Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

AMD vs Intel.
Odwieczny bój na rynku procesorowym, czyli Amd vs. Intel. Dwie korporacje nieustanne żrące siebie jak najmocniej w walce o klienta.

[Obrazek: amd_phenonx6_vs_intel_corei7s.jpg]

Najbardziej opłacalne obecnie procesory obu marek (kolejność losowa):

↓→ Cena Rdzenie / wątki Taktowanie TDP Grafika Mnożnik
Intel Core i5-4690K 1050zł 4 / 4 3500MHz 88 Intel HD 4600 Odblokowany
Intel Core i7-5820K 1800zł 6 / 12 3300MHz 140 Brak Odblokowany
Intel Core i5 4460 770zł 4 / 4 3200MHz 84 Intel HD 4600 Zablokowany
AMD FX 6300 420zł 3 / 6 3500MHz 95 Brak Odblokowany
AMD FX-8350 720zł 4 / 8 4000MHz 125 Brak Odblokowany
AMD Athlon 5150 150zł 4 / 4 1600MHz 25 Radeon HD 8400 Zablokowany

A wy, jaki procesor preferujecie? Macie jakieś spostrzeżenia do danej marki? Z jakiego obecnie procesora korzystacie? Piszcie, komentujcie, oceniajcie :D

Odpowiedz
Ja osobiście stawiam na Intela, jest duża przepaść cenowa pomiędzy amd a intelem ale ja stawiam raczej na wydajność, wole dać więcej za intela, bo wiem że warto mimo to że ten procek http://www.morele.net/procesor-amd-fx-83...ox-532269/ ma osiem rdzeni i jest z odblokowanym mnożnikiem, mimo to wolał bym np. intel core i5 4460 który jest z zablokowanym mnożnikiem i kosztuje jakieś 50 zł więcej niż ten AMD. To jest moje skromne zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać, ogólnie wolę amd ze strony kart graficznych np taki r9 280x za jakiś 1100 zł jest świetnym rozwiązaniem.
[Obrazek: 9865w3456_wnxxreq.png]
  Odpowiedz
Intel, skala cen jest spora, ale AMD nie koniecznie przejmuje się wydajnością. To że jakiś procesor będzie miał 8 rdzeni taktowanych na ponad 4GHz i będzie tańszy od Intela z czterordzeniowym taktowanym 3,4GHz nie oznacza, że będzie wydajniejszy w konkretnym zastosowaniu. Uważam, jednak, że obie marki oferują układy warte swojej ceny, przynajmniej w większości modeli, głównie dlatego, że zarówno AMD jak i Intel doskonale wiedzą na co stać ich procesory i dlatego dają im ceny adekwatne do rzeczywistej mocy. Benchmarków nie da się w sieci ukryć, stąd często mocniej taktowane procesory AMD są tańsze od tych wydajniejszych, ale niżej taktowanych od Intela. Polecam zawsze przed zakupem brać pod uwagę obie marki w stosunku do ceny, zastosowania oraz testów w warunkach jakich my będziemy ich używać. Nie zawsze Intel będzie lepszym wyborem, ale zazwyczaj.
  Odpowiedz
Toś się rozpisał. Tabelkę to każdy głupi potrafi wkleić. Pozwolę sobie zaoszczędzić czas na rozpisywanie. Już tydzień temu przed moim wyjazdem planowałem zrobić "artykuł" (w każdym bądź razie obszerne porównanie) kart nVidi i AMD Radeon. Może później zrobię to samo z procesorami. 

Na razie potrzebuję banera nVidia vs. Radeon. Kiedy takowe dostanę biorę się za pisanie. Więcej info na PW lub SB. 
  Odpowiedz