Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Absurd w kościele - czytnik linii papilarnych
Tego jeszcze w Polsce nie było !

Miejscowy ksiądz z Gryfowa Śląskiego postanowił rejestrować obecność wiernych montując w zakrystii czytnik linii papilarnych , muszą przykładać do niego wierni ( włącznie z dziećmi ) palec zarówno przed każdym wejściem jak i przed opuszczeniem kościoła.

Sprawą pomysłu księdza już zainteresował się Rzecznik Praw Obywatelskich oraz Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych.

- Ksiądz na zebraniu w szkole opowiedział nam o nowym systemie. Potem spytał, kto jest za, a kto przeciw. To kłopotliwa sytuacja, bo ciężko się w takiej sytuacji wyłamać. Jak większość podniosłam więc rękę za. Ale pomysł jest zły. Kościół to nie posterunek – powiedziała mieszkanka Gryfowa Śląskiego.

Czy wy także bylibyście za zamontowaniem czytnika linii papilarnych w swojej parafii ?! Jakie macie zdanie i opinię w tej bulwersującej sprawie ?!
  Odpowiedz
To zdecydowanie niewłaściwy pomysł.
Pomijam już kwestie ograniczania swobody w zakresie praw obywatelskich, ale to jest
po prostu niemoralne i oburzające.
Po co mu linie papilarne?
Zdecydowanie prościej i taniej było by zainstalować liczniki "klientów" jakie mają
sklepy w galeriach handlowych w celu liczenia swojej konwersji:

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=...ent%C3%B3w

Ani nie narusza to praw obywatelskich, ani godności człowieka, ani w żaden
sposób nie wpływa to na jakiekolwiek ograniczenia klientów/parafian.

W dupach się już ludziom przewraca (...)
Za chwilę będziemy czytać o opłatach za wejście do Kościoła. Auc
  Odpowiedz
Normalnie im się w Dupach poprzewracało, podatków nie płacą, kasę dają ludzie więc wymyślają co raz to bardziej debilne pomysły.
Niech sobie montują co chcą ale za własne pieniądze a nie te wyłudzone od ludzi z parafii.

Całe szczęście że jestem ateistą i nie uznaję takich instytucji jak kościół bo przynajmniej tym sposobem unikam trochę absurdów, wystarczy mi absurdalnych pomysłów naszych polityków.
Niech zaczną pobierać opłaty za wejście i wyjście z kościoła, niech pozakładają ludziom na nogach nadajniki GPS żeby wiedzieli gdzie ich owieczki hasają, można by jeszcze założyć każdemu parafianinowi w domu zestaw BigBrother coby mieć lepsze wiadomości.

I to podejście kobiety do całej sprawy, "To kłopotliwa sytuacja, bo ciężko się w takiej sytuacji wyłamać. Jak większość podniosłam więc rękę za. Ale pomysł jest zły." to po jaki c**j ja się pytam tą rękę podnosiła ??
Ciekawe czy gdyby ksiądz kazał skakać w przepaść to też by skoczyła ? przecz ksiądz kazał to jak tu się wyłamać.

Tym właśnie sposobem księża robią co chcą bo durni parafianie im na to pozwalają, nie sprzeciwi się bo nie pasuje a potem jęczy że pomysł jest zły - typowe polskie podejście, nic nie zrobić tylko narzekać jakie to wszystko jest złe.
  Odpowiedz
Może jeszcze powinni domagać się zdjęć wiernych do kościelnej kartoteki- z przodu i z profilu oraz rozdać im identyfikatory, które byłyby sprawdzane przy wejściu, aby żaden heretyk się nie wemknął ukradkiem.
  Odpowiedz
Dobrze, że jeszcze nie wpadli na pomysł badania siatkówki oka przed wejściem do Kościoła...
Moim zdaniem to już naprawdę porąbany pomysł i bardzo dobrze, że tym problemem zainteresował się Rzecznik Praw Obywatelskich oraz Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych.
"Wszyscy Kłamią"... - Gregory House
  Odpowiedz
No cóż, tego typu czytnik to pomysł debilny, tutaj się chyba zgodzimy wszyscy. Jeśli już chcą się bawić w coś takiego, polecałbym możliwie lapidarna „księgę gości” - możesz się wpisać, możesz się nie wpisać, wedle uznania.

Cytat:siądz na zebraniu w szkole opowiedział nam o nowym systemie. Potem spytał, kto jest za, a kto przeciw. To kłopotliwa sytuacja, bo ciężko się w takiej sytuacji wyłamać. Jak większość podniosłam więc rękę za. Ale pomysł jest zły. Kościół to nie posterunek – powiedziała mieszkanka Gryfowa Śląskiego.

Mądrę posuniecie, i mówi coś o tym dlaczego ta pani znalazła się w tym kościele. Ta pani była prowadzona za rączkę do kościoła, więc prowadzi tak samo swoje dzieci – nigdy nie zastanawiała się „osobiście” nad aspektem i sensem wiary – po prostu przyjęła cudze wierzenia. Tak samo podnosi rączkę, gdy większość podnosi, bo brakuje jej odwagi cywilnej by wybuchnąć śmiechem, i stanąć samemu w opozycji – to zwykle tchórzostwo.

Cytat:typowe polskie podejście, nic nie zrobić tylko narzekać jakie to wszystko jest złe.

Kurde blaszka, grzecznie prosiłem tyle razy – to nie jest „polskie” podejście tylko „ludzkie” podejście – takich znajdziesz wszędzie, od Europy po Azję.
  Odpowiedz
(21.01.2012, 11:32)maro. napisał(a): Kurde blaszka, grzecznie prosiłem tyle razy – to nie jest „polskie” podejście tylko „ludzkie” podejście – takich znajdziesz wszędzie, od Europy po Azję.

Tak, jest to ludzkie podejście ale w Polsce jest to niestety zjawisko bardzo powszechne, na tle innych krajów (nie licząc Korei) niestety pod tym względem jesteśmy na miejscu pierwszym.
Dlatego też napisałem że jest to typowo polskie.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości