Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Aktualizacje i zmiany na forum Odjechani
Na forum doszło do zmian

Wiem, że niektórych mogło to irytować, ale zamieściłem komunikat u góry żeby wszystko było jasne, a niektórzy i tak swoje. Dzisiaj przeprowadziłem aktualizacje niemal wszystkich pluginów. Podczas prac przy aktualzacji jednego z nich wystąpił nieoczekiwany błąd, czego byliście światkami i choć problem był poważny, bo nadpisał prawdopodobnie cześć nieswoich tabelek w bazie danych, to jednak pluginy i tak były reinstalowane. Kilka z nich zostało permanentnie wyłączonych i już tłumacze dlaczego... 

Na forum korzystamy z wielu pluginów, ponieważ mybb, czyli sinik na którym oparto to forum jest dość ograniczony pod wieloma względami. Niestety część tych pluginów już od dawna nie dostarcza aktualizacji, a ciągłe aktualizacje silnika mybb mogą prowadzić do konieczności ich usunięcia, na czym tracą użytkownicy, dlatego wyłączyłem te, które i tak prędzej czy później bym wyłączył, by nie stwarzały problemów przy aktualizacjach. Nie były to łatwe decyzje, ale nie zamierzam stać w miejscu.

Wyłączono następujące gadżety:

Muzyka w profilu, niewielu korzystało, więc jest niepotrzebny.

Awatary w liście działów. Plugin jest tak wadliwy, że nie będę się z nim gryzł, dopóki ktoś solidny nie stworzy alternatywy. Plugin spowalniał również ładowanie strony.

Przycisk podziękuj. Tak wiem, że to wzbudzi kontrowersje, ale po pierwsze, plugin od zawsze stwarzał problemy, a po drugie wszyscy używacie tego przycisku zamiast reputacji. Dwa systemy podziękowań nie są potrzebne. To tak jakby istniały mniejsze i większe podziękowania. Patrząc na profile, system reputacji został niemal zapomniany. 

Nieprzeczytanie posty, plugin wyłączono tymczasowo, powróci wkrótce. Plugin jest wspierany przez Polaka i nie ma potrzeby go wyłączać, ale muszę odetchnąć i na dziś przerwa. 

Kilka pomniejszych, o których istnieniu nie wiecie.

Dodano ogłoszenia. Plugin ten jest na tyle prosty, że prawdopodobnie nie będzie stwarzał problemów. Od tej pory będziecie na bieżąco ze wszystkim.

Może czymś nie wspomniałem, ale jak widzieliście, byłem online cały dzień i jestem zmęczony. ;)

Starałem się nie odłączać Wam forum, ale posty w innym wątku, które mnie uraziły sprawiły, że wyłączyłem Wam na resztę czasu prac stronę główną. Jak już niektóre chwalipięty (i tak Was lubię) zauważyły, dostęp do podstron wciąż był. Gdybym chciał wyłączyć forum całkowicie, zrobiłbym to. Jestem tu jedyną osobą, która dba o forum od strony technicznej, bo nie ma nikogo innego. Ja utrzymuję teraz to forum, ja będę je opłacał i prawdopodobnie ja będę cały czas zajmował się stroną techniczną, chociaż nie jestem informatykiem. Jeśli znacie stałego bywalca, któremu warto zaufać, a który zna się lepiej ode mnie, dajcie mi znać, ale na chwilę obecną, nie ma takiej osoby.

Niemal wszystkie pozostałe pluginy, które są niestety niezbędne po aktualizacji zostały już skonfigurowane. Mogą się pojawiać drobne błędy, proszę je zgłaszać mi na adres mejlowy lub prywatną wiadomością.  Jeśli macie ochotę komentować, hejtować, to chętnie pogadam na czacie. Od tej pory wszystkie aktualizacje i prace będą się odbywały przy całkowicie zablokowanym forum. 

Pozdrawiam i serdecznie przepraszam za utrudnienia, ale taka konieczność. :)