Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Apple Magic Mouse - Recenzja czy warto kupić?
Witajcie,

Ostatnio w ramach testów otrzymałem myszkę Magic Mouse z rodziny Apple. Pewnie wielu z was zastanawia się czemu opisuje jakąś głupią myszkę bo myszka to myszka a właśnie że NIE! - ta myszka jest wyjątkowa ponieważ działa ona dotykowo za pomocą gestów. Rewolucja?

Myszka jest naprawdę wygodna, dobrze się na niej pracuje w PhotoShopie, przegląda strony internetowe. Myszka jest bezprzewodowa co znaczenie usprawnia pracę. Jedynym minusem jest to że trzeba wymieniać baterie co może czasami być wkurzające.

Jeśli o dokładność wykonywania ruchów jest ona imponująco szczegółowa. Jednak jej wielkość może komuś nie za bardzo pasować dlaczego? - myszka jest bardzo mała i trzeba mieć małą rękę aby wygodnie się na niej pracowało.

Multi-Touch
Czyli to co w tej myszce jest wyjątkowe. Jak to działa? - bardzo prosto. Gdy już poprawnie skonfigurujemy naszą myszkę z systemem Windows (Mogą powstać probvlemy gdyż myszka została wyprodukowana na Mac'a) za pomocą odpowiednich ruchów możemy np. w przeglądarce internetowej przewijać stronę do przodu, do tyłu, trzymając klawisz Ctrl + palec do przodu powiększasz stronę. Możliwości jest masa ale aby się o tym przekonać musisz zakupić tę myszkę.

Uwaga! - osoby posiadające biurko ze szkła niestety nie będą mogli używać myszki gdyż po prostu na szklanych elementach nie działa.

A teraz kilka zdjęć:

[Obrazek: lasertracking_20091020.jpg]

[Obrazek: wireless_20091020.jpg]

[Obrazek: gestures_list_20091020.jpg]
  Odpowiedz
Jakaś sugerowana cena tej "zabawki"?

Moim zdaniem w niczym ta myszka nie pomaga - nie jest ergonomiczna, więc nadgarstek i tak źle się rozwija a to że się na niej "nieco łatwiej pracuje" to....

Jeżeli ją testujesz to powiedz jak wygląda czułość panelu dotykowego gdy się go pociera spoconymi paluchami (np. takimi po kilkugodzinnym graniu), bo są ludzie co mają dłonie z tendencją do pocenia się.

Jeżeli mam szorstkie paluchy (takie wieczorowe po całym dniu pracy remontowej) to jak to się ma do czułości panelu dotykowego? Jesteś w stanie to sprawdzić, bo wiesz nie dbam o dłonie i nie smaruję ich kremikiem na noc i tacy ludzie też są na świecie.

Jeszcze chcę wiedzieć jak to coś leży w dłoni, bo z doświadczenia wiem że tak płaskie myszki nie są za wygodne podczas przesuwania nimi po stole. Gdy używam takiej płaskiej myszki to mam wrażenie jakbym trzymał w ręku kartę kredytową a nie porządną ergonomiczną myszkę komputerową.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
Dobra więc odpowiadam na pytania:

Ile kosztuje taka zabawka? - zabawka kosztuje ok 260 zł i jest ogólno dostępna na np. allegro.pl

Czułość panelu dotykowego gdy używamu spoconymi palcami - No tu jest już gorzej, panel przy mało spoconych palcach daje rade ale gdy już z rąk Ci się "leje" no to czasami panel przeskakuje, myli akcje. Jeśli chodzi o klawisze wyboru lewy/prawy przycisk myszyn, nie ma żadnych zmian czy mokro czy sucho.

Czy myszka nadaje się do gier? - nie zadałeś bezpośrednio tego pytania, ale ujołeś to w pytaniu o mokre ręce. Myszka nie nadaję się do gier, jest za mała zbyt delikatna. Zapalonym graczą szczerze odradziam tego typu myszki, graczą zdecydowanie NIE!

Co jeśli mam szorskie paluchy? - nie ma to wielkiego znaczenia, myszka działa wyśmienicie i to że paluchy są trochę bardziej szorstkie nie robi jej różnicy.

Jak myszka leży w dłoni? - no i to zależy od człowieka. Do myszki trzeba się przyzwyczaić, jest ona komplenie płaska i mała, jeśli nie lubisz płaskich elementów myszka nie będzie Ci pasować. Szczerze to jest to trochę bardziej gadżet do szybszego przeglądania stron, dla ludzi lubiących czasem pobrać, czasem popracować myszkę muszę niestety odradzić.

Myślę że choć trochę Ci pomogłem.
--
Pozdrawiam,
B0hazard - wierny fan odjechani.com.pl
  Odpowiedz