Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Artos - chleb świąteczny
#1
[Obrazek: obrazek-21313.jpeg]

Składniki

1 szklanka zakwasu pszennego
3 1/2 szkalnki maki pszennej bialej chlebowej (u mnie pszenna 850)
1 łyżeczka soli
1 1/2 lyżeczki drożdży instatnt
1 lyżeczka cynamomu
1/4 lyzeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonych goździkow
1 łyżka zmielonej kandyzowanej skorki pomaranczowej
1 łyzeczka ekstraktu z migadałów (byle nie olejku)
2 duże jajka, lekko roztrzepane
1/4 szklanki miodu plynnego (u mnie akacjowy)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szkalnki letniego mleka

Do posmarowania bochenka:

2 łyżki wody
2 łyżki cukru (zrezygnowałam)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu pomaranczowego (zastąpiłam świeżo wyciśniętą pomarańczą)
1 łyżeczka ziarna sezamowego (dałam więcej)

W dość dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, przyprawami i solą. Dodajemy zakwas, ekstrakt migdałowy, jajka, miód, oliwę, mleko i zmieloną skórę pomarańczową. Mieszamy wszystko razem, a następnie zagniatamy na stolnicy lekko lepkie ciasto. Proces zagniatania trwa ok 10 - 15 minut (moje ciasto dość długo było bardzo lepkie i nie chciało współpracować). Po tej czynności odstawiamy ciasto na 1 i 1/2 godziny. W połowie tego czasu, czyli po 45 minutach lekko odgazowujemy ciasto (dosłownie kilka ruchów rąk). Pozwolamy mu rosnąć pozostałe 45 minut. Ciasto powinno do tego czasu podwoić swoją objętość. Po podwojeniu przez ciasto objętości należy znów je lekko odgazować, uformować kulę i odstawić do rośnięcia na godzinę. Posmarować chlebek miodową glazurą.

Chleb należy piec ok 20 minut, a potem wyjąć go z piekarnika obrócić 'tyłem na przód' i piec kolejne 20-25 minut (bochenek musi być rumiany). Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Chleb jest pyszny, lekko słodkawy, ale nadaje sie pod wytrawne specjały.
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Chleb pszenny WIDMO29 2 2 239 26.08.2013, 20:49
Ostatni post: Nicholas
  Chleb w jajku z serem Marszal 8 4 352 31.01.2013, 21:58
Ostatni post: B0hazard
  Świąteczny karp faszerowany Kucharek 0 2 674 14.12.2011, 13:49
Ostatni post: Kucharek
  Bigos świąteczny Karol 0 2 747 14.12.2011, 12:32
Ostatni post: Karol
  Świąteczny Barszcz z uszkami Karol 0 2 222 14.12.2011, 12:23
Ostatni post: Karol

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości