BMW E38 - który silnik wybrać
|
17.06.2016, 22:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.06.2016, 22:11 przez Swordancer.)
witam, jestem zainteresowana zakupem BWM E38. Zastanawiam się, którą wersję silnikową wybrać - 4.4 V8 czy topowy silnik V12. Słyszałam, że ten ostatni jest dość awaryjny i jego serwisowanie to gigantyczne koszty. Czy to prawda?
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Jeżeli to tylko silnik 4.4 V8, ten V12 to jak już napisałaś jest strasznie drogi w naprawach, a po za tym to mało, który mechanik potrafi coś zrobić przy tym silniku.
PS: Życzę powodzenia w poszukiwaniach przyzwoitego egzemplarza, bo w dzisiejszych czasach trudno znaleźć uczciwe auto, a co dopiero BMW E38.
21.06.2016, 00:14
BMW ogólnie są drogie w naprawach i częściach, więc niestety- jeżeli szukasz V-ki 6 lub 8, która będzie tańsza w serwisie- to może warto pomyśleć nad którymś RSem audi.
23.06.2016, 13:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.06.2016, 14:05 przez Demanufacture.
Powód edycji: Zbędne linki.
)
Zgłoś się i porozmawiaj z ludźmi salonu czy serwisu w którym znają się na rzeczy. [ciach] Choć to zależne oczywiście od tego skąd jesteś
24.06.2016, 01:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.06.2016, 01:36 przez Demanufacture.
Powód edycji: ortografia
)
(21.06.2016, 00:14)Demanufacture napisał(a): BMW ogólnie są drogie w naprawach i częściachNiestety są bardzo drogie, sam obecnie posiadam BMW i byle pierdoła kosztuje majątek, ale nie ma się co oszukiwać jest to marka premium, wiec każą sobie płacić. (21.06.2016, 00:14)Demanufacture napisał(a): jeżeli szukasz V-ki 6Jeżeli chodzi o silniki BMW to nie było 6-cio cylindrowych silników w układzie V tylko R6 czyli rzędowa szóstka. Kontynuując w przypadku Audi szczególnie tych po 2004 roku silniki benzynowe w większości są z bezpośrednim wtryskiem i nie zbyt nadaje się pod instalację LPG, a raczej mając auto z tak dużym silnikiem i przy dzisiejszych cenach paliwa było by to bardziej korzystne.
24.06.2016, 01:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.06.2016, 01:47 przez Demanufacture.)
(24.06.2016, 01:31)Ripper729 napisał(a): raczej mając auto z tak dużym silnikiem i przy dzisiejszych cenach paliwa było by to bardziej korzystne.Ja mam RS'a quattro, jak się go goni to spali w ch%^& i trochę, ale z drugiej strony, jeżeli ktoś kupuje auto z takim silnikiem i w takich pojemnościach musi się liczyć z tym, że konie owsa potrzebują. Jak komuś zależy na niskim spalaniu to jaki jest sens kupować auto, które ma sześć, osiem, dwanaście garów? (24.06.2016, 01:31)Ripper729 napisał(a): Jeżeli chodzi o silniki BMW to nie było 6-cio cylindrowych silników w układzie V tylko R6Prawdopodobnie masz rację, fanką BMW nie jestem, orientuję się tylko w cenach części i serwisu. Niemniej, chciałam autorce wątku podsunąć jakąś alternatywę. (24.06.2016, 01:44)Demanufacture napisał(a): Jak komuś zależy na niskim spalaniu to jaki jest sens kupować auto, które ma sześć, osiem, dwanaście garów?Wiadomo takiego auta z takim silnikiem nie kupuje się, żeby jeździć ekonomicznie. Ma dużo mocy i żeby dobrze jeździł to musi swoje spalić. Ale Dzięki temu, że mamy alternatywne paliwo jakim jest LPG to można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Jeździć potworem i czerpać radość z jazdy i może nie ekonomiczniej, ale taniej jeździć. Ja mieszkam w najgorszym mieście w Polsce i tu się spalanie liczy w motogodzinach, a nie w litrach na sto kilometrów. Więc jazda takim potworem na benzynie było by przepalaniem pieniędzy na marne i zero przyjemności z jazdy. Ja osobiście w niedalekiej przyszłości rozważam zakup jakiegoś potwora (BMW z silnikiem 3.0 R6, albo amerykana z silnikiem 5,7 HEMI) i oczywiście patrzę pod kontem zamontowania LPG bo niestety w dzisiejszych czasach inaczej się nie da. Chyba, że wygram w lotto ,ale to mało prawdopodobne PS: Sorry za OffTopic. |