Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Bakflip
Ostatnio zagorzała wielka walka pomiędzy fanami rapu a muzyką z gitarowym riffem.
Nawijka na bezdechu vs. mocne uderzenie werbla czy basu.
Łódzka formacja Bakflip znalazła rozwiązania by połączyć oba te nurty i stworzyć 'perełkę' w postaci racpore.
Zespół narodził się w 2005r w mieście Łodzi jako sposób na spędzanie wolnego czasu, która z czasem znacznie ewoluowała.
W skład zespołu wchodzą.Jasiek Gajdowicz (wok.), Marek Dulewicz (git., wok.), Kamil Klusek (git.), Maciek Lisowski (bas), Marcin Turno (bębny). .

last.fm napisał(a):Bakflip jest całkowicie pozbawiony ideologicznych przesłań i jest z dala od klasyfikacyjnych nieporozumień polskiej sceny muzycznej. Robią to co lubią i nie zamierzają z nikim, ani niczym walczyć (może poza głupotą i kołtuństwem).

W ich dorobku znajdziemy 2 świetne płyty i jedną EPkę.
Pierwsza to Ke Ke Ke, następnie został wydany album 12 Nędznych ludzi(moim zdaniem najlepszy) i stosunkowo niedawno (bo jeszcze w tym roku) światło dzienne ujrzał EPek Agent Orange XXL, na którym znajdziemy 3 świetne kawałki łodziaków.

[Obrazek: bakflip.jpg]

Znajdź Bakflip na facebook
Strona na Last.FM
Wiki

Zamieszczę Wam 2 kawałki (moim zdaniem jedne z najlepszych, trudno wybrać ulubiony), które warto przesłuchać:

Bakflip - Szahid

oraz
Bakflip - To Polska jest

Co sądzicie o tym zespole?
Może ktoś był na ich koncercie? Poznał chłopaków osobiście?
Czekam na Wasze opinie.
  Odpowiedz
Fajna kapelka rozluźnia :)
Wielkie dzięki
Życie nie ma ścieżek na skróty.
[Obrazek: 9dLeST2.png]

Odpowiedz
Cytat:Łódzka formacja Bakflip znalazła rozwiązania by połączyć oba te nurty i stworzyć 'perełkę' w postaci racpore.

Brzmi to trochę tak jakby to Bakflip stworzył rapcore O.o Jakoś określenie "twórcy rapcore" bardziej mi pasuje do Rage Against the Machine (chociaż szczerze powiedziawszy nie wiem czy byli pierwsi - zdecydowanie najpopularniejsi). Natomiast jeśli chodzi o polskie zespoły to pionierami byli jeśli dobrze pamiętam Dynamind, Kazik na żywo i Flapjack... :)

Cytat:i stosunkowo niedawno (bo jeszcze w tym roku) światło dzienne ujrzał EPek Agent Orange XXL, na którym znajdziemy 3 świetne kawałki łodziaków.

Hmm... według mojego egzemplarza EPka Bakflipa (z 2012) ma 8 utworów i nie posiada "XXL" w nazwie :) Natomiast Agent zawierający 3 utwory został w 2008 roku wrzucony do neta, do ściągania za free :)

Z dodatkowych info:
- Bakflip pojawia się dwukrotnie na solówce Wygi (Jaśka Gajdowicza). W sumie to nic dziwnego, w końcu produkcją albumu zajął się Marek Dulewicz.
- na płycie Raca/Donde - Konsument ludzkich sumień zespół "zremixował" kawałek "Chcesz być mną" ;)
- Aktualnie chłopaki pracują nad nową płytką! Trzeci Bakflip już nie dlugo! :)

Jeśli komuś podoba się taka muzyka to polecam zapoznać się z eksperymentem Vienio & Way Side Crew, Plooton & Roadkill, zespołem Drive By (ich wałek można znaleźć na składance "Naturaln moc słowa"), i oczywiście Luxtorpedą. ;)

PAX!
  Odpowiedz
edwardsss napisał(a):Brzmi to trochę tak jakby to Bakflip stworzył rapcore O.o Jakoś określenie "twórcy rapcore" bardziej mi pasuje do Rage Against the Machine (chociaż szczerze powiedziawszy nie wiem czy byli pierwsi - zdecydowanie najpopularniejsi).
W Polsce im udało się najbardziej zaistnieć :)
RATM, Papa Roach czy Limp Bizkit - cała trójca jest znana na skalę światową, trudno mówić o najpopularniejszym.

edwardsss napisał(a):Natomiast jeśli chodzi o polskie zespoły to pionierami byli jeśli dobrze pamiętam Dynamind, Kazik na żywo i Flapjack...

edwardsss napisał(a):Natomiast jeśli chodzi o polskie zespoły to pionierami byli jeśli dobrze pamiętam Dynamind, Kazik na żywo i Flapjack...
Być może, powiem szczerze ,że z tej trójki tylko KNŻ mi coś mówi ;d obiecuję nadrobić!

edwardsss napisał(a):Hmm... według mojego egzemplarza EPka Bakflipa (z 2012) ma 8 utworów i nie posiada "XXL" w nazwie Natomiast Agent zawierający 3 utwory został w 2008 roku wrzucony do neta, do ściągania za free
Reszta kawałków jest bodajże profilu zespołu, chyba na myspace do przesłuchania.
Pisząc ten temat bazowałem na informacjach zawartych w internecie, najwidoczniej popełniłem błąd - wybacz :)

edwardsss napisał(a):- Aktualnie chłopaki pracują nad nową płytką! Trzeci Bakflip już nie dlugo!
A wiesz coś o planowanych koncertach?
Ostatnio w ogóle się nie udzielają, albo jest o tym b. cicho...
  Odpowiedz
Papa Roach rapcorem bym nie nazwał :) Aczkolwiek w niektórych kawałkach "zalatuje" :P

Co do trasy to tylko tyle wiadomo, że swego czasu na facebooku wypytywali o miejscówki gdzie by mogli się pojawić. Z Wygą jak po którymś koncercie gadałem to powiedział, że najpierw się muszą nową płytą zająć :) Ale nie spodziewałbym się jakiejś wielkiej trasy koncertowej bo Jasiek jest troszkę zawalony projektami - aktualnie nagrywa z Bakflipem, z Igorillą jako Polskie Karate i jeszcze coś o solówce kolejnej wspominał :)
A jak już przy Igorilli... zespół Mama Selita, w którym nawija też można nazwać rapcore'owym :) Też niedawno wydali płytkę (3.2.1.!), a na koncertach grają też np. covery RATM, i trzeba przyznać, że robią to świetnie ;)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości