Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Bergepanzer 2 A2
Bergepanzer 2 A2

[Obrazek: 800px-Bergepanzer_seite.jpg]

Niemiecki wóz zabezpieczenia technicznego wykorzystujący podwozie czołgu Leopard 1, który wszedł do służby w 1965 roku, opracowany z myślą o obsłudze jednostek wyposażonych w czołgi Leopard 2.

Przeznaczony jest właśnie do pomocy technicznej jednostkom o układzie podobnym do czołgu Leopard 2. Jego zadaniem jest m.in. odholowywanie niesprawnych wozów bojowych, bądź pomoc na miejscu bez konieczności transportowania do jednostek remontowych, zapewnienie mobilności wojsk pancernych pomoc w montażu i demontażu silników i wież.

[Obrazek: Zdjecie_1685_18650.jpg]

Dzięki podwoziu Leoparda 1 wóz ten potrafi bardzo szybko poruszać się w terenie nawet z prędkością 65km/h. To dla ponad 40 tonowego kolosa bardzo duża prędkość. Jako, że jego funkcją nie jest walka jest dosyć słabo uzbrojony. Posiada tylko 2 karabiny maszynowe 7,62 x 51 mm MG3 i wyrzutnię pocisków dymnych do szybkiego ewentualnego odwrotu.

Pierwsze modele pojawiły się w 1966 roku. 444 czołgów technicznych zostało oddanych dla wojska. Cena jednego modelu to 750 000 marek niemieckich.

Załoga składa się z czterech żołnierzy: kierowca, dowódca , strzelec i radiooperator.

[Obrazek: 800px-Panzermuseum_Munster_2010_0877.JPG]

Kierowca siedzi z przodu i odpowiada za stan pojazdu (paliwo, ewentualne obrażenia, sprzęt techniczny)

Dowódca, który siedzi nieco za kierowcą. Jego zadaniem jest korygowanie kontaktu z "bazą" inaczej mówiąc wyższym szczeblem dowodzenia.

Radio operator przekazuję wszystkie polecenia dowódcy oraz koryguje kontakt z jednostkami potrzebującymi pomocy.

Strzelec jego zadaniem jest ochrona wozu przed wrogimi jednostkami. Gdy sytuacja nie wymaga osłony bierze wtedy udział w pracach remontowych.

Dostęp do pojazdu jest możliwy przez 3 klapy. Klapa na dachu, na lewej "burcie" i w "podłodze". Ta ostatnia jest używana w ostateczności gdy nie ma możliwości wyjścia/wejścia do wozu np. z powodu silnego ostrzału wroga.

Grubość pancerza to od 25cm do 35cm. Na dachu pancerz ma 10cm grubości.

Udało mi się znaleźć fajny filmik modelu w skali 1:16 Bergepanzer 2 A2

Niestety filmów o tym wozie więcej nie znalazłem:placz

ps: Jeśli się w czymś pomyliłem to bardzo przepraszam. Całkowicie improwizowałem, a moja wiedza o jednostkach pancernych jest nieco mniejsza niż o jednostkach piechoty. Wydaje mi się, że temat nie wyszedł mi bardzo źle.

Zapraszam również do innych tematów w dziale militaria!!!

Źródło: wikipedia.pl, militarium.net

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości