Blokowanie plików w Chomikuj
|
||||||
30.04.2012, 10:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.08.2012, 01:38 przez MissFuneral.)
Mam pytanie dotyczące blokowania plików na chomikuj.Jeśli będę miał plik w zahasłowanym folderze i ktoś go zachomikuje i zostanie u niego zablokowany lub usunięty, to tak samo stanie się z moim plikiem ?
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
30.04.2012, 12:48
Jeśli będzie w za hasłowanym folderze to nie powinni.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam
30.04.2012, 13:41
Też blokują. Miałem kilka takich plików. Nawet w niewidocznych publicznie folderach blokują.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
30.04.2012, 17:05
To dość głupie, bo przecież chomikuj służy - w założeniu, haha - do przechowywania plików - więc mam prawo wrzucić coś co jest objęte prawem autorskim do niewidocznego folderu i nie powinni mi tego kasować.
30.04.2012, 20:04
Dokładnie, przecież w ten sposób łamią Twoje prawo do posiadania backupu materiału do którego posiadasz licencję.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
30.04.2012, 21:01
Ale nie zawsze kasują, mi po prostu w ukrytych zahasłowanych folderach po blokowali je że tylko ja je widzę i mogę pobrać.
Więc nie "łamią Twoje prawo do posiadania backupu materiału do którego posiadasz licencję." ![]()
---
03.05.2012, 02:48
Nie zawsze, ale czasem tak - raz jest, że plik stał się niewidoczny dla użytkowników a raz, że został usunięty. Zależnie od tego czy "narusza prawa autorskie" czy cośtam, że firma wystosowała prośbę, żeby jej pliki się nie pojawiały - w pierwszym wypadku kasacja, w drugim niewidoczny. Ale to pierwsze łamie nasze prawo do backupu - do którego sami zresztą zachęcają. I wstawiania fotek. Pewnie po to im te serwery liczone w tysiącach TB. ;D
03.05.2012, 10:45
Jeśli posiadamy na chomiku jakiś plik jako kopię zapasową i nie posiadamy do niego żadnych praw, a trzymamy go w folderze zabezpieczonym hasłem, to nikt nie powinien tego pliku zachomikować. Jeśli ktoś to zrobił to znaczy, że udostępniano komuś hasło i wtedy portal na prośbę posiadacza praw autorskich usuwa takie pliki i zgodnie z jego życzeniem administratorzy mają obowiązek, albo zablokować plik zostawiając go tylko osobie która go wysłała i przetrzymuje na chomiku, albo usuwa całkowicie. Jeśli masz prawa do jakiś materiałów, to masz prawo decydować czy użytkownik który je naruszył udostępniając owe materiały, wciąż może z nich korzystać. Jeśli usuną ci plik całkowicie możesz obwiniać tylko siebie za to, że udostępniałeś hasło. Proste i logiczne
![]()
Ale pliki do których posiadamy prawa licencyjne możemy udostępniać rodzinie do wypożyczenia. W tym przypadku powinno nastąpić sprawdzenie powinowactwa, w przeciwnym razie dochodzi do złamania prawa konsumenta. Tyle jest luk w polskim prawie, że można z tym zrobić co się chce. Tyle że pewnie są też przepisy, które mogą to prawo blokować.
04.05.2012, 03:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.05.2012, 12:32 przez Swordancer.)
Nie wszystkie pliki możemy od tak wypożyczać, a jeśli osoba której rzekomo wypożyczyliśmy plik również nie może go udostępniać publicznie i odpowiedzialność ponosi udostępniający, a autor ma prawo zażądać usunięcia źródła. Poza tym regulamin wyraźnie zakazuje jakiegokolwiek rozpowszechniania plików objętych prawami autorskimi za pośrednictwem portalu, więc można wywnioskować, że pożyczanie też jest formą rozpowszechniana. Wszystko w regulaminie jest tak sformułowane, aby nikt nie miał się do czego przyczepić. Niestety właściciele chomikuj dobrze wyczyścili sobie rączki i nic z tym nie możemy zrobić, a prawda jest taka, że zarabiają na na "naszym" internetowym złodziejstwie lub jak kto woli "wypożyczaniu" jednocześnie gryząc rączki które ich karmią czyli nas.
![]() ![]() |