Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Chomikuj upada?
Czemu administracja miałaby cokolwiek zrobić, skoro najwięcej protestują osoby wrzucające, bądź co gorsza tylko
chomikujące pliki. Przecież takie osoby i tak nie mają zamiaru kupować transferu a wręcz przeciwnie chcą punkty sprzedawać
co powoduje że właściciele chomikuj.pl zarabiają mniej. Nie rozumiem czemu ludzie się tak uczepili tego chomika,
przecież już od dawna istnieje takie coś jak.. torrenty. Nie oszukujmy się większość plików pochodzi właśnie z
torrentów więc nie wiem czemu ludzie tak płaczą za gryzoniem. Zawsze źle, nawet w trackerach to widać - zagraniczna
wrzutka, prędkość pobierania ile łącze pozwala, polska wrzutka - wszyscy zatrzymują seedowanie. Jak ja tych ludzi
nie rozumiem.

Co do bota odpisującego na wiadomości również potwierdzam, sam miałem ostatnio możliwość "popisania" sobie z administracją
i dostałem 3 razy maila z tą samą treścią więc nie mam pytań.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
B0hazard napisał(a):Nie oszukujmy się większość plików pochodzi właśnie z
torrentów więc nie wiem czemu ludzie tak płaczą za gryzoniem
Odpowiadasz sobie na to pytanie w kolejnym zdaniu
B0hazard napisał(a):zagraniczna
wrzutka, prędkość pobierania ile łącze pozwala, polska wrzutka - wszyscy zatrzymują seedowanie.

Poza tym na dobry tracker nie dostaniesz się za piękne oczy i trzeba ratio utrzymać a większość woli pobrać i na tym koniec, dlatego płaczą za chomikuj bo tam zawsze coś zachomikowali a potem mieli za co pobierać.
  Odpowiedz
To, że korzystają z automatu, to było widoczne, przy pierwszej ich rozmowie ze mną, a później drugiej gdy gdy odpowiedzi nic, a nic się nie różniły. Odbijane formułki do użytkowników. Ale cóż, muszą sobie jakoś, życie ułatwić. Wcale im się nie dziwie w sumie ;)
  Odpowiedz
(05.05.2014, 20:59)szalony napisał(a): Odpowiadasz sobie na to pytanie w kolejnym zdaniu.

Taki mam sposób formułowania myśli że źle mnie zrozumiałeś. Bardziej chodziło mi o to że nie ma co płakać
za chomikuj, tylko zacząć się zachowywać w sieci normalnie a nie jak cham - mówię tu o blokowaniu wysyłania na torrentach.
Chomikuj nie zachwyca teraz swoją zawartością, bardzo dużo plików jest blokowanych. Bardziej denerwują mnie ludzie
którzy tylko chomikują pliki a chcą przeprowadzać jakąś rewolucje, brać za włos portal a w rzeczywistości gdyby dostali
nawet fejkowe zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa mieliby pełno w gaciach. Ludzie, chomikuj to portal z pirackimi
plikami a nie serwis społecznościowy do robienia reklam, menu na które nikt nie zwraca uwagi w którym walutą są
chomikowe punkty. Nie wiem czemu ale mam odczucie że niektórzy nie rozumieją że "udostępnianie plików" to nie zabawa
na wieczory tylko zwykłe przestępstwo. Jestem świadom że to tylko kropla w całym oceanie ale kurczę.. forum które głównie
poświęcone jest portalowi do wrzucania i udostępniania pirackich plików które łamią wszelkie prawa ich twórców - czy tylko
mnie to dziwi?
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Zrozumiałem co miałeś na myśli ale chyba wiesz jaki jestem i jaki mam styl :)
Co do Twojej wypowiedzi to zgadzam się całkowicie, najwięcej szumu robią ludzie a właściwie dzieci które traktują chomikuj jako FB z plikami do pobrania.
Każde udostępnianie plików do których nie mamy praw autorskich w jakimkolwiek miejscu to przestępstwo jednak dużo ludzi uważa że jeśli pliki zachomikuje to jest czysty (błąd, łamie prawo tak samo jak uploader).
Osobiście mam gdzieś czy chomikuj upadnie czy też nie, mam swoje miejsca gdzie pliki mam szybciej do pobrania niż na chomikuj i to mi wystarczy.
  Odpowiedz
Przecież chomikuj to jeden z wielu hostingów , kiedyś go nie było i ludzkość żyła, dawała radę a piractwo i tak było na wielką skalę. Powstał chomik , stał się mega popularny ze względu na jego wygodę, prostotę, unikatowy klimat, możliwość zarobku no i brak likwidacji jakichkolwiek plików... to wszystko praktycznie zostało zabrane, sam nie wgrywam plików od 2 lat , właściwie mam jakieś strzępki danych a co dzień dwa dostaję spam administracji o likwidacji plików, prawa autorskie itp.
Nic bardziej nie wkurza jak to , że wrzucony dziś plik jutro może zostać usunięty od tak, ba bonusowo nawet i całe konto jak administracja wstanie lewą nogą.
Punktów już wysyłać nie można a więc , nie ma już tak popularnych ofert reklamowania kogoś, czy opisywania jego stawek
Durne odpowiedzi administracji z przygotowanego wcześniej formularza (a i tak na odpowiedź się czekało 1-3 dni) - to z tego co widzę się akurat nie zmieniło;D

Osobiście uważam, że chomikuj upada, już od dłuższego czasu, odkad zostały zablokowane największe chomiki i ich konta, odkąd blokują pliki jakoby nie tolerowali łamania praw autorskich(a po co jest ten serwis?)
Upadnie całkowicie jak tylko powstanie inny na kształt chomika, czyli taki , który będzie przejrzysty, opłacalny, bezpieczny(pojęcie względne) i taki który będzie również kładł nacisk na aspekt społecznościowy, integracyjny

Nie oszukujmy się ludzie są jak małpy, jeden wrzuci plik ładnie opisze, pochwali się punktami, inni mu napiszą super komentarz, to inna osoba również wrzuci plik licząc na to samo, kwestia rozczarowania to inna sprawa;d jednak zmierzam do tego, że na chomiku byli, może i są tacy co nie wrzucali pliki dla zarobku tylko dla "oklasku" , "chwały" , czy tam by podnieść sobie przez to samoocenę "chwalą mnie , jestem super;d" na rapida, hotfile czy inne tego typu nikt nie wrzuca bez oczywistych celów finansowych.

Zmierzam do tego, że użytkownicy są raczej cięci na chomika za to co wyprawia ale z braku alternatywy , puki co zostają i dalej się z nim męczą.
Widać, że inni już wyszukują szansy podłapać klientów chomika, po tym ile jest już stron w minimalnym choć stopniu przypominające chomika, 5fantastic, 3gb , megaszafa itp.
  Odpowiedz
Niestety muszę was zmartwić bo chomikuj nie upadnie.
Dużo osób teraz używa chomika by trzymać tam kopie zapasowe a ze względu na nieograniczony dysk jest spore pole do popisu.
  Odpowiedz
songo napisał(a):Niestety muszę was zmartwić bo chomikuj nie upadnie.
Czemu ma nas to martwić? Pełen luz... Ok
  Odpowiedz
songo napisał(a):Dużo osób teraz używa chomika by trzymać tam kopie zapasowe
Nie jest to mądre rozwiązanie patrząc na to jaką politykę przyjęło chomikuj, kopie zapasowe też są kasowane, mnie usunęli kopie zapasowe z zablokowanego chomika i dodatkowo były to programy których jestem autorem, tak samo jak pliki źródłowe serwisów i programów spakowane rarem zostały skasowane bo naruszały prawa autorskie (niby ku**** czyje skoro ja byłem ich autorem).
Jako dysk na kopie zapasowe lepiej wybrać dysk w chmurze których jest pełno i też nie są to małe dyski bo za free można nawet mieć dysk o pojemności 1TB (po co komu większy dysk na kopie zapasowe).
  Odpowiedz
(08.05.2014, 22:10)szalony napisał(a): Jako dysk na kopie zapasowe lepiej wybrać dysk w chmurze których jest pełno i też nie są to małe dyski bo za free można nawet mieć dysk o pojemności 1TB (po co komu większy dysk na kopie zapasowe).

Tutaj się z Tobą nie zgodzę. Osobiście nigdy nie przetrzymywałbym ważnych
dla mnie plików w darmowej chmurze. Serwis zawsze może paść, mieć
problemy akurat wtedy gdy będę potrzebował swoich plików. Oczywiście
mówię tu jakiś ważnych plikach a nie kilku empetrójkach.

Po drugie prędkość uploadu. Przejrzałem kilka darmowych ofert i owszem
znalazłem firmy które oferowały pojemności od 500GB do 1TB a nawet 3TB
(z drobną dopłatą), jedynym mankamentem była prędkość wrzucania
plików oscylująca na poziomie 100-200 kb/s. Jak łatwo się domyśleć
zapełnienie takiego dysku z taką prędkością trwałoby wieki więc jak
dla mnie odpada.

Moim zdaniem lepiej kupić sobie zewnętrzny dysk USB i podłączyć go pod
router, bądź po prostu kupić dysk sieciowy. Wiadomo że nie jest to darmowe
rozwiązanie lecz za około 400-500 złotych mamy dostęp do dysku w chmurze
oraz co najważniejsze dostęp fizyczny.
  Odpowiedz