Co na kolację dla koleżanki?
|
05.07.2012, 18:57
Najlepiej nie kombinować za bardzo jednak popieram zdanie większości, czyli zrób spaghetti na pewno jej zasmakuje ;p
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
05.07.2012, 19:57
MissFuneral A można inny sok wlać?
To ma być nektar, sok czy koncentrat?
06.07.2012, 00:02
Wiesz, myślę, że można, trzeba tylko sprawdzić, jak to będzie smakować. Najlepszy jest oczywiście prawdziwy sok świeżo wyciśnięty z owoców, ale sok z kartonu też może być. Nie koncentrat, bo trzeba by go było najpierw rozcieńczyć. Nektaru nie polecam, bo to nic innego jak sok rozcieńczony wodą. No i byleby sok nie był mętny, z miąższem. Ja zawsze piłam z pomarańczowym (plus sok z połowy limonki albo z cytryny), próbowałam też z grejpfrutowym - nie smakował mi, ale ja nie lubię grejpfrutów. Ten drink podają w knajpie w moim mieście, stamtąd go znam i bardzo lubię.
06.07.2012, 17:54
Kolacja powinna być przede wszystkim lekka, aby nie obciążała nazbyt przewodu pokarmowego przed snem. Uczucie ciężkości i przejedzenia może zniszczyć efekt najlepszych starań i szkoda byłoby, gdyby po udanej kolacji koleżanka miała problemy z zaśnięciem. Proponuję zrezygnować z potraw smażonych i tłustych.
Polecam następujący zestaw: Ryba pieczona + surówka - świeżą rybę oczyścić, umyć, natrzeć przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny, zawinąć w folię aluminiową i piec około pół godziny (w zależności od wielkości kawałków i stopnia nagrzania piekarnika - najlepiej sprawdzić miękkość odwijając fragment folii). Surówkę przyrządzić z następujących składników: jajka gotowane na twardo, por, kapusta pekińska, świeży ogórek, rzodkiewka/pomidor, majonez lub sos sałatkowy na bazie oleju, przyprawy. Do tego sok lub ewentualnie białe wino (w rozsądnych ilościach - koleżanka ma być zadowolona, ale nie "znietrzeźwiona". Kolacja taka nie wymaga dodatku węglowodanowego (organizm nie zdarzyłby ich spalić). Wszelkie ziemniaczki, frytki, ryże, kasze itp. można sobie z czystym sumieniem darować.
23.08.2012, 15:42
Do picia to już odrębna kwestia,ale dobre wino lub drink na pewno nie zaszkodzi. Jeśli na szybko to z pewnością spaghetti będzie dobrym pomysłem. Polecam także sałatkę jako przystawkę
|