Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Co to jest i jak działa NFC?
Czy ktoś z was może mi jasnym i zrozumiałym językiem
wytłumaczyć co to jest NFC i do jakich rzeczy można
to wykorzystywać?
  Odpowiedz
NFC jest zazwyczaj wykorzystywane jako elektroniczny portfel. W sklepie, na imprezie czy jedzenie z automatów - wszystko dzięki dotknięciu naszego telefonu do czytnika. Ma on również podobne zastosowanie do Bluetooth, gdyż możemy się wymieniać przeróżnymi informacjami z innym urządzeniem ale jedynie na odległość 20 cm.

Tak to rozumiem.
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
NFC to nic innego jak płytka wbudowana w tylną klapkę telefonu umożliwiająca płacenie zbliżeniowo (oczywiście
dzięki specjalnej aplikacji banku oraz karty sim). Możesz również dzięki jego użyciu przesyłać zdjęcia, dokumenty i muzykę
poprzez dotyk innego telefonu (zazwyczaj tyłem) który również posiada NFC.

Generalnie z płaceniem zbliżeniowym nie powinno być problemu w dużych centrach etc. jak to jest w mniejszych
sklepikach nie wiem. Nie korzystałem. Jeśli chodzi o transmisje danych (wysyłanie plików) bardzo fajna funkcja,
odróżniająca się od BT tym iż telefony nie muszą wyrażać zgody na wysyłanie pliku, wystarczy je tylko zbliżyć.
Oczywiście jeśli użyjemy odpowiednich ustawień.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Już użyłem kilkakrotnie tej funkcji i powiem, że jestem
mile zaskoczony prostotą działania.

Uruchamiasz opcję, dotykasz telefony ze sobą, zatwierdzasz na drugim i tyle.
  Odpowiedz