Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Co to jest pozycjonowanie?
Jak się okazało nie wszyscy dobrze rozumieją o co chodzi w pozycjonowaniu,
a ściślej mówiąc nie wiedzą co to jest pozycjonowanie.

Nakłoniło mnie to do napisania więc paru zdań na ten temat.

Co to jest pozycjonowanie?
Jest to szereg złożonych, zaplanowanych działań mających na celu zwiększenie
pozycji własnej strony w wynikach wyszukiwania najpopularniejszych wyszukiwarek
internetowych. Jest to swego rodzaju forma marketingu mająca za cel wypromowanie
własnego serwisu lub strony www.

Czy pozycjonowanie jest trudne?
Coraz trudniejsze. Wiąże się to z tym, że coraz więcej pozycjonerów
stosowało "nieetyczne sztuczki" w celu podniesienia pozycji własnej strony w google.
Efektem były marne wyniki zwracane przez wyszukiwarkę potencjalnym odbiorcą.
Google nie śpi więc na bieżąco udoskonalają swój algorytm, aby wyniki zwracane
przez wyszukiwarkę pokazywały przydatną i jak najbardziej trafną treść jakiej szukamy.

Czy mogę pozycjonować samemu czy potrzebuję wyspecjalizowanej firmy?.
Oczywiście, że możesz pozycjonować samemu. Nie ma w tym żadnej nieosiągalnej
wiedzy. Wszystkiego można się nauczyć.
Jeżeli zdecydujesz się jednak na firmę - wybierz tą, która jest polecana przez innych
Użytkowników. Nie sugeruj się opiniami na stronie firmy pozycjonującej bowiem często
jest to tak zwany astroturfing. Znacznie bardziej
wiarygodne są opinie ludzi na forach internetowych.
O tym jak pozycjonować stronę będę jeszcze pisał na tym forum.

Czy pozycjonowanie jest potrzebne?
Oczywiście, że tak. Bez pozycjonowania własnej strony nie osiągniemy choćby
wymarzonej liczby odwiedzin, a nasza strona nie ma szans na popularność.
Jeżeli zamierzasz założyć stronę w celach zarobkowych nie możesz pominąć
pozycjonowania - inaczej Twój interes nie ma szans na przetrwanie w Internecie.

Odpowiedz
I znowu wkraczam ja (ten niedobry), mam jedno "ale".
Zapomniałeś napisać najważniejszego: Pozycjonowanie to nie podnoszenie całej strony w wynikach a jedynie podnoszenie jej na określone frazy (słowa) dla których strona ma być wysoko w wynikach wyszukiwania.
Np. wpisujemy w google "filmy online" i pojawiają się nam wyniki, "filmy online" to jest właśnie fraza, jeśli chcemy aby nasza strona (np. z filmami online) znalazła się wysoko w wynikach wyszukiwania musimy pozycjonować ją właśnie na tą frazę.
Sam proces pozycjonowania jest długotrwały i wymaga wielu bardziej lub mniej skomplikowanych czynności:
- Zdobycia domeny związanej z naszą stroną
- Optymalizacji SEO
- Indexowania
- Zdobywania linków przychodzących
- Zadbania aby linki przychodzące miały odpowiedni anchor tekst
- Założenia zaplecza pozycjonującego

I wielu, wielu innych zabiegów.
  Odpowiedz
Jasne Tony masz rację, ale to co wymieniłeś to już głębsza kwestia pozycjonowania.
Domena, frazy i inne to już szczegóły.
Ja miałem na celu napisać "definicję ogólnikową" niż precyzyjne porady.
Na szczegóły przyjdzie już niebawem czas i mam nadzieję, że również pomożesz :)

Najważniejsze jednak aby zrobić to w sposób zrozumiały dla innych.
Zastanowię się co i jak po czym na pewno będę pisał dalej o pozycjonowaniu.

Nakłaniają mnie do tego pytania Użytkowników oraz pierwszy post w tym dziale.
Nie zostało tam wyjaśnionych wiele kwestii, a myślę, że warto o tym porozmawiać.

Pozdrawiam
  Odpowiedz
tony a co do tego pozycjonowania poprzez mapę strony co miałeś na myśli "trick" w poprzednim (zamkniętym temacie).
Dziękuje za odpowiedź
[Obrazek: 30bl8au.png]
  Odpowiedz
Na czym polega trik napiszę w poradniku (którego na razie nie mam czasu dokończyć), postaram się zamieścić poradnik jak najszybciej
  Odpowiedz
Pewnie,że warto o tym rozmawiać. Sama szukałam kiedyś prostego tłumaczenia odnośnie pozycjonowania. Jak czytałam opisy,to tak jakbym czytała jaką książkę dla informatyków. A proste wyjaśnienie o co chodzi,dociera do większej grupy osób potrzebujących :)

Sama chętnie poczytam o szczegółach :)
  Odpowiedz
Czy w takim razie mogę poprosić linka do tematu w którym pozycjonowanie jest rozłożone na czynniki pierwsze? :) Było by to dla mnie osobiście przydatne, :) bo czytam i czytam, czytam gdzie się da, i kiedy się da, więc już mam mętlik w głowie...

Czy zdobywanie dobrych linków wystarczy, aby nasza strona pojawiała się wysoko w google na daną frazę?
Czy dobre linki to te z dobrych katalogów? Czy dobry katalog, to ten co ma: wysokie PR, dużą ilość zaindeksowanych stron w gogole, i na co trzeba jeszcze zwrócić uwagę aby był dobry?[/color]

No i co jeszcze? :)
  Odpowiedz
Pozycjonowanie wbrew pozorom wcale nie jest takie łatwe. Trzeba mieć już pewną wiedzę co się Google'owi spodoba, a za co nam obniży wszelkie noty. Ja wolę wsparcie pozycjonowania zlecić jakiejś firmie, przynajmniej na początku, zanim sama się w to nie wkręcę.
  Odpowiedz
W dzisiejszych czasach pozycjonowanie dla nowicjusza tak na prawdę jest nieosiągalne (w większości przypadków), jeśli nie masz doświadczenia to obecnie więcej można stronie zaszkodzić niż pomóc.
Google aktualizuje algorytm bardzo często i nigdy nie wiadomo co się zmieni/ło, doświadczony pozycjoner dochodzi do właściwej metody pozycjonowania obserwując co się dzieje z jego stronami i zmienia taktykę.
Teraz samo katalogowanie czy linkowanie nie wiele daje, coś tam pomoże ale nie wiele (zbyt duża ilość linków i zbyt szybki ich przyrost to pierwszy krok do filtra).
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o pozycjonowaniu najlepiej studiować fora poświęcone tej tematyce ale nie liczcie na to że dostaniecie gotowe rozwiązania podane na tacy.
Kolejna sprawa to finanse, nie zainwestujesz w narzędzia i dobre teksty oraz dobre katalogi to można zapomnieć o pozycjonowaniu, ręcznie wszystkiego się nie da zrobić (samo monitorowanie fraz jest niewykonalne ręcznie przy większym projekcie, bez narzędzi się nie obejdzie).
  Odpowiedz