Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Co z tą wodą?
Dziś zalałem bakterie. Ciekawe, że woda od początku nie jest mętna. Mam taką syfiatą wodę w wodociągach że strach pić prosto z kranu. W ogóle nie ma smaku. Ale przynajmniej w akwarium klarowna. Czekam teraz do 3 tygodni na dojrzewanie i wpuszczę pierwsze rybki. Chyba neonki.

Pytanie. Załączyłem filtr, po 8 godzinach woda z 21 stopni skoczyła do 23. Mam obawy. W domu ciepło mam. Grzałkę mam z termostatem. Jaką sugerujecie nastawić temperaturę? Ja myślę 21-22 stopnie, gdyż rybki nie chcę mieć jakieś wyszukane.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Blachu - twardziel jesteś :) ja bym tak długiego czekania nie zniósł ;)
  Odpowiedz
Nie chcę niczego spieprzyć spiesząc się. Jeszcze obawiam się ospy wiec profilaktycznie zakupiłem preparat i zastosuje zanim wpuszczę ryby, stąd opóźnienie. A poza tym obowiązki w domu i pracy, no i przekonanie, że lepiej poczekać, 2x zastanowić sie i zapytać a efekt będzie lepszy.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
W przypadku akwarystyki im dłużej akwarium będzie dojrzewało tym lepiej. Ja wpuściłem ryby już po 4 dniach po związaniu i zneutralizowaniu w wodzie metali ciężkich i dodaniu bakterii. Wygląda na to, że rybki czują się świetnie. Co ciekawe - okazało się, że po dodaniu bakterii wg zaleceń na opakowaniu, woda nadal nie była w pełni przeźroczysta. W zoologicznym powiedzieli, żebym wlał do filtra o wiele więcej, nawet podwójną dawkę i odczekał 48h. Tak zrobiłem i woda jest teraz przeźroczysta.

2 tygodnie - Blachu82 fakt - twardy jesteś. ;)
  Odpowiedz
Błachu, odpowiednia temperatura wody zależy od tego, jakie rybki będziesz hodował, np. dla neonów Innesa 23 stopnie będą odpowiednie, dla neonów czerwonych będzie trochę za zimno.
  Odpowiedz
Nie zejdę poniżej 23 stopni. Bez grzania obecnie temperatura mi się utrzymuje stała przez całą dobę. Boję sie o lato, bo wtedy w domu mam bardzo ciepło. 23 stopnie to obecnie minimum, filtr mi podnosi temperaturę o prawie 2 stopnie. Nie sądziłem, że tak będzie się grzał i miał taki wpływ na wodę. Z czasem pomyślę o zewnętrznym, na razie jest raczej dobrze. O neonach Innesa właśnie myślę jako pierwszych rybkach, myślałem też o gupikach endlera, ale nie planuje rozmnażać ich, więc jeszcze rozmyślam.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Bardzo wdzięczne są kardynałki chińskie, doskonale współgrają z innesami, zarówno pod względem wymagań jak i wyglądu.

[Obrazek: tanichthys-albonubes.jpg]
  Odpowiedz
Proponuję w aptece kupić nadmanganian potasu i dodać do kranówki, kilka godzin (100l) i woda krystalicznie czysta bez żadnych zanieczyszczeń, obsadzać roślinkami i wpuszczać rybki :)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości