Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Karta 128 MB? Ram 512? Procek...
W dodatku 66% i się dziwisz, że Ci zamula.
Myślałem, że mówiąc "dobry komputer" mówisz poważnie
Wykonując inne czynności Twój procek pewnie chodzi na najwyższych obrotach o się przegrzewa plus to że masz zaśmiecony dysk powoduje takie lagi. W Twojej sytuacji proponuję format i utrzymywanie "czystości" na dysku jeśli nie chcesz wydać kilku baniek na nowy lepszy sprzęt.
Pozdrawiam.
"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."
08.06.2012, 12:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.06.2012, 12:19 przez Blachu82.)
512 ramu odpowiedź, jaki masz system, jaki system ma kumpel, ile masz wolnego miejsca na partycji systemowej?
kluczowe problemy, do tego dochodzi dysk twardy, jaki tym ATA SATA, pojemność?
VanPure napisał(a):Na partycji systemowej mam wolnego ponad 4 Gb.
W przypadku braku wolnej pamięci operacyjnej komputer zapisuje przetworzone dane na dysku. Dysk jest najwolniejszym elementem komputera. Dlatego Ci zamula.
Jeśli dobrze pamiętam to 512 ramu jest potrzebne do wymagań minimalnych XPka. Dokup ramu. Ro twojego pieca są na pewno tanie jak barszcz. Sprawdź w specyfikacji płyty ile max. może obsłużyć. Ja bym dowalił na maksa, ale nie więcej jak 4 GB chyba ze korzystasz z 64 bitów.
Format?! Dlaczego ludzie myślą że to jedyne rozwiązanie. Na twoim miejscu pod żadnym pozorem nie robił bym tego, bo to zbędne. Tak jak mówiłem, przeinstaluj gg, a co do przeglądarki użyj wersji 3.6 firefoxa lub chrome. Te przeglądarki nie obciążają tak systemu na starszym sprzęcie. Przydziel więcej pamięci dysku jako pamięci wirtualnej, najlepiej z 4gb w ustawieniach systemu. Wyłącz wszystkie zbędne aplikacje z autostartu i oczyść komputer ccleanerem oraz za jego pomocą napraw rejestr i sformatuj wolną przestrzeń, ale przed tym zdefragmentuj koniecznie dysk, najlepiej perfect disciem lub równie dobrą alternatywą.
08.06.2012, 19:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.06.2012, 19:33 przez B0hazard.)
Ten sprzęt był dobry - 6 lat temu.
Co do mulenia i wymaganych 512 do działania Windows XP, otóż Windows 7 (wersja Home Premium) jest moim zdaniem bardziej wydajna niż XP. Pewnie wielu zacznie pisać że nie mam racji ale pisze to z doświadczenia. Miałem na starym komputerze XP. Procek AMD 2600+, 512 Ram, Radeon 9200 Pro 128 mb i komputer chodził strasznie wolno, mianowicie procesor był ciągle na 100% wydajności (jedynie ram zamykał się w 150/200 mb). Teraz dla porównania wgrałem Windowsa 7 Home Premium i proszę o to wyniki (nie patrzcie na zużycie ogólne ramu ponieważ był on jeszcze w trakcie pracy nad usługami).
Przy otwartym skype + firefox 12 (6 kart) zużycie procesora jest następujące:
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
Witaj VanPure, jeśli chcesz mogę sprzedać ci 2 kości RAM (2x 1GB) za 25 zł jedna czyli za 50 zł będziesz miał 2GB.
Kości nowe, DDR (chyba takie masz) taktowanie 333Mhz. Firma samsung. Zainteresowany pisz.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
Wiec tak,pobralem gg11... i w momencie wpisywania tekstu/proby otworzenia archiwum online co 5sekund regularnie sie zacina wraz z reklamami i tekstem wpisywanym. Nie wiem czy zapis archiwum online z komorki ma na to jakis wplyw, raczej watpie. By jednak rozwiac wasze watpliwosci co do sprzetu podam konfiguracje. We wstepie mowie ze jest to laptop! Mimo wszystko
Procesor intel i7 2.0Ghz z turbo boost do 2.9 Ghz 4rdzenie
Karta graficzna Amd radeon HD6850 1Gb DDR3
Ram 8Gb DDR3(1333Mhz)
Windows 7 proffesional 64bit
Wdlg mnie to bardzo dobra konfiguracja na cene jaka dalem
pozdrawiam i prosze o pomoc, czego to moze byc wina.
Format nic nie daje