Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?
#1
Patrzcie dopiero teraz zauważyłem, że moja koleżanka Vilandra jest tu kucharzem! :) No to moje pierwsze, nurtujące mnie pytanie. Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?
  Odpowiedz
#2
Cukier biały to przede wszystkim sacharoza (99,7%). Rafinowanie tego cukru powoduje prawie całkowitą utratę cennych składników odżywczych. Cukier biały z powodzeniem można nazwać używką, gdyż jedyny jego walor, to smak, jaki nadaje potrawom. Nie jest on ani źródłem witamin, ani mikro, czy makroelementów. Cukier to zwykłe puste kalorie, w pewnym sensie są organizmowi potrzebne (utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy), ale ze względów czysto żywieniowych nie mają dla nas żadnego znaczenia.

Cukier biały nie jest ani zdrowszy ani gorszy od cukru brązowego. Oba rodzaje mają taką samą wartość, to dlatego, że cukier brązowy to tak na prawdę cukier biały z dodatkiem melasy. Kiedyś było to naturalne, ale z czasem ludziom kolor brązowy zaczął przeszkadzać i opracowano metodę wyizolowania melasy.
  Odpowiedz
#3
No tak, zgoda, ale musimy jeszcze rozróżnić biały cukier barwiony melasą (lub z niej nie oczyszczony nie wiem jak to technologicznie się robi) i nieratyfikowany brązowy cukier trzcinowy jeśli chcemy błysnąć ten ostatni wypada postawić na stole, ma lepszy smak, ładniej pachnie, lepiej wygląda, ma o kilka kalorii mniej i ... nie jest buraczany ;)
  Odpowiedz
#4
Oczywiście, że tak. Dlatego używam tylko brązowego jeśli już.
  Odpowiedz
#5
brązowy a biały w smaku to samo praktycznie a więc to od razu polecam zmienić
  Odpowiedz
#6
Cukier krzepi, to jest oczywista oczywistość.
Brązowy tylko dodaje się doczekolady a biały do rosołu i zupy ogórkowej.
Jem cukier puder bo dobry jest na przeziębienie

(14.05.2019, 15:08)BillieE napisał(a): Oczywiście, że tak. Dlatego używam tylko brązowego jeśli już.

Do brązowego dużo brązowej farby dodają, zatem jest bardziej szkodliwy niż niebieski
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pierwszy raz na siłowni - jak to jest? Gospodarz 5 1 606 22.04.2020, 23:20
Ostatni post: Demanufacture
  Czy wegetarianizm jest drogi? Kucharek 1 3 658 07.04.2014, 12:39
Ostatni post: mary1

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości