Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Dziwne Blue Screeny
Odinstalowałem i w tym samym momencie zintegrowana karta znikła w Menadżerze Urządzeń. Zrobiłem restart laptopa, potem wyskoczył mi komunikat że system konfiguruje jakiś sterownik więc najprawdopodobniej chodziło o to. Niestety zainstalował ten 10.18.10.3308 i w dalszym ciągu upiera się że to jest najnowszy. To samo gdy próbuję zainstalować go manualnie(błąd który podałem w poście #17). Zastanawiam się czy już nie lepiej zrobić ten Format i nie aktualizować systemu do 8.1. Będzie wtedy spokój na chwilę.
  Odpowiedz
Źle zrobiłeś. Przy deinstalacji gdzieś będzie checkbox z zapytaniem czy usunąć pliki sterownika. Musi być zaznaczony. Wpierw jednak trzeba w Dodaj usuń programy całkowicie usunąć wszystko od Intela, wszystko. Musi ci pisać na urządzeniu "Podstawowy Sterownik Windows". Wiem, bo w swoim PC też mam zintegorwaną grafikę Intela, chociaż wyłączoną teraz w biosie, ale na czysto miałem po włączeniu właśnie taki sterownik. Teraz mam chyba wersję 15.coś tam, ale nie sprawdzę, bo oddałem zasilacz na gwarancję.

Sterowniki Intela nie należą do domyślnych Windowsa. Pewnie ma je któraś z podstawowych aplikacji twojego laptopa, te firmowe. Część z nich należy usunąć, ale najlepiej wcześniej sobie pobrać ich najnowsze wersje na dysk ze strony producenta laptopa, aby ewentualnie później nie mieć problemu ze sterownikiem sieciowym. Możliwe też, że właśnie musisz zrobić upgrade sterów przez jakiegoś firmowego asystenta. Tak czy inaczej plików sterownika Intela nie może być na dysku po ponownym uruchomieniu, inaczej winda wybierze je, zamiast domyślnych.
  Odpowiedz
Mam tam kilka rzeczy od Intela w Dodaj lub Usuń programy. Wcześniej usunąłem tylko coś co w nazwie miało sterownik graficzny. Nie podam teraz dokładniej nazwy bo o dziwo nie mogę tego teraz znaleźć. Mam je wszystkie usunąć?
  Odpowiedz
Tak, jeśli później jakiegoś stera będzie brakować, to pobierzesz sobie ze strony. Uważaj tylko żeby nie usunąć stera sieciowego i po tym wszystkim usuń jeszcze raz sterownik w menadżerze upewniając się, że usunie pliki sterownika po deinstalacji. Potem restart.
  Odpowiedz
Swordancer napisał(a):Uważaj tylko żeby nie usunąć stera sieciowego
On jest też od intela? ma coś szczególnego w nazwie?

Swordancer napisał(a):po tym wszystkim usuń jeszcze raz sterownik w menadżerze
Z Tym że gdy usunąłem w Dodaj lub Usuń programy to karta zniknęła w Menadżerze. Mam ją gdzieś jeszcze szukać?
  Odpowiedz
Nie, jeśli zniknęła to spróbuj odświeżyć urządzenia w menadżerze i zobacz czy ster domyślny się zainstaluje.

Jeśli nie masz karty sieciowej intela i nie ruszasz oprogramowania producenta laptopa, to sterownik sieciowy zostanie, ale wiem, że niektóre karty nie działają na domyślnym sterze windy, a jak już usuniesz i nigdzie nie masz kopii, to będziesz musiał sobie ściągać u kogoś z dostępem do sieci.
  Odpowiedz
Najwyraźniej trochę źle cię zrozumiałem na początku bo usunąłem sterownik pierwsze z "Dodaj lub Usuń programy" i możliwe że przez to miałem potem takie "jaja". Teraz odinstalowałem z Menadżera Urządzeń zaznaczając żeby "usunął oprogramowanie tego sterownika" i było wszystko w porządku dopóki nie chciałem zainstalować ich od nowa. Mimo że próbowałem tą najnowszą wersję z linku od Ciebie to i tak na siłę pcha tą 10.18.10.3308. Instalator przez setup się odpala, ale instaluje zawsze taką samą w/w wersję. Za to jeśli próbuję zaktualizować przez Menadżer to wyskakuje że mój sterownik jest aktualny.
[Obrazek: epic-jackie-chan-template.png]

Mam więc dalej próbować usuwać wszystko co od Intela?
  Odpowiedz
Zaczekaj. Więc chcesz powiedzieć, że ten instalator, który pobrałeś z mojego linku instaluje sterownik 10.18.10.3308?

Jeśli tak, to nie ma sensu. Jeśli bluescreeny nie ustępują po reinstalacji sterownika, to po prostu jest on wadliwy. Możliwe, że dla Intel HD G. 4000 najnowszy to ta v10.18, a na stronie aktualizacje są dla wyższych modeli w tym setupie. W sumie to nie wiem czemu u intela tak słabo ze sterownikami. Wszyscy posiadacze zintegrowanych kart na nie narzekają, wieczne problemy. Najlepiej będzie jak to olejesz, w końcu windows 8.1 wyszedł niedawno i może nie ma jeszcze odpowiedniego sterownika. Wyłącz kartę w biosie i olej to. Może kiedyś znajdzie się rozwiązanie problemu, ale to na pewno wina sterownika, bo Twój problem jest powszechny.
  Odpowiedz
Swordancer napisał(a):Zaczekaj. Więc chcesz powiedzieć, że ten instalator, który pobrałeś z mojego linku instaluje sterownik 10.18.10.3308?
Dokładnie tak.

No nic, chwilowo jestem w stanie żyć bez tam dwóch czy trzech gier w których występowały te blue screeny więc zostawię tak jak jest. W razie czego mam sposób który mi podałeś więc wiem jak wyłączyć tą kartę. Masz u mnie ogromne podziękowania za pomoc na forum jak i na pw bo bez Ciebie w życiu bym nie doszedł do tego. Także wielkie dzięki! :)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości