Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Dziwne uczucie podczas spania!!
Na sam początek chcę się z wami przywitać i przeprosić jeżeli to nie ten dział.

Mój problem dotyczy tego, że kiedy próbuje zasnąć i już prawie śpię to czasami mam takie wrażenie jakbym spadał.
To jest takie dziwne uczucie bo w trakcie tego czuje jakby to się działo na żywo.
I po tym jestem przestraszony trochę(nie to że panikuje :D).

Też tak macie?? I dlaczego tak się dzieje??
  Odpowiedz
Ja również czasami tak mam.. Wydaję mi się, że spadam ze stołka, lub spadam w przepaść.. Zrywam się od razu z łóżka i później jest mi trudno usnąć..

Odpowiedz
ja też czasami tak mam
[Obrazek: sugnatura-1377869007.png]
  Odpowiedz
Pierwsze słyszę. Nigdy czegoś podobnego nie doświadczyłem.

Może to jest powiązane z jakimś wydarzeniem itp ?
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
Dobra, wyczytałem w internecie o co kaman.

Dzieje się to dlatego, że podczas zasypiania (w fazie kiedy wyłącza się mózg ale odbieramy bodźce)
Nasz mózg wizualnie wyobraża sobie nas w pozycji pionowej.
Ale podczas procesu zasypiania coś zakłóca (domownik, szmer... czy coś innego) nasze zasypianie.
Czujniki które mamy w głowie (które są odpowiedzialne za rozpoznawanie w jakiej pozycji jesteśmy)
przekazują informacje, że znajdujemy się w poziomie.
Nasz mózg szybko zmienia te dane i stąd te uczucie :P
  Odpowiedz
Ja mam podobnie :D Wtedy się budzę i myślę :D
  Odpowiedz
Ja znowu słyszałem że to jest związane ze wzrostem ciała... Znaczy yyy... Kurdę... Chodzi dokładnie o rozrost kości itd. Dotyczy to snów. Ciągłe spadanie, i inne przykładowe rzeczy.

Śmieszne jak i nieprzyjemne uczucie to musi być.
  Odpowiedz
Też tak czasami mam :) Ja mam tak że idę po takiej belce, idę i nagle tracę równowagę i spadam i sie budzę.
[Obrazek: Kd6SQvD.png]
  Odpowiedz
też tak mam, prawie zawsze gdy zasypiam przy filmie ;p
"
każdy tak ma, to jest naturalne,
jedno z wyjaśnień 'Występuje na granicy zasypiania. Wtedy, gdy możemy jeszcze odbierać bodźce z zewnątrz, np. słyszeć radio, innych domowników itp.
Wówczas w organizmie następuje powolne rozluźnianie się mięśni. Mogą również występować *tiki*, tj. nagłe, niekontrolowane, krótkotrwałe skurcze mięśni w różnych partiach ciała.
W tym samym czasie zaczyna zasypiać również nasz mózg. Przechodzi on w fazę snu, w której wizualizuje nas przeważnie w pozycji pionowej.
Jeżeli w tym momencie z jakiegoś, niezależnego od nas powodu proces zasypiania zostanie zakłócony, to nasz mózg, który widzi nas w pozycji pionowej odbiera od błędnika (takie urządzenie w głowie odpowiedzialne za informowanie naszego organizmu o położeniu/pozycji, w jakiej się znajduje względem przyciągania ziemskiego) informację, że leżymy.
W tej sytuacji mózg dokonuje szybkiej zmiany oceny naszego stanu z *postawienia* na *położenie*, co jest interpretowane jako przewracanie się, upadek lub spadanie."
Żródło
[Obrazek: d9e214ecbd024.gif]
  Odpowiedz
Widzisz ;]
Każdy mózg inny ;] Twój sobie wyobraża ciebie w pozycji pionowej jak idziesz po belce ;]

Wiecie co, poniekąd lubię to uczucie ;]
Takie... Hm... Relaksujące jest ;]

-------------------------------------------------------------

Też to czytałem, ale wolałem opisać swoimi słowami ;]
Ciekawe, zawsze mnie to ciekawiło ale nigdy nie miałem czasu sprawdzać co to jest ;D
  Odpowiedz