Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Emersyjna uprawa roślin - co to jest?
Bardzo często spotykam się z określeniem, że dana roślina pochodzi z emersyjnej uprawy, w związku z czym łatwo się aklimatyzuje. Nie bardzo rozumiem o co dokładnie chodzi z tą emersyjną uprawą. Co to jest emersyjna uprawa roślin akwarystycznych i dlaczego rośliny z takiej hodowli są w lepszej kondycji od innych?
Google zwraca stosunkowo mało informacji na ten temat.
Wiem, że rośliny akwariowe hoduje się poza zbiornikiem wodnym (?)
Dziwne, ale widziałem na zdjęciach, że pięknie rosną.

Ktoś wyłoży temat na czynniki pierwsze?
  Odpowiedz
Też do końca nie wiem, ale to ma związek chyba z okresowymi zalewami roślin do pełnej ich wysokości. Sprawa wygląda w ten sposób, że rośliny te znoszą pełne zanurzenie, ale gdyby brakło wody w akwarium to nie zginą z tego powodu. Jednak z mojego doświadczenia z Acorus Decor wynika, że takie w pierwszej kolejności pokrywają się glonami oraz szczyty nie pokryte wodą potrafią zżółknąć, mimo, że część liścia znajdująca się pod wodą jest nadal zielona i zdrowa. Nie polecam.
Choć przyznaję, że nie mam o tym zbyt dużego pojęcia i mogę się mylić.
Na pewno bez CO2 będzie z nimi ciężko. Światło też musi być chyba mocne.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz