![[Obrazek: 4d8b13ae00de1_440.jpg]](http://th.interia.pl/40,oikuchnia,6ce58073233805/4d8b13ae00de1_440.jpg)
Składniki dla > 6 osób
Biszkopt :
jajka, 6 proszek do pieczenia, 3 łyżki (30 gr)
cukier, 1.5 szkl.
ocet, 1 łyżka
mąka, 1,5 szkl.
MASA BUDYNIOWA z rodzynkami :
mleko, 2 szkl
cukier zwykły, 3//4 szkl
Mąka pszenna, 2 łyżki duże
mąka ziemniaczana, 1 duża łyżka
margaryna, 125 gr
masło, 125 gr
rodzynki, 200 gr
wódka i spirytus, na oko
Bita śmietana kawowa, :
śmietana 30 %, 660 ml
cukier puder, 4-5 łyżek
kawa, 5-6 łyżeczek
woda,żelatyna, 4 łyżeczki
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Biszkopt: Ubić białka na pianę na sztywno rzucić proszek do pieczenia ciągle ubijając następnie cukier po trochu, potem ocet, roztrzepane żółtka, ciągle ubijając. Na koniec mąkę mieszając delikatnie. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na 2 części. Piec ok 20 minut na termoobiegu 170^ ma zapałka być sucha.
2. Masa budyniowa: Rodzynki zamoczyć w wódce lub spirytusie na min. 3 gdz..
1i 1/4 szkl. mleka zagotować z cukrem można też ująć cukier i w zamian ten dodać cukier waniliowy, w reszcie mleka rozrobić mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego mleka zagotować cały czas mieszając, ostudzić. Margarynę z masłem utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu ciągle mieszając, potem 4-5 łyżek wódki z pod rodzynek wymiksować. Dodać odsączone rodzynki wymieszać
3. Bita śmietana kawowa: Kawę zalać wrzącą wodą na 3.4 szkl. zaparzyć następnie odlać i rozpuścić żelatynę studząc cały czas mieszają . Po odcedzeniu wychodzi ok 75 ml kawy.
Śmietanę zimną prosto z lodówki ubić następnie dodawać po trochu cukier puder ciągle ubijać następnie dodać żelatynę w kawie ubijać.
Biszkopt namoczyć wódką z pod rodzynek,Układać biszkopt masa budyniowa, 3/4 bitej śmietany biszkopt resztę bitej śmietany.
4. Smacznego!!!