Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Fiku - miku
#1
[Obrazek: 4d8b13ae00de1_440.jpg]

Składniki dla > 6 osób

Biszkopt :

jajka, 6 proszek do pieczenia, 3 łyżki (30 gr)
cukier, 1.5 szkl.
ocet, 1 łyżka
mąka, 1,5 szkl.

MASA BUDYNIOWA z rodzynkami :

mleko, 2 szkl
cukier zwykły, 3//4 szkl
Mąka pszenna, 2 łyżki duże
mąka ziemniaczana, 1 duża łyżka
margaryna, 125 gr
masło, 125 gr
rodzynki, 200 gr
wódka i spirytus, na oko
Bita śmietana kawowa, :
śmietana 30 %, 660 ml
cukier puder, 4-5 łyżek
kawa, 5-6 łyżeczek
woda,żelatyna, 4 łyżeczki

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Biszkopt: Ubić białka na pianę na sztywno rzucić proszek do pieczenia ciągle ubijając następnie cukier po trochu, potem ocet, roztrzepane żółtka, ciągle ubijając. Na koniec mąkę mieszając delikatnie. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na 2 części. Piec ok 20 minut na termoobiegu 170^ ma zapałka być sucha.

2. Masa budyniowa: Rodzynki zamoczyć w wódce lub spirytusie na min. 3 gdz..
1i 1/4 szkl. mleka zagotować z cukrem można też ująć cukier i w zamian ten dodać cukier waniliowy, w reszcie mleka rozrobić mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego mleka zagotować cały czas mieszając, ostudzić. Margarynę z masłem utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu ciągle mieszając, potem 4-5 łyżek wódki z pod rodzynek wymiksować. Dodać odsączone rodzynki wymieszać


3. Bita śmietana kawowa: Kawę zalać wrzącą wodą na 3.4 szkl. zaparzyć następnie odlać i rozpuścić żelatynę studząc cały czas mieszają . Po odcedzeniu wychodzi ok 75 ml kawy.
Śmietanę zimną prosto z lodówki ubić następnie dodawać po trochu cukier puder ciągle ubijać następnie dodać żelatynę w kawie ubijać.
Biszkopt namoczyć wódką z pod rodzynek,Układać biszkopt masa budyniowa, 3/4 bitej śmietany biszkopt resztę bitej śmietany.

4. Smacznego!!!
  Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości