Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Fujitsu-Siemens Activy Media Server 150 i FTP
Mam taki mały problem. Posiadam dysk sieciowy AMS150 i chciałem na nim zrobić ftp ale tak żeby można było wejść spoza sieci domowej. Np. mój kolega z innego miasta. Próbuję skonfigurować to wszystko ale jak do tej pory udało mi się zrobić tylko wewnątrz sieci domowej. Czy ktoś ma może ten dysk i wie jak to zrobić? I mógłby mi np. wysłać schemat konfiguracji? Sieć domowa wygląda tak:

Router WiFi

Laptop_____|_____AMS150

Laptop ma przydzielanie wolnego adresu z routera natomiast dysk ma ustalony stały adres IP zastrzeżony. Router jest włączony do sieci osiedlowej.

Na obecną chwilę działa ftp po sieci. Mam wgrane oprogramowanie w wersji 2.0.1 Na forum elektoroda.pl znalazłem kilka porad ale na razie bezskutecznie usiłuję dostać się z zewnątrz. Do sprawdzenia używam neta z blueconnecta po uprzednim wyłączeniu routera domowego.

Myślałem żeby spróbować połączyć się Total Commanderem ale dawno go nie używałem i nie pamiętam jak się konfigurowało połączenie. Wdzięczny byłbym, gdyby ktoś zamieścił instrukcję tylko taką szczegółową.

Możliwe, że router nie pozwala dostać się z zewnątrz, ale niestety dopiero sie uczę konfiguracji sieci. Mam router TP-Link TL-WR340G

ftp://109.196.92.86 mógłby ktoś sprawdzić czy da się wejść
login user
hasło user

Z konieczności żeby podbić, potem połączcie
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Wszedłem, wpisałem i wyskoczyło takie coś:

[Obrazek: strona-1335978251.jpg]

Mam nadzieję, że pomogłem :)
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
Tak pomogłeś. Dzięki wielkie. Po 3 miesiącach dłubania to w internecie to w routerze a to na NASie w końcu pomyślne informacje.

To ciekawe. 3 miesiące jak prosiłem o odpowiedź na forum elektroda w tej sprawie i nic. Dopiero tutaj na tym forum. Widać tu są bardziej przyjaźni userzy.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Sorry za offtopa, ale dobrze cię rozumiem też miałem taki mały problem.
Nie wiedziałem jak podłączyć laptopa do routera przez WiFi. Zanim nalazłem sterowniki do laptopa to minęło miesiąc, potem musiałem w biosie włączyć WiFi bo nie wykrywało urządzenia, i jeszcze musiałem włączyć WiFi w ustawieniach routera.

Podsumowując trwało to wszystko około roku :OO
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz