Fundacje kradną?
|
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Wyjaśniło się już coś? Moja koleżanka ma dziecko z zespołem, nie pamiętam w jakiej fundacji jest zapisana, ale również korzysta z jednego procentu podatku. Dostała ostatnio kilka tysięcy wpłaty i była zadowolona. Pewnie zależy gdzie się trafi.
10.12.2013, 18:55
Nic jeszcze się nie wyjaśniło. Szczerze mówiąc to czekamy na odpowiedź Motaro
![]() Z księgową znajoma kontaktować się nie chce, bo jednak to info dostała na lewo od niej. Poza tym, okazało się, że ta kobieta nie bezpośrednio miała wgląd w te papiery, bo była jedynie pośrednikiem informacji. Jej koleżanka, również księgowa, wypełniała owe dokumenty i to od niej to wyszło. Trochę zagmatwałem... Mówiąc krótko, pewna księgowa, koleżanka księgowej, którą to zna moja znajoma, miała wgląd w papiery. Wszystko przewinęło się przez parę osób zanim doszło to do wiadomości matki chorego dziecka. Mniejsza o to. Mam nadzieję, że Przemek nas nie zawiedzie i wypowie się w temacie ![]()
Przemek nie zawiedzie, nie zawiedzie
![]() ![]() Jeszcze zasięgnąłem języka u znajomego prawnika , który zna się na tych sprawach aby się upewnić i nie wprowadzić w błąd. Wypisze w punktach co w takiej sytuacji należy zrobić: Przede wszystkim nie ufać całkowicie księgowym !!! W nieuczciwych np. fundacjach lub stowarzyszeniach biorą swoją "działkę" gdyż potrafią fachowo sfałszować dokumenty. 1. Napisać podanie do danej fundacji o stan z 1% i kiedy może uzyskać środki finansowe na podstawie faktur (mają czas trzy tygodnie na odpowiedź). 2. Po odpowiedzi z fundacji, gdzie nie zgadzasz się z zebraną sumą, kopię ich odpowiedzi i kopię swojego pisma wysyłasz do Urzędu Skarbowego gdzie podlegasz. 3. Jeżeli wiadome jest na 100%, że jakaś osoba wpłaciła taką i taką kwotę 1% poproś od niej o kopię PIT-u gdzie jest adnotacja o 1% (wtedy wszystko złóż w Urzędzie Skarbowym). Niech ta osoba przedzwoni do fundacji i zapyta się o założenie 1% z powodu choroby np. dziecka i jaki procent pobiera od tego fundacja - minimum to jest 10% i dana fundacja musi posiadać tzw. "pożytek publiczny" lub istnieć co najmniej 2 lata aby wogóle mogła korzystać z 1%.
"Wszyscy Kłamią"... - Gregory House
10.12.2013, 21:45
A takim działaniem przypadkiem nie mogą też sobie zaszkodzić? Jest jakaś możliwość, że wyjdzie im to na niekorzyść? Widzę, że trochę znasz się na tym Motaro.
![]()
10.12.2013, 22:13
Sobie na pewno nie zaszkodzisz. Po prostu Urząd Skarbowy w takim wypadku weźmie pod lupę fundację i będzie dążyć aby sprawę wyprostować. Możliwe, że mogą pierdyknąć jakąś karę, ale nie muszą. Jeśli są nieuczciwi to taka nauczka na przyszłość się przyda. Czy gra jest warta świeczki ? No cóż, to Twój wybór co chcesz zrobić ze swoim 1%
![]()
10.12.2013, 22:18
Dzięki, Motaro za info!
![]() LadyPiano napisał(a):Jest jakaś możliwość, że wyjdzie im to na niekorzyść?Dobre pytanie. Wiecie jak to jest. Fundacje mają swoje za uszami, ale jednak pomagają. Jakieś pieniądze już znajoma dostała od nich, dobre i to, wdzięczność i tak się należy. Pytanie tylko czy takim działaniem nie pogorszy sobie przyszłości w tej placówce, czy jej nie wyrzucą itd. Nie wiem, nie znam się.
10.12.2013, 22:27
da Vinci napisał(a):Pytanie tylko czy takim działaniem nie pogorszy sobie przyszłości w tej placówce, czy jej nie wyrzucą itd. Nie wiem, nie znam się.Fundacje na pewno mają jakiś regulamin. Z nim też warto się zapoznać. da Vinci napisał(a):Pytanie tylko czy takim działaniem nie pogorszy sobie przyszłości w tej placówce Nawet jeśli będą mieć jakieś zastrzeżenia i uprzedzenia do takiej osoby... znacie słowo konkurencja ? ![]() ![]()
10.12.2013, 22:38
Jakkolwiek to smutne- fundacje zarabiają na swoich podopiecznych.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości