Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Funkcje kwadratowe po raz kolejny.
Widmo, te przykłady są banalne. Zapamiętaj sobie wszystkie wyjątki:

Mianownik musi być różny od zera.
Wartość pod pierwiastkiem musi być większa lub równa zero.
logaX i lnX, gdzie X musi być większy od zera.

No i funkcje cyklometryczne są jeszcze, ale to cię na razie chyba nie dotyczy.

Rozpisujesz sobie wszystkie przypadki, które znajdziesz w postaci równania. Liczysz deltę jeśli zajdzie konieczność, układasz parabole itd. Niech ci się nie wydaje, że to jest trudne. Chłopie, ty jeszcze nie wiesz co to znaczy trudna matma. Wiem jaką ja miałem minę, gdy się z takową zetknąłem. Nie bądź zaskoczony tak jak ja.

Polecam ci znaleźć kurs Krystiana Karczyńskiego "Dziedzina Funkcji" (to część kursu wideo o pochodnych). Po tym kursie będziesz liczył dziedzinę jak matematyk z długoletnim stażem.
  Odpowiedz