![[Obrazek: scaled.php?server=811&filename=gazpacho.jpg&res=medium]](http://desmond.imageshack.us/Himg811/scaled.php?server=811&filename=gazpacho.jpg&res=medium)
Składniki
3/4 kg pomidorów
2 czerwone papryki
mały ogórek
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
łyżka listków bazylii
300 ml bulionu drobiowego
łyżka oliwy
4 łyżki octu winnego
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać. Ogórek obrać, pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię.
Wlać bulion i sok z cytryny, posypać posiekaną papryczką chili, przyprawić. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka i papryki oraz bazylią. Można posypać grzankami.