Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

HTML - nie ma polskich znaków
Witam!
Mam problem. robię stronę do chomika w html ale niestety jak zapisuje to nie ma polskich znaków. nie wiem co zrobić
pomocyy ;p
pozdrawiam serdecznie
[Obrazek: d9e214ecbd024.gif]
  Odpowiedz
Powiedz jeszcze jakiego programu używasz?
Powinieneś ustawić w programie (notatnik, czy co tam używasz)
znaki w formacie ISO-8859-2
  Odpowiedz
mały offtop

Jest program umożliwiający stworzenie kodu html poprzez dodawanie tego co chcemy tak jak zaplanowaliśmy graficznie. Program to NVU
[Obrazek: Nwc7AWP.png]
Sygnatura wykonana przez: Rafal07000
  Odpowiedz
daw13, NVU nie zawsze się sprawdza, może być pomocny ale też może nieźle w kodzie namieszać.

Odnośnie problemów z polskimi znakami to polecam Netepad++ do edycji kodu html, kodowanie powinno być ustawione tak jak Baron napisał na ISO-8859-2, w ostateczności może być UTF-8 ale wtedy trzeba znaki specjalne zapisywać kodem odpowiadającym kodowaniu ISO.
Prawdopodobnie zapisało Ci plik w kodowaniu ANSI i stąd brak polskich znaków.
Możesz podesłać kod to Ci go poprawię na ISO
  Odpowiedz
Dzieki, sprawa załatwiona. Pozdrawiam
[Obrazek: d9e214ecbd024.gif]
  Odpowiedz
(26.07.2011, 17:44)skyance napisał(a): Dzieki, sprawa załatwiona. Pozdrawiam

No tak, ale w jaki sposób?
Co pomogło?
  Odpowiedz
ja swoje jedno menu tworzyłem w NVU i nie narzekam było z zakładkami
[Obrazek: Nwc7AWP.png]
Sygnatura wykonana przez: Rafal07000