Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Ile Was kosztuje utrzymanie samochodu?
Wiem, że jest pełno artykułów na ten temat, jednak z czego to widzę, tam koszty są tylko szacowane. A mnie ciekawi ile kosztuje utrzymanie samochodu w konkretnych przypadkach. Mam na myśli wszystkie koszty, czyli nie tylko paliwo ale też naprawy, zmiany opon, ubezpieczenie, itp.
  Odpowiedz
To podaj te konkretne przypadki. :P
Samochody mam 3 i utrzymanie każdego kosztuje inaczej i to różnice rzędu nawet 5 tys. Powiedz, co chcesz kupić, do ilu tys. a łatwiej będzie określić ceny serwisu, części, spalanie, etc. :)
  Odpowiedz
Niestety nie ma złotego środka, jakiś pierdek na gaz będzie Cię kosztował grosze nie wliczając usterek i zakładając, że nie trafiłeś na jakiś wyklepany bubel z cofniętym licznikiem, a lepsza maszyna całkiem sporą sumkę, no i wszystko zależy od Ciebie i tego jak będziesz używał samochodu. Niestety zestawienia losowych ludzi nic Ci nie dadzą, lepiej przeszukaj internet pod kątem tego, jakie rodzaje kosztów Cię czekają, przed zakupem fury warto dowiedzieć się, co się najczęściej psuje w danym modelu, roczniku. Samochód to czasami spory nieprzewidziany wydatek, a już na pewno jak się nie ma w najbliższej rodzinie mechanika, co Ci zrobi furkę za friko, jak coś się spierniczy. Zapytam później mojego brata ile wydaje na swojego mercedesika.
  Odpowiedz
(17.09.2016, 19:25)Demanufacture napisał(a): To podaj te konkretne przypadki. :P
Zwykła jazda po mieście, dojeżdżanie do pracy/szkoły oraz do sklepu, itp. oraz okazjonalnie do innego miasta.
(17.09.2016, 19:25)Demanufacture napisał(a): Powiedz, co chcesz kupić, do ilu tys. a łatwiej będzie określić ceny serwisu, części, spalanie, etc. :)
Jak na razie nic nie kupuję, w przyszłym roku dopiero mam zamiar robić prawo jazdy, chcę po prostu to teraz wiedzieć. Bo sam nie jestem pewien czy będzie mnie stać ma samochód jeszcze przed wyjazdem zza granicę.
(17.09.2016, 19:33)Swordancer napisał(a): Niestety zestawienia losowych ludzi nic Ci nie dadzą, lepiej przeszukaj internet pod kątem tego, jakie rodzaje kosztów Cię czekają
Przeszukałem ale tak jak pisałem, to tylko szacowane koszty a ja chciałbym znać konkretne przypadki.
  Odpowiedz
Golf 3 pełnoletni i Mazda 3 o połowę młodsza. W obydwu silnik 1.6 benzyna , więc OC prawie takie samo chociaż ostatnio drożeje i za Golfa pod koniec tamtego roku coś około 330zł, a za Mazdę miesiąc temu 470zł  (ze zniżkami oczywiście). Golf jest z LPG i spali 8-9 litrów gazu na 100km, Mazda tyle samo +/- ale benzyny. 
Mam bardzo wielu kumpli mechaników, od takich grzebiących we własnych garażach, przez pracujących w warsztatach, po właściciela sporego warsztatu z którym znam się od dzieciaka, więc ewentualne naprawy z którymi sobie sam nie radzę mam w zasadzie zawsze "po znajomości". Roczne oponki z Niemiec przez znajomego kupiłem za niecałe 3 stówki za komplet + 5 dych za wymianę.
Do tego musisz doliczyć wymianę oleju, filtry i wymianę/uzupełnianie innych płynów. Np. olej + filtr,  to koszt około 100zł i jeżdżę tam, gdzie wymiana jest już w cenie.
Golf to niezniszczalne bydlę, proste w konstrukcji i mimo, że tłukę go po różnych dziurach, i niezbyt o niego dbam, to w sumie rzadko się coś psuje mimo podeszłego wieku, a części są tanie. Dokładnie trudno wyliczyć ale np. w ciągu ostatniego roku na naprawy poszło mi jakieś 400-500 zł. Mazdę kupiłem po generalnym remoncie i jak na razie poza normalnymi, eksplatacyjnymi wymianami jeszcze nic poważnego mi nie walnęło, więc nie będę się wypowiadał o kosztach napraw. Chociaż zdarzyło mi się jakoś na początku wakacji zbyt szybko wejść w zjazd z ekspresówki, trochę piachu naniesionego przez ulewę poprzedniego dnia pod kołami i po lekkim przetarciu o barierę ochronną około 2000 poszło w pizdu  :placz ale tego nie można raczej zaliczyć do "normalnej eksploatacji".

Koszty utrzymania samochodów są bardzo różne. Pomijając nawet wiek, czy markę dużo zależy od tego jak, gdzie i ile jeździsz i jak dbasz o bieżące wymiany. No i oczywiście od farta, jaki egzemplarz ci się trafi. Dla przykładu: kumpel z pracy kupił na wiosnę golfika w wieku zbliżonym do mojego (mojego Golfa, nie mojego wieku :P  ) i jęczy, bo włożył już w niego drugie tyle ile za niego zapłacił i ciągle mu się psuje coś nowego.

Aha, jeszcze koszt corocznego przeglądu technicznego - 100zł  (160zł jeśli jest LPG). Ogólnie,  taka skarbonka bez dna  ;)
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
(17.09.2016, 23:09)Jarus napisał(a): za Golfa pod koniec tamtego roku coś około 330zł, a za Mazdę miesiąc temu 470zł
Rozumiem, że te 330 i 470 zł to były ogólnie wszystkie koszy miesięczne?
(17.09.2016, 23:09)Jarus napisał(a): Aha, jeszcze koszt corocznego przeglądu technicznego - 100zł (160zł jeśli jest LPG). Ogólnie, taka skarbonka bez dna ;)
Właśnie też najbardziej się obawiam tego(dopóki nie zacznę w końcu dobrze zarabiać), że samochód to może być taka skarbonka bez dna.
  Odpowiedz
(18.09.2016, 12:11)amb00 napisał(a): Rozumiem, że te 330 i 470 zł to były ogólnie wszystkie koszy miesięczne?
To koszty roczne za ubezpieczenie OC.

Odpowiedz
Te kwoty OC, jakie przytoczyłem powyżej, to stawki za roczne ubezpieczenie. Oczywiście na wysokość opłaty mają wpływ różne czynniki: np. wiek właściciela pojazdu, okres posiadania prawka i okres "bezszkodowej" jazdy. Ja mam maksymalne zniżki. Warto też porównywać oferty różnych ubezpieczycieli. Ja jeżdżę do agencji pod nazwą Hurtownia Ubezpieczeń, i tam miła pani (rzadziej pan) robi mi symulację w różnych towarzystwach ubezpieczeniowych i wybieramy tę na najbardziej dla mnie korzystną ofertę. Nie zawsze opłaca się kontynuować u tego samego ubezpieczyciela, po roku gdzieś indziej może być taniej.
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
  Odpowiedz
To pewnie czytałeś o alfie Haha
  Odpowiedz