Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jak malować twarz podkładem, korektorem i pudrem?
Jak malować twarz podkładem, korektorem i pudrem?

Do nakładania podkładu możemy użyć specjalnej gąbki.
Przed nałożeniem podkładu należy odpowiednio dobrać go do odcienia naszej karnacji. To bardzo ważne ponieważ nikt nie chce mieć "trupio bladej twarzy" bądź "efektu pomarańczy".
Najlepiej nałożyć małą ilość podkładu na fragment czoła, lub dłoni.

Gdy już dobierzemy odpowiedni podkład, nanosimy go na gąbkę, i rozcieramy go na twarzy i szyi by nie wytworzył się efekt maski.

Na już "wysmarowaną" buzię nakładamy korektor w jaśniejszym kolorze. Najwygodniej rozsmarować go palcem, bo ciepła dłoń umożliwi nam lepsze połączenie się kosmetyków. Korektor nakładamy po oczy, pod łuk brwiowy, na płatki nosa, koło kącików ust.

Na koniec chwytamy za gruby pędzel i pudrujemy całą twarz.
[Obrazek: puder-153612_L.jpg]
  Odpowiedz
Najlepiej rozprowadzać podkład metodą punkową. Małe kropki robimy na czole, na policzkach, nosie i brodzie i rozcieramy w kierunku uszu, włosów i szyi. Nie do środka, ale na zewnątrz twarzy. Ja ostatnimi czasy zrezygnowałam z pudrów i podkładów, gdyż ciężko znaleźć takie, które nie zapychają porów i nie działają komedogennie (zaskórnikotwórczo). Używam ich tylko na większe wyjścia, a na co dzień obywam się bez nich i moja skóra jest mi za to widocznie wdzięczna.
  Odpowiedz
Z tą gąbką podobno lepiej uważać, a przynajmniej starać się ją dokładnie oczyścić po użyciu (taka brudna oprócz tego, że jest brzydka jest kolorowa zapełniona zaschniętym pudrem), dlatego wolę używać zwykłych płatków kosmetycznych ;D
Na co dzień tak jak Vil nie używam podkładu i pudru (swego czasu używałam tylko pudru ale nie tyle dla poprawienia wyglądu, co dla lepszego samopoczucia), słyszałam jednak że podkłady mineralne nie zatykają porów, nie wiem na ile to prawda, ale brzmi ciekawie. Szkoda tylko, że nigdy nie mogę znaleźć w drogerii dostatecznie jasnych kosmetyków, nie mówiąc już o mineralnych :(
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] Staram się pisać poprawnie
  Odpowiedz
(15.03.2013, 21:41)Kaiselin napisał(a): słyszałam jednak że podkłady mineralne nie zatykają porów,

Z pewnością są w tej kwestii lepsze od pozostałych. Nasza skóra reaguje na nie lepiej.
  Odpowiedz