Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jak utworzyć dobre hasło na chomika
Pewnie wielu z was zostało dotkniętych kradzieżą konta czy punktów. Sam stałem się ofiarą ataku hakerskiego, Czemu?? Bo ustawiłem słabe hasło, łatwiej było zapamiętać.
Dalej używam słabego hasła i czuję się bezpieczny. Jak ja to zrobiłem? Jeżeli znajdzie się choć jedna osoba chętna na taki poradnik to go umieszczę. Proszę mnie nie blokować, jeżeli nikt tego nie potrzebuje to nie będę pisał. Nie ma sensu pisać nie potrzebnych poradników. Wystarczy że ktoś napisze że przyda się taki poradnik to go wkleję.
[Obrazek: Nwc7AWP.png]
Sygnatura wykonana przez: Rafal07000
  Odpowiedz
Mocne hasło to podstawa: http://odjechani.com.pl/Thread-Mocne-has...o-podstawa

Jeśli Twój poradnik dotyczy czegoś innego to czekamy z niecierpliwością :)
  Odpowiedz
Kruchy, zawiera ono to i jeszcze więcej. :)
z moim ɯǝıʞıupɐɹod nikt nie złamie hasła 74|< Zr0b10N3G0 :D
Pierwsza rada: Używajmy dużych i małych liter np:. QwErTy czy !2#4%6 Hasło dalej jest łatwe do zapamiętania, a staje się lepszym zabezpieczeniem.

Druga rada: Jeżeli jest taka możliwość to używaj łączeń alfabetu,cyfr i znaków specjalnych np:. Q2+r^y Hasło staje się trudne do zapamiętania, ale złamanie czegoś takiego
to kilka dni dla lamera z słabym programem.

Trzecia rada: Jeżeli jest taka możliwość to popełniaj błędy ortograficzne np:. 4uza|mak takiego słowa nie ma w słowniku, nawet kiedy program zamieni cyfry i znaki specjalne.( hasłem było różaimak )

Czwarta rada: Powstała strona która umożliwia przekształcenie tekstu tak aby wyglądaj tak: p0r4dN1|< , lub tak ʞıupɐɹod za przykład biorę hasło poradnik

Piąta rada: NIGDY NIE UDOSTĘPNIAJ SWOJEGO HASŁA NIKOMU I POD ŻADNYM POZOREM JAK I NIE UDOSTĘPNIAJ GO W OGÓLNODOSTĘPNYCH MIEJSCACH
Jeszcze więcej jest tu, ale nie chce kopiować. http://odjechani.com.pl/Thread-Mocne-has...o-podstawa
Żeby odwrócić tekst do góry nogami można użyć http://www.dogorynogami.tk/

Odpowiedz
(04.07.2011, 12:23)daw13 napisał(a): Kruchy, zawiera ono to i jeszcze więcej. :)
z moim ɯǝıʞıupɐɹod nikt nie złamie hasła 74|< Zr0b10N3G0 :D
Pierwsza rada: Używajmy dużych i małych liter np:. QwErTy czy !2#4%6 Hasło dalej jest łatwe do zapamiętania, a staje się lepszym zabezpieczeniem.

Druga rada: Jeżeli jest taka możliwość to używaj łączeń alfabetu,cyfr i znaków specjalnych np:. Q2+r^y Hasło staje się trudne do zapamiętania, ale złamanie czegoś takiego
to kilka dni dla lamera z słabym programem.

Trzecia rada: Jeżeli jest taka możliwość to popełniaj błędy ortograficzne np:. 4uza|mak takiego słowa nie ma w słowniku, nawet kiedy program zamieni cyfry i znaki specjalne.( hasłem było różaimak )

Czwarta rada: Powstała strona która umożliwia przekształcenie tekstu tak aby wyglądaj tak: p0r4dN1|< , lub tak ʞıupɐɹod za przykład biorę hasło poradnik

Piąta rada: NIGDY NIE UDOSTĘPNIAJ SWOJEGO HASŁA NIKOMU I POD ŻADNYM POZOREM JAK I NIE UDOSTĘPNIAJ GO W OGÓLNODOSTĘPNYCH MIEJSCACH

Żeby odwrócić tekst do góry nogami można użyć http://www.dogorynogami.tk/

Pierwsza rada - nic nie warta, złamanie takiego hasła to kilka minut dla metody słownikowej i kilkanaście dla bruteforce

Druga rada - podobnie jak wyżej, złamanie hasła metodą słownikową to kilkanaście minut, bruteforce do kilku godzin

Trzecia rada - jedynie dla metody słownikowej może być trudna ale mają słownik zawierający kilkanaście miliardów kombinacji spokojnie złamiesz takie hasło w kilka godzin, bruteforce potrzebuje na to od kilku do kilkuset godzin (w zależności od ilości znaków)

Czwarta metoda - całkiem do kitu, tak przekształcony tekst jest używany w słownikach, tekst odwrócony do góry nogami nic nie zmienia, wystarczy dopisać odpowiednią linijkę do skryptu i już słownik porównuje wszystkie hasła jako zwykły tekst i odwrócony.
Odwracanie tekstu to jedynie bajer dla małolatów ale nie poprawia naszego bezpieczeństwa.

Piąta rada - Najlepsza z wszystkich :)

Moje wypowiedzi na temat łamania haseł opieram na własnych, wieloletnich doświadczeniach w tej dziedzinie.
  Odpowiedz
Ale zawsze takie hasło zniechęca lamera, zazwyczaj nie dodając skryptów
  Odpowiedz
(04.07.2011, 12:48)daw13 napisał(a): Ale zawsze takie hasło zniechęca lamera...

Jak ma zniechęcić skoro go nie zna? Nie bardzo rozumiem to zdanie.
  Odpowiedz
Jeżeli zobaczy że zwykły programik nie chce złamać w powiedzmy godzinę to wybiorą kolejną ofiarę
  Odpowiedz
(04.07.2011, 17:34)daw13 napisał(a): Jeżeli zobaczy że zwykły programik nie chce złamać w powiedzmy godzinę to wybiorą kolejną ofiarę

Jednak zawsze jest możliwość ze uznają to jako wyzwanie... :P
---
  Odpowiedz
no to kto chce wyzwanie. Utworze nowe konto i niech ktoś złamie hasło :D jaki chcecie login?
  Odpowiedz
Myślisz że ktoś będzie siedział kilka godzin tylko po to aby ci coś udowodnić ? :P

Przepraszam. Koniec Off-topu ;p
---
  Odpowiedz