Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jaki wybrać profil klasy w liceum?
Witam :)
Mam pewien problem...
Wybrałem liceum plitechniczno-biologiczne (II klasy połączone).
I jak się okazało matematyka leży...
Moje pytanie: czy jak bym poszedł np. na profil humanistyczny, to mógłbym w II klasie mieć rozszerzoną biologię lub mieć ją rozsz. na maturze?
Czy zmiana profilu zamyka drzwi do rozsz. biologii?
Wiadomo, na hum. polski, wos, historia... Ale w pierwszej klasie niby wszystkie klasy LO mają tak samo... więc sam nie wiem. Jeden nauczyciel mi powiedział, że tak nie można. Już sam nie wiem... Jeśli możecie, POMÓŻCIE.
Pozdrawiam Cool
  Odpowiedz
Marcin-2012 napisał(a):liceum plitechniczno
A cóż to jest...? :P

Co do Twojego pytania - jak najbardziej możesz zdawać na maturze dowolnie wybrane przez siebie przedmioty na poziomie rozszerzonym (nawet wszystkie ;)), bez względu na to, w jakiej jesteś klasie. Tyle, że jeśli byłbyś w klasie o podstawowym zakresie materiału z danego przedmiotu, to raczej niemożliwe, abyś uczęszczał na ten konkretny przedmiot rozszerzony. Ale zapytaj w szkole - na pewno nauczyciele poszczególnych przedmiotów będą prowadzić jakieś dodatkowe zajęcia pod kątem matury. U mnie w liceum tak było, ze wszystkich przedmiotów dodatkowych były organizowane nieobowiązkowe zajęcia przygotowujące do matury, zarówno na poziomie podstawowym, jak i rozszerzonym.

Ja byłam w liceum o profilu informatycznym i zdawałam właśnie rozszerzoną biologię. Może coś się zmieniło, ale tak było, kiedy ja zdawałam maturę - sławetny rocznik z Amnestią Giertycha. :D
  Odpowiedz
Teraz nie jest ważne w jakiej jesteś klasie. Rozszerzenia wybierasz w drugiej klasie. Klasa teraz to osoby, nie przedmioty. Możliwe że z niektórymi osobami będziesz się widział tylko na przerwach i godzinach wychowawczych. Może wybrać dowolny przedmiot na rozszerzenie .
[Obrazek: Nwc7AWP.png]
Sygnatura wykonana przez: Rafal07000
  Odpowiedz