Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Język programowania - własna strona
Witam
Założyłem sobie bloga na cba.pl http://strefa-grafika.cba.pl/
Mam teraz pytanie, założyłem sobie bloga używając Wordpressa,a el niestety nie wiem teraz jak cokolwiek edytować oprócz tekstu itp.
Chciałbym inne menu ale nie wiem jak to zrobić
Zrobiłem proste menu w html, wyglądała ona nie za ładnie ale przynajmniej była zrobiona tak jak ja chciałem i zawsze mogłem coś edytować wchodząc w plik index.html, teraz mam zrobioną na php gdyż mam index.php ale nic nie można edytować w niej:/

Pliki które się wrzuciły na serwer instalując wordpressa
wp-activate.php
wp-app.php
wp-blog-header.php
wp-comments-post.php
wp-config-sample.php
wp-config.php
wp-cron.php
wp-links-opml.php
wp-load.php
wp-login.php
wp-mail.ph
wp-settings.php
wp-signup.php
wp-trackback.php
xmlrpc.php

i index.php
Niestety nie wiem teraz jak cokolwiek edytować, praca na html była sporo lepsza

Nie wiem jestem całkowicie zielony na rzucam się na głęboko wodą, może po prostu nie powinien się tego brać.

Nie wiem całkowicie.....Na html można zrobić szkiele strony,ale myślę że da się prostą zrobić i w html stronę.

Nie wiem czy warto robić stronę na html czy php?

Teraz zadam głupie pytanie)
Zrobiłem szkielet strony np w html i jak chciałbym wrzucić menu to muszę wrzucać do pliku index.html czy mogę stworzyć jako nowy plik, ale wtedy strona mi go chyba nie wczyta:/

Po prostu czy można wrzucać na serwer kilka plików html do głownego folderu i strona sama wczyta je np. Wrzucę index.html a oddzielnie menu i to będzie na mojej stronie jako połączone ? Nie chodzi mi o odnośniki oczywiście
  Odpowiedz
Nie rozumiem niektórych Twoich pytań.
Co do WordPress - edytować wszystkie pliki możesz w swoim kokpicie, zakładka Wygląd - Edytor. Wszystko
ładnie jest tam poukładane tj. stokpa, strona postu, kontaktu etc. Można to również zrobić w plikach
twojego szablonu poprzez ftp.

Co do menu, tworząc stronę w Html tworzysz oddzielny plik pod nazwą style. To właśnie w tym pliku "tworzysz" wygląd
strony, kolory układ. Radzę najpierw poczytać trochę o html, php, java script a dopiero potem brać się za tworzenie
własnoręcznej strony.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
możesz tez użyć programu ja używam Noth ale jak się na tym słabo znasz to odradzam ci edycję bo ci się wszystko rozsypie;(
  Odpowiedz
Zadajesz zbyt dużo pytań w jednym wątku. Poruszasz kwestie na wiele różnych tematów. Tak się nie da rozmawiać.
Odpowiem więc tylko na jedno:

danielo117o napisał(a):Nie wiem czy warto robić stronę na html czy php?
Stron opartych na html nie robi się już od kilku lat! (albo i jeszcze dalej).
Html nie służy do tworzenia stron, ale do formatowania poszczególnych jej elementów. Nie pomyl tylko CSS z html.
Skoro liznąłeś nieco html, a o php nie masz pojęcia, zacznij szukać jakiś szablonów do WP.
Tak będzie chyba najlepiej. W sieci jest tego tysiące. Zacznij od bardzo prostych szablonów, żebyś mógł poznać strukturę WP.

Na więcej pytań tu nie odpowiem bo było by to zbyt chaotyczne.
  Odpowiedz
Podpowiem, że nawet domyślny szablon WP jest fajny do nauki i do zmian. Więc najlepiej z nim zacząć zmiany - korzystając z opcji wygląd -> edytor. Po prawej masz listę plików wchodzących w skład aktualnej skórki.
  Odpowiedz