Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Koszty: tanie
Dla ilu osób: powyżej 4
Karp po alzacku - składniki
1 kg karpia w dzwonkach
2 duże cebule
3 łyżki masła
1/2 l jasnego piwa
2 liście laurowe
szczypta tymianku
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
masło do formy
Karp po alzacku - sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Cebule pokrój w plasterki i lekko podduś na maśle. Karpia oprósz solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej. Ułóż w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Rybę przykryj cebulą i oprósz tymiankiem. Do naczynia wrzuć też liście laurowe. Całość zalej piwem i piecz pod przykryciem około godziny. Podawaj od razu.
Czas: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Koszty: średnie
Dla ilu osób: powyżej 4
Karp w szarym sosie - składniki
1 nieduży karp
ziele angielskie
liść laurowy
1 średnia cebula
włoszczyzna lub kostka rosołowa warzywna
sos: 30 g mąki
1 mała cebula
1 szklanka wywaru rybnego
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
50 g piernika
40 g rodzynków
15 g migdałów
1 łyżeczka cukru
1 cytryna
1 łyżka karmelu
1 łyżka masła
Karp w szarym sosie - sposób przygotowania
Karpia patroszymy. Możemy od razu pokroić go na filety wzdłuż kręgosłupa. Zagotowujemy 1,5 litra wody, dodajemy przyprawy, warzywa (lub kostkę warzywną) i cebulę. Do wrzącego wywaru wkładamy rybę i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 10 minut. Wyjmujemy karpia, po ostudzeniu obieramy z ości, dzielimy na kawałki wielkości około 2 x 5 cm (jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i układamy w żaroodpornym naczyniu. Odcedzamy 1 szklankę wywaru rybnego.
Mąkę rumienimy na suchej patelni. Cebulę bardzo drobno siekamy, rumienimy na maśle. Dodajemy zrumienioną mąkę i szklankę wywaru, dokładnie mieszamy. Dodajemy piernik i gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż piernik się rozgotuje. Następnie dodajemy wino, cukier, sok z cytryny i karmel, ciągle mieszając.
Migdały i rodzynki sparzamy, migdały obieramy ze skórki i kroimy w drobne paseczki, rodzynki odcedzamy. Dorzucamy bakalie do sosu. Sos powinien być słodko-kwaśny. 20 minut przed podaniem nastawiamy piekarnik na 150°C. Zalewamy sosem przygotowanego wcześniej karpia.
Czas: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: średnie
Dla ilu osób: od 3 do 4
Karp po genewsku - składniki
1 karp o wadze 1.2 kg
4 łyżki masła lub margaryny
1 rzepa (lub 1 marchewka)
1 cebula
kawałek (7-8 dag) selera
1 mały por
1 litr białego wina
po 1/2 łyżeczki posiekanej trybuli
tymianku i estragonu
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
12 ziaren pieprzu
1-2 łyżki mąki
sól
Karp po genewsku - sposób przygotowania
Oczyszczonego karpia ułóż w żaroodpornej formie posmarowanej 2 łyżkami masła. Dookoła ułóż drobno pokrojone warzywa, wszystkie zioła i przyprawy. Polej winem, posól i przykryj folią aluminiową. Formę umieść na środkowym poziomie piekarnika, piecz 35 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika zabezpiecz rybę przed wystygnięciem. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko, zagotuj. Dodaj resztę masła wymieszanego z mąką, zagotuj jeszcze raz, cały czas mieszając. Sosem polej karpia. Możesz podawać z ziemniakami.
W winie i warzywach przyrządza się także ulubionego przez Szwajcarów złotopstrąga. Jest to ryba żyjąca dziko, w czystych alpejskich strumieniach i górskich jeziorach. Jej mięso jest o wiele smaczniejsze i delikatniejsze niż karpia.
Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: tanie
Dla ilu osób: od 3 do 4
Karp faszerowany kaszą gryczaną - składniki
1 karp o wadze około 1 kg
8 dag kaszy gryczanej
4 łyżki masła
5 dag suszonych prawdziwków
1-2 cebule
200 ml śmietany (36-proc.)
2 żółtka
sól
pieprz
Karp faszerowany kaszą gryczaną - sposób przygotowania
Grzyby zalej zimną wodą, odstaw na 30 minut. Ugotuj i pokrój w paski. Oczyść i spraw karpia. Kaszę opłucz, zalej szklanką wrzątku, dodaj łyżkę masła i zagotuj, a potem zawiń w koc lub wstaw do ciepłego piekarnika, niech sama dojdzie. Obierz i posiekaj cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Połącz z kaszą i grzybami, a gdy lekko przestygnie, wymieszaj z żółtkami. Farszem napełnij karpia, ułóż w brytfannie, skrop resztą masła i upiecz. Pod koniec polej rybę śmietaną przyprawioną solą oraz pieprzem.
Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: średnie
Dla ilu osób: powyżej 4
Racponty - karp z pieca - składniki
1 sprawiony karp o wadze 2.5 kg
sól
1 łyżka słodkiej papryki
5 kg ziemniaków
25 dag cebuli
10 dag masła
3/4 l gęstej kwaśnej śmietany
Racponty - karp z pieca - sposób przygotowania
Karpia umyj w zimnej wodzie, osusz, posól i natrzyj papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinaj ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w krążki. Brytfannę nasmaruj masłem, na dnie ułóż ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie połóż karpia, piecz godzinę na 2. poziomie od dołu w temperaturze 200°C.
W tym czasie stop w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną (1/2 litra, czyli 2 szklanki). Pod koniec pieczenia polej rybę resztą śmietany i posyp papryką.
Podawaj od razu po przygotowaniu.