Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Kino - kalki produkcji z przeszłości
Dlaczego taki tytuł dla posta?
No dlatego, że naszła mnie pewna myśl dotycząca współczesnych produkcji kinowych.
Zaznaczam, że nie tytułuję się mianem znawcy i krytyka filmowego. Są to moje bardziej lub mniej trafne spostrzeżenia. :P

Zauważcie proszę pewną prawidłowość w światowej kinematografii:
Od dłuższego czasu nie nakręcono nic co byłoby nowe i świerze. Coś co wprowadziłoby do kin powiew świerzości. Wszędzie same kontynuacje Shrek 4, Rambo 4, Terminator 4 o Batmanie już nie wspomnę, przykładów mógłbym mnożyć i mnożyć.

Następną moją bolączką są remake'i. Tutaj też reżyserzy idą na łatwiznę.
Po co ryzykować nowy scenariusz? - bleh można coś odgrzać, tu zmienić tam coś podrasować a ludzie i tak przyjdą obejrzeć, to samo tylko w innej okładce i trochę odświeżone.
Nawet niezauważamy jak dajemy wciągnąć się w tę machinę.

Powstał również trend na kręcenie filmów w stylu: co się działo przed? Coś al`a wracamy do korzeni. Hmm tym razem nie mogę znaleźć określenia.

Przykłady:
"Batman Początek"
"Robin Hood (2010)"
  Odpowiedz
Jeśli coś ma oglądalność to robią. Po co się męczyć wydawać grube miliony...

Ja raczej nie przywiązuję wagi do tego czy to było czy nie. Oglądam to co nie oglądałem i albo mi się podoba albo nie ;)
  Odpowiedz