Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Konwersja RGB na CMYK
Witam

Mam pytanie do Grafików, otóż mam wielki problem z wyszukaniem informacji na ten temat, albo jak już znajdę to i tak mało wiem.

Przykładowo robię ulotkę, wymiary wymiary nie byt duże, wysokość 20 cm, szerokość 10 cm, i taką ulotką przykładowo robię RGB ze względu na możliwość używania, filtrów, po wykonaniu pracy robię konwersję na CMYK, a żeby była do druku, myślałem, że będą problemy z kolorami, lecz tak nie było, sporo czytałem na ten temat, że mogą kolory się rozlać itp.

Więc z ulotką nie miałem problemów, teraz mam większy.

Tworzę Roll Up(duży banner reklamowy) do druku wysokość 2m, szerokość 1m, więc czy można robić projekt w trybie kolorów RGB, a potem zmnienić na CMYK bez żadnych problemów? Ja nie tworze zazwyczaj projekty do druku, wiec dlatego pytam, a w szkole, jeszcze nie jesteśmy na tym etapie:)

Zauważyłem, iż jak zmieniłem tryb kolorów z CMYK na RGB, widać było nie dużą różnice w kolorach, RGB ma bardziej wyraziste.

Więc, jak wcześniej pisałem, czy można na koniec pracy zmienić konwersję bez żadnych problemów, z kolorami itp?

Z góry dzięki za odpowiedź.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości