Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Który komputer wybrać?
Witajcie, mam pytanko, chciałbym kupić komputer do 1400 zł z czterema rdzeniami, dobrą grafą, no i pamięcią RAM 8 GB. Na allegro szukałem, oglądałem, ale dokładnie się na tym nie znam i potrzebuję Waszej pomocy...

Który z tych komputerów by się dobrze nadawał do najnowszych gier i by jeszcze z 3-4 lata pociągnął...
Poniżej link do allegro:
http://tnij.org/ngh6

Jeśli możecie zaproponować dobry komputer z Core i7 do 1800zł też będę zadowolony.
Myślałem nad tym zestawem ale nie jestem pewien czy jest dobry:
http://allegro.pl/ultra-quad-phenom-4-x-...56223.html
  Odpowiedz
[Obrazek: 98687577.jpg]
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
"You think you know me..."

Odpowiedz
Saibo ma racje ja gotowym złożonym zestawą mówię zdecydowanie - nie! Wcisną Ci tandete która nawet ze sobą nie współgra a potem będziesz żałował że kupiłeś cały zestaw.

Nie ciekawiło Cię że jeśli ten komputer "niby" taki mocny to czemu taki "tani". Lepiej samemu złożyć i mieć z tego pełną satysfakcję. Skrzypas na pewno poleci Ci jakiś dobry zestaw ja dzięki niemu właśnie złożyłem swojego kompa i testuje ale myślę że będzie ok.
  Odpowiedz
No ok, ale właśnie pytam Was jaki zestaw kupić by być zadowolonym? Czy wszystkie zestawy komputerowe na allegro są do kitu?

Zastanawiałem się nad tym zestawem ponieważ dużo osób go kupiło i wydaje się obiecujący...
http://allegro.pl/ultra-quad-phenom-4-x-...56223.html

Co o nim myślicie?
  Odpowiedz
Powiem tak:
Zasilacz: beznadzieja, zacznie się psuć w mgnienu oka a te 500W to będiesz miał tylko na papierku.

Procesor: Szczerze mówiąc taki sobie podobno mało wydajny.

Ram: Ujdzie może być.

Karta Graficzna: Wielu uważa że NVIDIA® GF GT 520 jest najsłabszą kartą w swojej klasie czy to prawda niech inni sie wypowiedzą.

Reszty nie będe opisywał bo dysk, odtwarzacz DVD to już mniej ważne sprawy.
Osobiście moim zdaniem nie warto. Niech inni podzielą się swoim zdaniem.
A Intel core i7 sobie daaruj bo Ci kasy na sam procesor starczy hehe.
  Odpowiedz
Czy wszystkie zestawy na allegro są do kitu tego Ci nie powiem.
Znajomy ma komputer z allegro tylko, że kupiony jakieś 2-3 lata temu i sobie go chwali. Z tego co wiem nie psuł mu się, ale czy są dobrze dobrane podzespoły to nie wiem, bo nie dowiadywałem się specjalnie co dokładnie ma w skrzynce.

Co myślę o zestawie...
Kilka lat temu pewnie bym się skusił na taki zestaw, ale teraz gdy wiem więcej o komputerach na pewno nie.
Z ciekawości zobaczyłem sobie na niektóre podzespoły tego komputera i tak...
Grafika już napisałem wyżej - wszędzie piszą, że dziadostwo.
Zasilacz - pochlebnych opinii to on dużo nie ma
HDD - nawet nie ma info o nim jaka firma etc.

Odpowiedz
Ok, ale jak patrzyłem na komentarze to wszyscy "zgodne z opisem" itp.
Hmm, zastanawiam się, czy nie poczekać, uzbierać sobie i kupić porządny i7.
Póki co, podawajcie zestawy ale tylko z i7 do 2200zł.
Z AMD raczej zrezygnuje, bo tak jak czytałem posty Tonego w temacie: http://odjechani.com.pl/thread-3061.html
W którym:
(30.06.2011, 13:59)tonyviroos napisał(a): Co Wy tak na tego Athlona się uparliście ?
Nawet najdroższy AMD jest słabszy od średniej klasy Intela, jeśli wie co się robi to z słabego intela można wycisnąć bardzo dużo nie tracąc na stabilności i na gwarancji, z AMD tego nie zrobimy

Ale z drugiej strony patrząc na procka mojego kuzyna (AMD Athlon 64 3200+, jedno-rdzeniowy, kupiony 5 lat temu) to nieźle ciągnie jak na swoje lata...
Pociągnął już COD 6:MW 2 na średnich detalach, Mafię 2 na niskich detalach i GTA IV na niskich z patchem zmniejszającym wymagania...

Tak j.w napisałem proszę propozycje zestawów z Core i7, ramem 8 GB (z biedy może być 6 GB), dobra grafą i dobrą płytą główną...
Tak jak napisał seba4810 reszta nie gra zbyt dużej roli...
  Odpowiedz
(17.09.2011, 16:00)gregor01 napisał(a): Ok, ale jak patrzyłem na komentarze to wszyscy "zgodne z opisem" itp.
Hmm, zastanawiam się, czy nie poczekać i uzbierać sobie i kupić porządny i7.
Póki co, podawajcie zestawy ale tylko z i7 do 2200zł. :)

Piszą, że zgodne z opisem, bo dostali taki komputer jakie jest info o nim.
Po prostu pozytywny komentarz z treścią o tym, że dostali to co było napisane na prezentacji towaru. A to czy jest to dobry komputer czy nie to już inna sprawa.

Intel Core i7?
Samo Core i7 to zbyt ogólnikowe pojęcie. Należałoby sprecyzować o co dokładnie chodzi.
Ale sam postawiłbym na Intel Core i 7 2600k.

Jednak do i7 trzeba mieć więcej gotówki niż 2200zł.
Co Ci z dobrego procka, a słabszej reszty? Za tą kwotę kupisz i7 2600k i dobrą kartę graficzną, ale na resztę już funduszów zabraknie.
Dokładasz 800-1000zł do tych 2200 i masz dobrego kompa.

Odpowiedz
W takiej cenie ciężko będzie Ci się zmieścić.
Podałeś wymagania na komputer za minimum 3 tysiaki.
Wiem to po sobie, sam ostatnio składałem kompa :)

Komputery z allegro to faktycznie syf, ale jednak jest to komputer który coś tam potrafi.
Do podstawowych zadań powinien wystarczyć ale chcąc pobawić się w jakąś grafikę, filmy HD czy nowe gry musimy kupić coś lepszego.
Ponad to takie zestawy są zazwyczaj składane z jednej dobrej części, którą się strasznie chwali, a pozostałe to jakieś no-name które padają jak muchy.
  Odpowiedz
(17.09.2011, 16:26)KruchyFix napisał(a): W takiej cenie ciężko będzie Ci się zmieścić.
Hm, no to ok, dłużej będę zbierał, ale też na dłużej wystarczy...
Podawajcie zestawy w granicach 3000 zł. :)

(17.09.2011, 16:26)KruchyFix napisał(a): Podałeś wymagania na komputer za minimum 3 tysiaki.
Nie podałem dokładnych podzespołów które chciałbym kupić. Po prostu chciałbym mieć dobry komputer, ale też by wystarczył na długi czas.
  Odpowiedz