Kupię nawigację - 200zł - porada.
|
21.01.2012, 21:54
chcę sobie kupic nawigację do autka,a nie wiem jaką maże ktoś doradzi ja jest dobra a tania , mogę wydac około 200zł.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Urządzenie to rzecz gustu. Zależy co chcesz w nim odtwarzać itd.
To już sam wybierzesz. Najważniejsze jest jednak to, aby samo urządzenie posiadało procesor o mocy 400mhz lub więcej. Nie patrz na słabsze urządzenia bo wyrzucisz pieniądze w błoto. Każde nowe urządzenie nawigacyjne posiada blokadę. W praktyce oznacza to, że będziesz musiał dokupywać mapy w celach aktualizacji itd. Blokada to sprawa programowa. Gdy ją zdejmiesz (robi tak większość osób), wtedy będziesz mógł sobie zainstalować dowolne oprogramowanie. Z własnych doświadczeń polecam Ci iGo. Przerabiałem każdy popularny system nawigacyjny jaki tylko jest i z pełną odpowiedzialnością mówię Ci że iGO to najszybszy i najlepszy system navi. Jeżeli chodzi o mapy i ich pokrycia to oczywiście kwestia dyskusyjna każdego systemu. Jedne będą miały te ulice, drugie tamte itd. Generalnie najsłabiej wypada tu chyba tom-tom. Bardzo dobrze wygląda iGO oraz Automapa. Automapa tylko w przypadku Polski. Do 200zł kupisz przyzwoity sprzęt. Nie będzie to mega duża "panorama", ale zgrabne urządzonko nawigacyjne. Napisz co masz na oku, zorientuję się czy da się wymienić tam system jaki jest oryginalnie wpakowany (chyba, że wolisz mieć to co tam jest domyślnie zainstalowane, ale ja zawsze wywalałem te "super programy").
Siemka mnie interesuje coś takiego http://allegro.pl/nawigacja-lark-freebir...22378.html
ale jak pisałem wcześniej nie znam się na tym , może być inny model
To jest nawigacja Lark FreeBird 43.3
Lepiej było by kupić wersję od 50 wzwyż. 43.3 to nieco przestarzała wersja. Tu masz nowszą: http://allegro.pl/lark-freebird-50-1-lm-...87227.html Cena 212zł więc żadna różnica. Dodatkowo masz tam wbudowany transmiter FM co umożliwi Ci odtwarzanie plików mp3 z nawigacji za pomocą zwykłego radia bez użycia kabli. Jest jeszcze parę różnic technicznych - poczytaj sobie. Urządzenie da się odblokować i da się wymienić nawigację.
23.01.2012, 19:28
Nie zgodzę się że iGo jest takie dobre, jeśli chodzi o sam program jest ok (najlepsza jest wersja Primo),
ale mapy to katastrofa! Zero pokrycia, sprawdzałem w Polsce oraz w Niemczech i Holandii. Najlepszym i najbardziej popularnym systemem jest AutoMapa w wersji teraz najnowszej 6.10.0 (Do pobrania z mojego chomika) dokładność mapy jest niesamowita, a co najlepsze aktualizację wychodzą co 1-2 miesiące. Z innych, w larku pewnie będzie wgrana MapaMap jest ona przyzwoita lecz szaleństwa w dokładności nie ma. Odblokowanie urządzenia, a ten Lark i większość innych (oprócz Garmina, TomTom'a i seryjnych) ma WinCE 4.2 / 5.0 więc z odblokowaniem nie ma problemu. Głównie polega on na tym że wgrywasz "panel" który działa na zasadzie takiej jakby pośredniczej. Zamiast oryginalne MapaMap lub systemowego Larka uruchamia się panel w którym pod odpowiednimi przyciskami tworzysz sobie zadania np. Uruchamiania AM, iGO. Możesz mieć wtedy np. 2 nawigacje AutoMapę oraz iGo jednocześnie. Jedziesz na AM wyłączasz i jedziesz na iGo. Możesz również zrezygnować z bajerów oferowanych przez panel i uruchomić AM na zasadzie że gdy włączysz nawigację uruchomi się AutoMapa bez panelu. Piszę z doświadczenia ponieważ prowadzę a w sumie naprawiam na zlecenia nawigację i mam już o tym pojęcie, ponieważ zajmuje się tym na co dzień (Nawigacje GPS, Telefony GSM). Chętnie opiszę Ci całą operację na forum jeśli chcesz bo samo odblokowanie jest łatwe i nie łamie gwarancji ponieważ zawsze możesz powrócić do domyślnych ustawień.
23.01.2012, 21:05
B0hazard napisał(a):Nie zgodzę się że iGo jest takie dobre, jeśli chodzi o sam program jest ok (najlepsza jest wersja Primo), Nie wiem skąd masz takie doświadczenia. Ja mam zarówno iGO jak i Automapę w swojej nawigacji i pokrycie jest niemal identyczne. Z iGO jeździłem po niemal całej Polsce i śmiało mogę powiedzieć, że zarówno iGO jak i Automapa nie mają idealnego pokrycia, a to za sprawą tego, że nie jest możliwe zrobienie nawigacji idealnej. Poza tym iGO szybciej działa! Nie powiesz mi że Automapa jest szybsza. Niemcy też zaliczyłem, chociaż tylko z Wrocławia do Frankfurtu nad Menem (ok.720km). iGO doprowadziło mnie pod same drzwi bezbłędnie. W Holandii nigdy nie byłem. Moje doświadczenia opierają się głównie na Polsce. Ile ludzi tyle opinii - ja swoją przedstawiłem
23.01.2012, 22:21
heh wielkie dzięki za to i mam jeszcze jedno pytanko bo kolega ma do sprzedania za grosze nawigacje Nokia 500 co sądzicie o tym ,aha ona ma około 2 lata ?
23.01.2012, 23:37
Skąd mamy dwa różne zdania, rozwiązanie jest proste. Jeżdżąc po Polsce nie
zauważysz jakichkolwiek różnic między AutoMapa (w skrócie AM) niżeli iGo. Jednak jadąc do zachodnich Niemiec zgubiłem się z iGo ponieważ źle pokazało mi ulicę. Oczywiście nie zdarzyło się to raz a kilkakrotnie, a nadrabiać od kilku do nawet kilkuset (nie przesadzam) kilometrów nie jest miłe. W Polsce owszem różnic nie ma bo wszystkie mapy mają niby 90% pokrycia, a czy tak jest hm.. nie wiem, po Polsce jeździ się na znaki i na pomoc ludzi. Osobiście polecam Ci równie dobrze iGO jak i AM. Najlepiej wgrać sobie obie, bo prawda że iGo działa szybciej, lecz uważam że mało rzeczy na niego wychodzi. Mówiąc rzeczy mam na myśli punkty POI. Mam wrażenie że na AM jest tego więcej lecz mogę się mylić, ja tylko wyrażam swoje zdanie. Nie polecam Mio naprawdę ich mapy to jest dopiero porażka. Raz porwałem się na płatną aktualizację myślę sobie mam te Mio 500 to zaktualizuje ją normalnie płatnie, a nie jakieś tam piraty. Zapłaciłem zaktualizowałem i co się ukazało moim oczom? Praktycznie ta sama mapa tylko z metryką 03.09.2010r rozczarowałem się totalnie więc wole wgrać piracką AutoMapę lub iGo niż inwestować w produkcje typu Mio Map. Dobrą nawigacją jest również Garmin. Sam w niemczech kupiłem bodajże za 50€ (400 PLN) Garmina Navi 1250 coś w tym stylu, mimo że nawigacja była mała mapy były bardzo dokładne i nawigacja działała bez zarzutu. Najlepszą metodą będzie wgranie wszystkich interesujących Cię nawigacji i sam przetestujesz która spełnia Twoje wymagania, która ma masę bajerów a która nie ma ich wcale. Pozdro ...
25.01.2012, 11:26
dzięki wam za pomoc ,kupiłem larka 43.2 i teraz nie wiem czy zostawić to co jest czy zmienić mapę na inną
chciałbym zminic mapę na AUTOMAPE tylko nie wiem od czego zacząc i co mi jest potrzebne mozart27 napisał(a):dzięki wam za pomoc ,kupiłem larka 43.2 i teraz nie wiem czy zostawić to co jest czy zmienić mapę na innąOczywiście, że zmienić i to jak najszybciej zanim przyzwyczaisz się do obsługi tego co masz tam zainstalowane. Zaopatrz się najpierw w Automapę. Podpowiem, że najnowsza automapa oznaczona jest wersją 6.10 (stan na dzień dzisiejszy). |