Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

LINUX dla Ciebie :)
Star 
Witam !!
Na początek wypadałoby się przedstawić. Jestem Dominik w sieci znany jako MXT lub Mayster jak kto woli. Jestem zapalonym informatykiem interesują mnie jej wszystkie gałęzie i praktycznie w wszystkich mam coś do powiedzenia.

Dziś jako pierwszy raz mam zamiar przedstawić publicznie pierwszy wpis na temat mało znanego systemu opartego o dystrybucję Ubuntu lub Debiana jak kto woli. Mowa o LINUX'ie MINT.

Mint to ciekawa opcja dla osób które posiadają pewne doświadczenia z linuxem oraz dla zupełnie nowych użytkowników. System posiada praktycznie wszystkie niezbędne aplikacje do pracy zaraz po instalacji intuicyjny interfejs, oraz dużą elastyczność w dostosowaniu do indywidualnych potrzeb użytkownika. Nie musimy już znać poleceń terminala i apt-get install staje się czymś co odchodzi do lamusa. Linux skrojony został na miarę drugiej dekady XXI wieku i rozwija się równolegle z Ubuntu w cyklu sześciomiesięcznym, dystrybucja oparta o Debiana rozwija się wolniej jednak wydajność systemu jest nieznacznie lepsze.

Szczerze mówiąc jako użytkownik Minta nie mam do niego najmniejszych zastrzeżeń system jest bardzo szybki i stabilny, często potrzebuje systemu windows do testowania programów pisanych z biblioteka windows.h uruchamiam Virtual BOX i zainstalowanego na nim windowsa XP nie miałem jeszcze problemów z wydajnością komputera. System sprawdza się doskonale jeśli ktoś nie przepada za grami nie widzę lepszego rozwiązania niż Linux Mint.

Jeśli znajdzie się choćby jedna osoba która zainteresuje się systemem jestem skłonny napisać szereg porad i poradników dotyczących wyżej opisanego systemu.

Pozdrawiam MXT

[Obrazek: katya.png]
[Obrazek: phoca_thumb_l_640_scr1.jpg]
  Odpowiedz
Witaj MXT.

Na początek dziękuję Ci bardzo za wątek.

Dodam od siebie, że interesują mnie linuxy, ale nie jestem zaawansowanym
ich użytkownikiem. Mam się raczej za laika. Przeżyłem kiedyś przygodę z Linuksem
Ubuntu - Karmelkowy Koliberek, ale się poddałem po tym jak nie mogłem poprawnie
skonfigurować internetu na modemie z sieci komórkowej Plus.
Radziłem się na wielu forach i nic z tego nie wyszło.

Od pewnego czasu zacząłem zadawać sobie pytanie ok Linux, ale jaki? -
niestety przed samą instalacją omówionego systemu w tamtym wątku padł mi
napęd DVD i nadal śmigam na starym XP-ku. Jakoś Vista i Seven nie przemówiły do mnie.

Skłaniam się coraz bardziej do Linuxa.
Mam nadzieję, że będziesz cennym źródłem informacji jeżeli chodzi
o te właśnie systemy operacyjne.
  Odpowiedz
Posiadam LG GT540 telefon po połączeniu z komputerem automatycznie staje się modemem sieci PLUS zintegrowana aplikacja prosi o PIN i po chwili działa internet :)

Linux Mint jest przystosowany do typowych problemów i zapobiega niepotrzebnym nerwom z innych dystrybucji
  Odpowiedz
Bardzo ciekawy post napisałeś. Kiedyś u mnie w domu linuks miał swoje pięć minut,
ale niestety zwyciężyły aplikacje pod Windowsem - zwłaszcza te od Macromedia,
których mi bardzo brakuje na linuksie.

Powiedz:

1. Jak wygląda proces instalacji samego linuksa?
  2. Jak wygląda proces łączenia z inną siecią bezprzewodową?
  3. Czy po podłączeniu kabla sieciowego, system potrafi intuicyjnie prowadzić w konfigurację?
  4. Jak wygląda komunikacja bezprzewodowa WinXP,7<->Linuks Mint?
  5. Czy Linuks Mint jest w 100% w języku polskim?

Wiesz co najbardziej trzyma userów windy przy ich systemach?
Intuicyjność, okienkowy interfejs, dostępność oprogramowania no i oczywiście przyzwyczajenia.

Czy pierwsze trzy rzeczy może nam zapewnić Linuks Mint?
  Odpowiedz
1. Proces instalacji praktycznie identyczny jak w innych dystrybucjach, został trochę uproszczony. Przechodzimy jednak partycjonowanie co niestety wielu nowym użytkownikom sprawia problem. Zalecam instalować system na zupełnie osobnym fizycznym dysku nie na partycji obok windows. Jeśli coś nie pójdzie zgodnie z planem można narobić bałaganu. Jeśli zajdzie potrzeba zainstaluje przykładowo dwa systemy na jednej partycji tak by pokazać cały proces w formie dość dokładnego filmu.

2. W przypadku laptopów i netbook'ów, takich jak mój EeePC 1005P system w większości przypadków nie wymaga instalowania dodatkowych sterowników kart sieciowych. Komplikacje pojawiają się z kartami Wi Fi typu PCI oraz USB z powodu braku sterowników dostarczanych przez producenta jednak powstał sprytny sposób omijania tego problemu i wymuszamy na linuxie kożystanie z sterownika napisanego pod windows.

3. Zwykłe połączenie za pomocą RJ-45 nie nie jest problemem tak jak większość systemów Mint rozpoznaje serwery sieci DHCP a w przypadku ręcznego nadawania adresów działamy podobnie jak w systemie windows.

4. Jeżeli korzystasz z jakiegokolwiek urządzenia typu router czy zwykły przełącznik połączenie między różnymi systemami jest bezproblemowe, trudności może sprawiać połączenie na kablu z przeplotem ale jest to wykonalne.

5. Linux Mint po instalacji jest tylko częściowo spolszczony ponieważ na płycie zajmuje od 600 do 800 MB jednak zaraz po zainstalowaniu prosi o aktualizację i dokonuje sam pełnego spolszczenia systemu.
  Odpowiedz
[Wypowiedź usunięta przez Użytkownika]
  Odpowiedz
tonyviroos napisał(a):jak dla mnie zbyt wolny
Właśnie z powodów znacznie szybszej prędkości działania kiedyś skusiłem się na linuksa.
Skoro więc piszesz, że Mint jest zasobożerny chyba sobie odpuszczę.

Widzę, że na chwilę obecną nadal są te same problemy co kiedyś:

-brak sterowników
-potrzeba kombinowania w terminalu
-problemy sieciowe

To trzy najważniejsze problemy dla których masa ludzi rezygnuje z linuksa.
Nie każdy ma pasję, aby siedzieć w terminalu klepiąc wygooglowane tajemnicze kody i hasełka
na "magiczne czynności".

Z chęcią bym jednak zobaczył sam proces instalacji jeżeli nie sprawiło by to autorowi problemu.
  Odpowiedz
To chyba kolega nie czytał tego co pisałem i nie miał z nim nigdy kontaktu. Istnieja dwa wydania oparte o Debiana i Ubuntu jest bardzo szybkim systemem i nie pochłania zasobów sprzętowych tak jak windowsy.
  Odpowiedz
[Wypowiedź usunięta przez Użytkownika]
  Odpowiedz
Moja praca z Linuxami rozpoczyna się dawno, dawno temu za czasów Debiana 3.0. Trwałem na nim sporo czasu i przyznaje mam słabość do dystrybucji na nim opartych jednak w 2009 roku postanowiłem odstąpić od Debiana i jego pochodnych dla Mandrivy i innych z z tej rodziny. Są linuxy szybsze od MINTA zgadzam się ale napisałem w samym tytule LINUX dla każdego. Na num warto rozpocząć pracę powody wymieniłem moim zdaniem są trafne. Moim zdaniem gdy system pochłania mi w stanie spoczynku 300MB RAM oraz 1 do 3 % procesora to chyba jest ok Posiadam Phenoma 3x2.1GHz i 3GB RAM, to komputer na którym pracuje praktycznie stale. Inne również mam oparte o platformy linux dla przykładu MINT a EeePC 1005p czyli procesor INTEL ATOM 2x1.6GHz 1GB RAM Mint bez przycinki w wersji 32 bitowej. Ten sam sprzęt i Mandriva 2010 spring start 3 minuty gotowośc do pracy po 5 od wciśnięcia włącznika. Moim zdaniem to o czymś świadczy. Możemy pisać o innych linuxach ale to miał być drogowskaz dla laika i osoby zainteresowanej.

Teraz będę szczery jestem tu nowy ale praktycznie nie ma postu gdzie nie dodałeś słowa krytyki bez konkretnego uzasadnienia. Jeśli sprawia ci frajdę narzekanie to wszystko rozumiem. Tylko pamiętaj że budować można jedynie na konstruktywnej krytyce.
  Odpowiedz