Na początek wypadałoby się przedstawić. Jestem Dominik w sieci znany jako MXT lub Mayster jak kto woli. Jestem zapalonym informatykiem interesują mnie jej wszystkie gałęzie i praktycznie w wszystkich mam coś do powiedzenia.
Dziś jako pierwszy raz mam zamiar przedstawić publicznie pierwszy wpis na temat mało znanego systemu opartego o dystrybucję Ubuntu lub Debiana jak kto woli. Mowa o LINUX'ie MINT.
Mint to ciekawa opcja dla osób które posiadają pewne doświadczenia z linuxem oraz dla zupełnie nowych użytkowników. System posiada praktycznie wszystkie niezbędne aplikacje do pracy zaraz po instalacji intuicyjny interfejs, oraz dużą elastyczność w dostosowaniu do indywidualnych potrzeb użytkownika. Nie musimy już znać poleceń terminala i apt-get install staje się czymś co odchodzi do lamusa. Linux skrojony został na miarę drugiej dekady XXI wieku i rozwija się równolegle z Ubuntu w cyklu sześciomiesięcznym, dystrybucja oparta o Debiana rozwija się wolniej jednak wydajność systemu jest nieznacznie lepsze.
Szczerze mówiąc jako użytkownik Minta nie mam do niego najmniejszych zastrzeżeń system jest bardzo szybki i stabilny, często potrzebuje systemu windows do testowania programów pisanych z biblioteka windows.h uruchamiam Virtual BOX i zainstalowanego na nim windowsa XP nie miałem jeszcze problemów z wydajnością komputera. System sprawdza się doskonale jeśli ktoś nie przepada za grami nie widzę lepszego rozwiązania niż Linux Mint.
Jeśli znajdzie się choćby jedna osoba która zainteresuje się systemem jestem skłonny napisać szereg porad i poradników dotyczących wyżej opisanego systemu.
Pozdrawiam MXT