Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Mam wątpliwości co do pytań na prawo jazdy...
1. Czy musimy zachowywać ostrożność gdy przed nami jedzie bus przewożący osoby niepełnosprawne?

2.Mam wątpliwości co do do pytań oficjalnej puli nowych testów.... 
Jedziemy drogą dwukierunkową o przeciwnych pasach, filmik się urywa kilkanaście metrów przed przejściem dla pieszych, na drodze jest namalowana strzałka prosto i w prawo. Przed przejściem linia przerywana.
Pytanie czy w tej sytuacji powinieneś zmniejszyć prędkość?

3.Czy można się zatrzymać pod wiaduktem na prawym pasie jeśli nie ma żadnych znaków?

4.Wjeżdżamy do strefy ruchu i ulicę wjeżdża inwalida i czy można zatrąbić?

Zna ktoś poprawną odpowiedź na te pytania?
Dziękuje i pozdrawiam.

Ps:Kto nie wie niech się nie udziela :D
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. 
  Odpowiedz
Pytania są głupie, ale odpowiem.
1.Nie
2.Nie, o ile nie nadchodzi pieszy.
3.Tak, mowa tylko o wiadukcie i zatrzymywaniu się pod nim, co w przypadku braku znaków zakazu jest dozwolone.
4.Nie, nie można, należy ustąpić pierwszeństwa.
  Odpowiedz
Ja tych pytań nie wymyślam, każą się uczyć tego więc uczę się bo nie ma innego wyjścia.
Nie moja wina że w sejmie siedzą same debile, którym się nudzi i z nudów wymyślają takie pytania.

(19.08.2015, 20:33)Swordancer napisał(a): Pytania są głupie, ale odpowiem.
4.Nie, nie można, należy ustąpić pierwszeństwa.
A mógłbyś mi to wyjaśnić?, tak żebym to wiedział i zrozumiał ;)

Jak nie będę czegoś wiedział, to będę pisał ;)

5. Jedziemy autostradą i jest znak śnieżynka i pytanie do tego!
Czy za tym znakiem możemy spodziewać się gołoledzi ?
  Odpowiedz
(20.08.2015, 09:53)Hakier napisał(a): A mógłbyś mi to wyjaśnić?, tak żebym to wiedział i zrozumiał

Osoby niepełnosprawne mają na drodze pierwszeństwo, ze względu na swój stan mogą nie być w stanie dotrzeć do najbliższego przejścia dla pieszych, więc mają prawo przejść przez ulicę, czy to na drodze, czy w strefie ruchu i zawsze mają pierwszeństwo, a kierowca w sytuacji gdy widzi taką osobę na chodniku powinien zachować szczególną ostrożność. Trąbić możesz w skrajnej sytuacji, gdy chcesz kogoś ostrzec, bo wyszedł np. na ulice nie dostrzegając Twojego samochodu, ale inwalida akurat ma pierwszeństwo, dotyczy się to nawet człowieka, który chodzi o lasce.

Na ostatnie pytanie Ci nie odpowiem, bo nie wiem, czy żartujesz, czy faktycznie nie wiesz o czym mówi ten znak, ale jest to na tyle oczywiste, że nie rozumiem po co je zadajesz. Odsyłam: http://www.v10.pl/prawo/Znaki,drogowe,os...e,116.html
  Odpowiedz
Wiem jedno, jak Hakier będzie zdawał prawko ja nie wychodzę z domu i nikt mnie żadna siłą nawet nie wyciągnie. Wam polecam to samo Haha
  Odpowiedz
Momoceros będzie ostra jazda bez trzymanki- zero hamulców :D
  Odpowiedz
Miałem się wybrać jutro do Rzeszowa, jednak podobno jak Mono, nie ruszam się nigdzie.
"Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
  Odpowiedz
Paweł pilnuj się Haker nadchodzi ze swoją bestią - czinkłaczentem holenderskim gazie :D
Uważam że jestem dobrze przygotowany i żaden znak nie jest dla mnie przeszkodą, gorzej jak zabierze mnie na rondo dwupasmowe :(
  Odpowiedz