Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Metody userów na zatarcie śladów pirackiej działalności na kontach chomikuj.pl
Mnie się raczej wydaje, że wjazd na chatę to mieli z powodu pojedynczych plików, a chomika swojego nie skasowali żeby się odgryźć. Nie wiem czy można kogoś zamknąć za nielegalne gry i programy jeśli właściciel nie wniesie sprawy do sądu.

Dobrze jest, że wyłączyli też licznik pobrań, bo nie przyciągnie uwagi. Powinien być on dostępny jednak dla właścicieli chomika. Sam chciałbym wiedzieć ile osób pobrało niektóre popularne u mnie pliki.
  Odpowiedz
Trochę racji masz Blachu, faktycznie nie ma dowodów, że policja komuś zrobiła wjazd na chatę. Ale maili od ZPAV które użytkownicy tu dostawali chyba nie chcemy kwestionować?

Pewnie, brzmi to podejrzanie i bardzo korzystnie dla dużych chomików - osób z własnych upem nie będzie bo się będą bały wjazdu, chomikujący będą to mieli w czterech literach i interes będzie kwitł. Zakładam, że w policji jest chociaż jedna ogarnięta osoba, która powinna wiedzieć, jak przeprowadzić taką akcję - jakby jednego dnia zdjęli Azazela, Massive-x'a, Motyla i jeszcze kogoś to by wszyscy zaczęli się rzeczywiście bać.

W największych uploaderów na DW czy PEBie jakoś nie uderzają, a od nich więcej się dziennie ściąga niż od większości tutaj przez miesiąc.

Edit:
Cytat:Dobrze jest, że wyłączyli też licznik pobrań, bo nie przyciągnie uwagi. Powinien być on dostępny jednak dla właścicieli chomika. Sam chciałbym wiedzieć ile osób pobrało niektóre popularne u mnie pliki.

A może jakiś dodatek do przeglądarki? Masz codziennie listę co pobierali od ciebie - jakiś program który by to ładnie przedstawiał w tabelce, czy coś. Chyba da się zrobić?
  Odpowiedz
Po przeczytaniu wszystkich postów zgadzam się z Blachu82.
Te całe zamieszanie z policją i użytkownikami to śmiech na sali.
Piszecie że złapali coloita, zapłacił tylko 2 tysiące grzywny i nie usuneli jego chomika?
Przecież łamiac prawa autorskie, łamie się również regulamin chomikuj.pl Więc aby wytoczyć komuś sprawę oraz
dostać nakaz konfiskaty komputera potrzebne są logi z serwisu jako dowody. Tak więc chomik automatycznie zostaje
zablokowany (dożywotnio) a następnie po wyjaśnieniu usunięty. "Dużym" chomikom zaczyna już chyba odbijać te całe zamieszanie
z policją i sieją ploty po to by być w centrum uwagi i tyle.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Witam ponownie,Coloit nie może usunąć chomika do końca sprawy,zakazali mu! No wiadomo że nikt nie wierzy w to itp sama nie wierzyłam na początku ale dino116 i Coloit to kumple i chyba by nie kłamali że policja złapała ich za chomika? W przypadku jarojaro77 to już wiadomo że dostał 2 tyś do zapłaty też dziwię się że działa dalej on za plik pdf jedną gazetę ckm czy playboy dostał tą karę. Ja mam nadzieję że więcej nikogo nie złapią i tylko ostrzegłam lepiej wiedzieć na czyn stoimy oby to się skończyło na nich i więcej takich akcji nie było na razie o nikim innym nie słyszałam. Pozdrawiam Wszystkich
  Odpowiedz
A widziałaś wezwanie do zapłaty? Nie znam coloita, jarojaro77 i dino116 osobiście, tylko z chomika. Wiem jakie ludzie stosują sztuczki żeby wystraszyć konkurencję albo przeciągnąć klienta na swoją stronę. Od 2008 roku nic się nie zmieniło w tej kwestii a nawet pogorszyło.
Ciągle piszesz tylko że dostali grzywnę, że wezwanie na policję ale nadal nie masz na to dowodu. Tylko zasłyszane gdzieś plotki.
Ja też dostałem wezwanie na policję i do zapłaty 700 zł. Za chomika oczywiście.
Kto mi wierzy?
  Odpowiedz
Blachu82 po tym co napisałeś wyżej ciężko Ci uwierzyć :D, ale co do zapłat również mam wątpliwości czy takie wydarzenia miały miejsce. Oczywiście nie mówię że nie ale jest to z lekka podejrzane...
Ech...
  Odpowiedz
Szacherezada napisał(a):Witam ponownie,Coloit nie może usunąć chomika do końca sprawy,zakazali mu!
Zastanów się - złapali ich na piractwie, wytoczyli proces, nałożyli karę finansową, ale w sumie ..."nadal możesz nielegalnie udostępniać pliki na chomiku, tylko pamiętaj - nie usuwaj go, bo będzie nam potrzebny do sprawy.." :D Muszę przyznać, że Wasze wypowiedzi wprawiły mnie w dobry humor już na samym początku dnia :) Myślę również, że wyjaśnianie tego zagadnienia też nie jest potrzebne ponieważ nie ma nic wspólnego z prawdą. Szacherezada - uwierz w to co widzisz, a nie w to co Ci powiedzą inni. Logiczne myślenie to domena człowieka (przynajmniej tak mówią ;) ), mamy swoją głowę i swój mózg. Zaufajmy czasami sobie zamiast innym, a będzie mniej takich farmazonów.

Może pomogę Ci nieco zawrócić z tej drogi niewłaściwego myślenia. Odpowiedz sobie na te pytania z użyciem wujka Google:
-czy osoba, która zostanie złapana na nielegalnym udostępnianiu plików, nadal może to robić?
-czy administrator serwisu w którym jego użytkownik rozpowszechnia nielegalne pliki nie musi podejmować żadnych działań po zgłoszeniu tego faktu?
-gdzie trafia najpierw sprawa - do sądu czy prokuratury?
-w jakich okolicznościach może wejść do Ciebie policja?
-czy policja może zabrać Ci komputer jeśli ma dowody na działalność piracką?
-jakiej skali działalność piracką musiałabyś prowadzić, aby odwiedziła Cię policja?
-jak oblicza się grzywnę (i kto ją oblicza) w przypadku kary za działalność piracką?

Na razie wystarczy - jeśli odpowiesz sobie rzetelnie na te pytania, wycofasz wszystko co potwierdzasz pod adresem wymienionych wyżej chomików, chyba, że sama robisz to celowo. Wtedy mój post nie ma najmniejszego znaczenia.

Szacherezada napisał(a):dino116 i Coloit to kumple i chyba by nie kłamali że policja złapała ich za chomika?
Ja myślę, że to trochę naiwne myślenie, albo Twoje celowe działania.
  Odpowiedz
YGeek napisał(a):Blachu82 po tym co napisałeś wyżej ciężko Ci uwierzyć

No wiem, ale ja przynajmniej mam dowód i mogę przedstawić. Specjalnie dla Ciebie YGeek, gdyż wydajesz mi sie rozsądną osobą.
To pisemko dostałem od pałkarzy gdy przyszli na kawę

[Obrazek: nakaz1str1-1338019405.jpg]

a przyszli gdyż nie chciałem iść na ugodę z Pro Bono. No niestety ale mądry Polak po szkodzie. Gdybym nie odpisał na maila to pewnie skończyłoby się inaczej.

[Obrazek: pro_bono_wezwanie-1338016170.jpg]

A żeby nie było offtopu, bo temat jest o metodach zabezpieczeń to skuteczną jest zmiana dostawcy internetu. Zmienia się IP i ma się drugą szansę.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
No tak, w momencie odpisania na wysłany mail zdobyli twoje IP. Jednak można też korzystać z tymczasowych maili, nie jestem jednak pewny czy to by coś dało.

I dla czego to wezwanie jest pisane w formie "Pani" (dla kobiety)
Ech...
  Odpowiedz
Literówka, nic nie znaczy. Brakło im myślnika Pan-ią. Szukam jeszcze odpisu z wyroku sądu, bo na pewno nie wyrzuciłem. Jak znajdę to wam przedstawię jako dowód. Może to wam da do myślenia, żen ie należy wierzyć we wszystko co się słyszy.
  Odpowiedz