Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Moje akwarium 112l. (Admin)
Wczoraj podmieniałem wodę i nie było tego.
Musiało pojawić się późno wieczorem, albo w nocy lub dziś rano.

Nie no nie będę teraz kupował kolejnych testów, gdzie jeden kosztuje koło 20zł.
Wyczytałem, że powinienem kupić jakies sole do nawożenia.
Myślisz, że to może pomóc?
  Odpowiedz
Przeszedłeś z LT na HT. Testy i sole to rozwiązanie na glony przy HT. Może to cecha rośliny. Poszukaj w googlach i obserwuj czy się nie rozwija.
Przeczytaj ten temat http://forum.superakwarium.pl/topic/2910...sna/page-1
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Hmm, wygląda na to, że przyczyn może być wiele.
Wybieram się do sklepu akwarystycznego po porady.
Zobaczymy co mi powiedzą.
Facet powiedział, że poszalałem z oświetleniem.
Poradził, aby akwarium świeciło maksymalnie 10h, a dodatkowe oświetlenie 8h.
W moim przypadku najlepiej by było, aby dodatkowe oświetlenie świeciło 6h.

Zielone glony wg niego pojawiły się przez oświetlenie i brak makro i mikro elementów.
Niepotrzebnie też nawoziłem Platna Gainer Classic. Powinienem tego używać już w
dojrzałym zbiorniku.

Poradził, abym to odstawił, stosował podwójne dawki CO2 w płynie, nawet bezpośrednio
na zielone miejsca i nieco więcej potasu.
Kupiłem też test na NO3 i wyszedł mi tak pomiędzy 40, a 80mg/l.
Ciężko porównać ten kolor bo różnice są niewielkie.
80 i 130mg/l mają ten sam kolor więc nie bardzo wiem teraz czy mam 40 czy 130.
Powiedziano mi jednak, że w nowym zbiorniku poziom NO3 będzie na 100% wysoki
i że do tego potrzeba czasu.

Po tygodniu mam stosować nowozy makro i mikro. Po miesiącu Planta Gainer Classic. No zobaczymy... Na razie jestem przerażony. Nienawidzę glonów.

Dowiedziałem się, że glony są wynikiem braku czegoś w akwarium, a nie nadmiaru.
Brakuje składników. Mocne światło, powoduje szybszy wzrost i rozkwit, to z kolei
powoduje zwiększoną potrzebę na składniki budulcowe. Brak odpowiednich składników powoduje, że rośliny czegoś tam nie pobierają i wyrastają glony.

To chyba taka kolejnośc o ile dobrze zapamiętałem.
Niepokoi mnie tylko poziom NO3.
Ciekawe info jest w instrukcji na temat azotanów:

do 40mg/l - są nieszkodliwe dla ryb i wspomagają wzrost roślin
od 40 do 80mg/l - powodują wzrost glonów
od 80 do 140mg/l - następuje zahamowaniew rozwoju roślin i gwałtowny wzrost glonów. W tym stężeniu azotany stają się szkodliwe dla ryb - konieczna jest wymiana wody
powyżej 140mg/l są niebezpieczne dla ryb i roślin, konieczna jest natychmiastowa wymiana roślin
Test jednak wskazuje poziom 40mg/l.
Źle go odczytywałem bo nie doczytałem, że trzeba otworzyć fiolkę i spojrzeć z góry trzymając 2cm nad białą powierzchnią, a nie patrzyć z boku fiolki.

Przy okazji, zepsuł mi się aparat. :(
  Odpowiedz
Jakiej firmy test? Pewnie Zoolek?

admin napisał(a):Poradził, aby akwarium świeciło maksymalnie 10h, a dodatkowe oświetlenie 8h.
W moim przypadku najlepiej by było, aby dodatkowe oświetlenie świeciło 6h.
Zgadzam się z nim.
admin napisał(a):Zielone glony wg niego pojawiły się przez oświetlenie i brak makro i mikro elementów.
Niepotrzebnie też nawoziłem Platna Gainer Classic.
Znowu się zgadzam.
admin napisał(a):Poradził, abym to odstawił, stosował podwójne dawki CO2 w płynie, nawet bezpośrednio
na zielone miejsca
Nie sposób się nie zgodzić. Nawet 5 krotna dawka jest bezpieczna a szybciej truje glony. Wytłuszczone, jak najbardziej zgodne z prawdą.
admin napisał(a):Powiedziano mi jednak, że w nowym zbiorniku poziom NO3 będzie na 100% wysoki
i że do tego potrzeba czasu.
Sama prawda.
admin napisał(a):mam stosować nowozy makro i mikro. Po miesiącu Planta Gainer Classic.
Prawda. Wytłuszczone - sole dają większą kontrolę niż gotowe nawozy. Jak zaczniesz stosować w ustabilizowanym zbiorniku ten nawóz, to po około 1-2 godzinach (nie później) zbadaj poziom azotanów, fosforanów i co tylko możesz z makro i mikro. Wcześniej zrób test przed podaniem nawozu. Zapisz a potem następnego dnia o tej samej godzinie zbadaj ponownie. Będziesz wiedział o ile nawóz zwiększa dane mikro i ile na dobę wchłoną rośliny. Wówczas dostosujesz dawki tak, aby nie zostawiać nic dla glonów. Będziesz dawał albo część co dziennie albo jedna dużą dawkę na tydzień i ani kropli więcej. Po tygodniu test i ewentualna korekta dawki. To zahamuje glony a rośliny będą miały jak w raju.
admin napisał(a):Dowiedziałem się, że glony są wynikiem braku czegoś w akwarium, a nie nadmiaru.
Brakuje składników. Mocne światło, powoduje szybszy wzrost i rozkwit, to z kolei
powoduje zwiększoną potrzebę na składniki budulcowe. Brak odpowiednich składników powoduje, że rośliny czegoś tam nie pobierają i wyrastają glony.
Prawda.
Pocieszę Cię, że jeśli masz testy na NO3 Zooleka to potrafią pięciokrotnie zaniżyć wynik.
Nie wiem co oni mają z tym potasem, ale ok. Jedni mówią tak inni tak a wszyscy odnoszą jakiś tam sukces w walce z glonami. Twój wybór co zrobisz. Moim zdaniem potas to na dziury w liściach. Chyba, że dziury są efektem intensywnego wzrostu i braku w pewnym momencie składnika budulcowego co rozrzedza tkankę rośliny i w efekcie powstaje dziura.

A teraz chwila refleksji. Śmiałeś się ze mnie, że za parę miesięcy będę jak laborant z pipetą odmierzał dawki. Piję do tego obrazka co zamieściłeś w jednym z tematów. I co powiesz teraz :D

Jak nazywał się ten gość co dawał Ci te rady? Chyba miałem z nim już kontakt na innym forum. Bardzo podobne rady dawał. W każdym razie to był akwarysta a nie sprzedawca z zoologa.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Blachu82 napisał(a):zbadaj poziom azotanów, fosforanów i co tylko możesz z makro i mikro.
I znowu testy. Blachu, wczoraj umieściłem w jednym z Twoich wątków obraz alchemika. Kurde mów co chcesz, ustawiam się obok Ciebie. Haha

Blachu82 napisał(a):A teraz chwila refleksji. Śmiałeś się ze mnie, że za parę miesięcy będę jak laborant z pipetą odmierzał dawki. Piję do tego obrazka co zamieściłeś w jednym z tematów. I co powiesz teraz
Jak wyżej. :)

Blachu82 napisał(a):Jak nazywał się ten gość co dawał Ci te rady? Chyba miałem z nim już kontakt na innym forum. Bardzo podobne rady dawał. W każdym razie to był akwarysta a nie sprzedawca z zoologa.
To był sprzedawca z Belio.pl Prowadzą ten sklep w trójkę, dwóch chłopaków i jedna dziewczyna.
Wszyscy wydają się bardzo ogarnięci. Prowadzą samą akwarystykę, w tym morską.
To oni mi właśnie odradzali te paskowe testy i polecili właśnie te zooleka. Podobno są własnie bardzo dokładne.
Przekłamania następują wówczas, kiedy niedokładnie odmierzysz składniki do testu.
W NO3 to masz:

1. Roztwór 1
2. Roztwór 3
3. Proszek (odczynnik)
4. Menzurkę
5. Strzykawkę
6. Patyczek do odczynnika
7. Tabela porównawcza
8. Instrukcja

Sam się zdziwiłem jak otworzyłem pudełko i zobaczyłem ile tego tam jest.
Bardzo ważny jest czas. Po dodaniu każdego czynnika, należy odczekać dokładnie
jak w instrukcji odpowiednią ilość czasu, zanim dodasz kolejny składnik.
Trochę to pokręcone, ale wydaje mi się, że skuteczne.

Interpretacja kolorów to tez temat dyskusyjny. Jeden będzie widział czerwony, a
jeszcze inny fioletowy. Założę się, że wiele osób porównuje kolor cieczy z butelki,
a to błąd. Trzeba patrzyć z góry po zdjęciu nakrętki i trzymać dnem 2cm od białej kartki.
Dopiero wtedy zobaczysz jaki to kolor.
Chemia - zawsze byłem z tego noga. :D
  Odpowiedz
Różnie bywa. Jedni mówią, że to najgorsze. Ja ich używam bo były najtańsze a były mi potrzebne. Biorę poprawkę na niedokładność skali barwnej ale raczej się sprawdzają. Wszystkie mam z Zooleka i nawet sobie chwalę.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Dobra udało mi się naprawić aparat, lecz nie wiem jak długo będzie mi chodził.
Póki co mam zdjęcia z przed wczoraj:

[Obrazek: 27072013__1_-1374916835.jpg]

[Obrazek: 27072013__2_-1374916835.jpg]

Moje poprzednie akwarium 30l dałem córce. Kupiliśmy tam nowego bojka (syjamskiego), przerzuciłem też 5 neonków. W miejsce wyłowionych u mnie 5 neonów, dokupiłem 5 otosków. :)

Proces aklimatyzacji trwał dwie godziny, ale udało się. Żadna sztuka nie padła.
To niezwykle wrażliwe rybki na zmianę parametrów wody więc trzeba to robić bardzo ostrożnie. To nie są rybki z hodowli, tylko z odłowu.

Od pierwszej sekundy do wpuszczenia akwarium, przyssały się do roślin i zaczęły pracować. Pomijając otoski zauważyłem, że rozkwit glonów został znacznie zmniejszony.
Ciężko mi tylko coś wyrównać poziom CO2. Dziś przestał działać bimber.
Dodaję zwiększone dawki CO2 w płynie i 1,5 dawki potasu w płynie.

Trzy rośliny nie przyjęły się niestety, więc będzie redukcja.
Zastanawiam się nad dokupieniem dużej ilości kabomby.
Co polecicie z pierzastych, szybko rosnących roślin?
Otoski sprawiły się doskonale.
Oczyściły korzeń z najmniejszych nawet śladów zielonych glonów.
Jasny kamień w połowie jest już oczyszczony. Pewnie dlatego, że jest nieprzyjemny w dotyku i otoski nie chcą uszkodzić sobie przyssawek.
Z obserwacji wynika, że otoski to bardzo podobne w zachowaniu rybki jak kiryski. Również większość czasu siedzą na czymś, tak samo wędrują ku powierzchni aby zaczerpnąć powietrza. Otoski są może nieco bardziej ruchliwe.

Zauważyłem, że nie reagują na pokarm. Gdy nadchodzi pora karmienia i wszystkie rybki żywiołowo kręcą się przy powierzchni, otoski mają to w głębokim poważaniu. Dla tych ryb faktycznie glony są podstawowym i najlepszym pożywieniem. Odkąd je mam, ani razu nie zjadły pokarmu jaki sypię do akwarium. :)

Wczoraj po raz pierwszy zrobiłem przycinkę roślin celem rozmnożenia.
Limnobium Levigatum okazała się rośliną rosnącą najszybciej.
https://www.google.pl/search?q=LIMNOBIUM...92&bih=524
Roślina ta zwana jest również jako Limnobium rozłogowe.

Miałem 3 sztuki pływających roślin z tego gatunku, a dziś mam już 10 sztuk!
Rośliny te okazały się nowym domem dla bojownika. Uwielbia przebywać wciśnięty w ich korzeniach, które również szybko rosną.
W tej chwili jeden okaz ma korzń sięgający 35cm!.
Planuję mieć 15 sztuk tej rośliny. Będzie to u mnie wystarczająca ilośc, żeby nie zasłaniać światła innym roślinom.

Za tydzień będę miał do oddania pierwsze sztuki. Jeśli ktoś jest chętny, zagłaszać się. Oddam za darmo. Zapłacicie tylko za przesyłkę.
Ta roślina jest rewelacyjna, produkuje dużo tlenu ponieważ znajduje sie bezpośrednio pod lampą.
Bąbelkuje non stop. :) Polecam.
Wcześniej opisywałem, że po podmianie wody, CO2 w moim akwarium spadło do zera.
Dwa dni później nadal test pokazywał praktycznie brak CO2.
Traf chciał, że zaraz po podmianie wody skończył mi się bimber. Zrobiłem nowy, ale drożdze już nie pracowały bo były pewnie zwietrzałe.

Wylałem to i zacząłem dawać podwójne dawki w płynie, co zresztą zostało mi zalecone przez sklep akwarystyczny jako wspomaganie w walce z zielonymi glonami. Co ciekawe, poziom CO2 podniósł się do właściwego poziomu.
Wcześniej pisałem, że po dozowaniu CO2 w płynie nie było widać efektów na teście.
Teraz śmiało mogę powiedzieć, że było go po prostu zbyt mało.

Na 112 litrów leję teraz 4ml węgla w płynie.

To dziwne, bo przecież niby węgla w płynie nie można przedawkować, a jednak poziom CO2 się podnosi.
Czy możliwe jest zatem spowodowanie przyduchy za pomocą węgla w płynie?
  Odpowiedz
admin napisał(a):niby węgla w płynie nie można przedawkować,

Można. Nie zaszkodzi roślinom ale wytruje ryby. To aldehyd grutarowy z dodatkiem metanolu.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Dzisiaj zobaczyem dużą plamę wody na panelach.
Okazało się, że filtr Multikani800 przecieka.
Pod wpływem mocnego dokręcenia, pojawiło się mikropęknięcie na gwincie.
Przez to pęknięcie woda leciała na podłogę.

Zamówiłem nowy kubeł (20zł).
Niech to będzie przestrogą dla posiadaczy filtrów Multikani800, żeby nie dokręcać na siłę
kubełków. To jest plastik fantastik więc ostrożnie jeśli nie chcecie mieć wody na podłodze jak ja. :)
  Odpowiedz
Zapomniałem Ci powiedzieć, żeby z wyczuciem dokręcać. Ja też na siłę swojego kręciłem, ale okazało się to niepotrzebne, a po miesiącu nie mogłem sobie poradzić z odkręceniem. Nie sądziłem, że pęknie, ale widocznie może.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz