Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Moje akwarium 30l. (Admin)
Dziś pojechałem odebrać akwarium.
Po powtórnych dyskusjach zdecydowaliśmy się na poziome czyli szersze niż wyższe.

1. Najpierw umyłem akwarium i wszystkie akcesoria.
  2. Opłukałem żwirek.
  3. Wyłożyłem dno.
  4. Na dnie położyłem talerzyk i zacząłem nalewać na niego odstaną 12h wodę z miski. Nalałem do połowy i woda się skończyła.
  5. Zacząłem sadzić rośliny.
  6. Najpierw moczarki (to te długie), a później te mniejsze. Nie pamiętam jak się nazywają.
  7. Następnie dolałem kranówę do pełna.
  8. Wsadziłem filtr Hanza Aquaristic HJ-311B, grzałkę Hanza Aquaristic JRB-100 oraz termometr.
  9. Wyłowiłem podbierakiem pływające szczątki roślin i innego syfu.
  10. Podłączyłem filtr i grzałkę.
  11. W akwarium zrobiła się mętna woda (zdjęcia poniżej).
  12. Dodałem 15ml. środka Aqua Safe firmy Tetra do związania metali ciężkich i zneutralizowania wszelkich substancji szkodliwych dla ryb (dawka na 30l.)
  13. Czekam teraz niecierpliwie na uzyskanie pełnej przezroczystości wody.

[Obrazek: aq1-1354234399.jpg]
[Obrazek: aq2-1354234399.jpg]
[Obrazek: aq3-1354234399.jpg]
[Obrazek: aq4-1354234399.jpg]
[Obrazek: aq5-1354234399.jpg]

Wydaje mi się, że po lewej te małe rośliny źle posadziłem.
Są jakoś tak chyba zbyt daleko od siebie.
No i będę musiał jeszcze obrócić po lewej moczarkę bo nie zauważyłem i
wszystkie są w jedną stronę.
Ile ta woda będzie taka mętna?
Na roślinach pojawiły się takie mikro pęcherzyki powietrza. Tak ma być?
Rybki będą oczywiście dopiero jak akwarium dojdzie do siebie. To samo dotyczy tła. :)
  Odpowiedz
Wszystko jest w najlepszym porządku, woda dziś wieczorem powinna się już wyklarować, moczarki poustawiają Ci się do nurtu - filtr wywołuje ruch wody i one muszą się ułożyć do niego, z tymi małymi można po manewrować.
  Odpowiedz
Jak są bąbelki na roślinach, to bardzo dobrze, znaczy, że roślinki mają dobre oświetlenie i odpowiednio dużo dwutlenku węgla. A bąbelki to tlen, który wydalają w procesie fotosyntezy. :)
  Odpowiedz
Po kilkunastu godzinach akwarium wygląda tak:

[Obrazek: aq6-1354288857.jpg]

Coś powoli ta woda robi się przejrzysta.
  Odpowiedz
Rewelacyjnie wygląda!
To twoje pierwsze akwarium?
Jakie rybki będą w nim pływały?
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Tak to moje pierwsze akwarium. Teraz już wiem, że inaczej bym zaaranżował podłoże, ale trudno. Wymieniać już nie będę. Jak pójdzie w ruch odmulacz to przemiesza te kamienie i zobaczymy co z tego będzie...
Pytasz o rybki. Po wspólnej dyskusji z żoną i córką oraz po bezcennych radach synonima11, jarusrogus i MissFuneral doszedłem do wniosku, że będą tam 3 gupiki i 5 neonek czerwonych. Towarzystwa im dotrzyma jakiś ślimaczek.
Myślę, że przydała by się też rybka z gatunku sprzątających akwarium i mam tu dylemat.
Albo glonojad, albo jakaś inna rybka. Dlaczego dylemat? Ponieważ glanojad rośnie do słusznych rozmiarów, a nie mam warunków na tworzenie znacznie większego akwarium. Nie wyrzucę go przecież jak podrośnie.
Może znacie jakieś inne rybki czyszczące akwarium z glonów, które nie rosną jak glonek?
  Odpowiedz
admin napisał(a):Teraz już wiem, że inaczej bym zaaranżował podłoże, ale trudno.
Mi się bardzo podoba. ;)
Neonki niebieskie też się pięknie prezentują.
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
admin napisał(a):Albo glonojad, albo jakaś inna rybka. Dlaczego dylemat? Ponieważ glanojad rośnie do słusznych rozmiarów

To chyba zależy od gatunku bo też mamy w domu akwarium i już były w nim dwa glonojady z tego co pamiętam to dosyć długo, ale żaden nie urósł więcej niż 10cm.
  Odpowiedz
Imcoran napisał(a):To chyba zależy od gatunku bo też mamy w domu akwarium i już były w nim dwa glonojady z tego co pamiętam to dosyć długo, ale żaden nie urósł więcej niż 10cm.
Chodząc na ćwiczenia korekcyjne zauważyłem (co nie trudne) w akwarium szerokości 1m, glonojada długości 40cm!
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Glonojad zanim dorośnie do 10 cm - to co najmniej 3 - 4 lata - mówimy tu o wąsaczu niebieskim
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcTU_S2YRfGHEnaduSggjf3...KNPZWYAPoA]
- on rośnie max do 13 cm a na takie akwarium i jego tryb życia absolutnie nie ma tragedii. Jest jeszcze Pekolcja Pasiasta
[Obrazek: Dekeyseria%20pulchra.jpg]
- rośnie do 7 cm ale jak będzie głodna opyli Ci ziółka w baniaku ;)
I jeszcze4 Hypowąsacz zebrowany i 8 cm, tylko nie wiem jak z dostępnością w Polsce
[Obrazek: hypowasacz_zebrowaty.jpg]
  Odpowiedz