Pytań mam wiele, ale po prostu na początek zapytam ogólnie. Czy ktoś z Was się na tym zna? Ma jakieś pro-tipy dla początkującego? Gdzie nagrywać? Iść w kierunku audycji? Podcastów? Vlogów? Youtube, radia internetowe czy znacie może jakieś inne serwisy godne polecenia?
Nagrywanie
|
Od jakiegoś czasu przymierzam się do nagrywania oraz prowadzenia czegoś w rodzaju vlogów. Jeszcze nie jestem ukierunkowany na konkretny typ. Będzie to albo działalność tylko bzująca na audio (kupuję taki w miarę dobry mikrofon) albo połączona z video. Mam słaba kamerkę w jakości max. 720p, dlatego ogolnie dopiero muszę zobaczyć jak będzie z jakością.
Pytań mam wiele, ale po prostu na początek zapytam ogólnie. Czy ktoś z Was się na tym zna? Ma jakieś pro-tipy dla początkującego? Gdzie nagrywać? Iść w kierunku audycji? Podcastów? Vlogów? Youtube, radia internetowe czy znacie może jakieś inne serwisy godne polecenia? Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Niektóre dobre vlogi na Youtube są popularne i przynoszą autorom zyski. Na sam początek możesz nagrywać u siebie w pokoju, jeśli nie będziesz miał w nim syfu. Oczywiście ważna jest tematyka oraz to w jaki sposób się ją przedstawia. Jeśli chodzi o samą kamerę i jakość filmów, to rozdzielczość powinna wynosić te 1080p, warto też mieć dobre oświetlenie. Ogarnij sobie jakiś program do montażu filmów i rób swoje materiały tak, aby były zwięzłe, treściwe i nie za długie, bez zbędnego gadania.
15.06.2017, 21:52
Przygarnę wszelkie info dotyczące nagrywania audio/video. Jaki sprzęt, programy, wszystko. Jeśli macie namiary na ludzi, którzy się tym interesują, również będę wdzięczny za informacje.
18.06.2017, 19:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.06.2017, 19:32 przez Swordancer.)
20.06.2017, 10:13
Dzięki za info. Na razie przymierzam się do zakupy Samsona C01U
22.07.2017, 16:26
No i w końcu dotarł do mnie mój Samson C01U. Wykonany jest na prawdę przyzwoicie. W komplecie dostałem niewielki statyw oraz okablowanie. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Przetestowałem już go i wypada bardzo dobrze. Myślę, że w tym przedziale cenowym jest bezkonkurencyjny i śmiało mogę go polecić. Dla początkującej osoby idealny.
Jedyny minus to taki, że mogą wystąpić trudności z zakupem, towar na polskim rynku szybko się rozchodzi. Jeśli chodzi o programy, testuję różne. Niedługo pojawią się myślę pierwsze efekty tych "testów" |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości