Naprawa czajnika elektrycznego.
|
30.06.2011, 21:05
Sam włącznik jest W 100 procentach sprawny, co do zwarcia to sprawdzałem to miernikiem i wszystko jest niby ok wiec o co chodzi tego nie wiem, stawiam na zabezpieczenie przed elektrycznością czy coś w tym stylu ewentualnie na termik. Chociarz nie wiem jak sie zabrać za sprawdzanie tego.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
01.07.2011, 08:46
Wszystko zależy od budowy czajnika.
W niektórych czajnikach jest taki dodatkowy mikro przełącznik który włącza i wyłącza zasilanie czajnika. Z tym mikro przełącznikiem zintegrowany jest termik. W innym wypadku termik może być uszkodzony (w co wątpię). Termik jest zintegrowany z konstrukcją przycisku - gdy czajnik jest gorący to przycisk powinien odskoczyć - termik go wypycha. Jeżeli po wypchnięciu przycisku czajnik dalej grzeje to oznacza uszkodzenie mikro przełącznika. Naprawa mikro przełącznika to kupno nowego czajnika gdyż ten mikro przełącznik (zwykle w kolorze białym) jest zintegrowany z konstrukcją wewnętrzną czajnika (zwykle w kolorze czarnym) i aby się do niego dostać trzeba by rozciąć ten wewnętrzny element. Wewnętrzna konstrukcja czajnika to ta do której przyczepiony jest przycisk i grzałka. Grzałkę zostawiamy w spokoju. Gdyby była uszkodzona to czajnik by nie grzał.
23.10.2013, 14:55
mam pytanie posiadam czajnik zelmer 17z020 z płytą grzewczą po włączeniu czajnika do gotowania wody czajnik po10-15 sekundach wyłącza się,jaka jest przyczyna awarii
|