Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Nie zabieraj swoich narządów do nieba!
Rainbow 

TRANSPLANTACJA TO ŻYCIE

Chciałabym zwrócić uwagę Odjechanych na ważny moim zdaniem temat, jakim jest przeszczepianie narządów i nasza zgoda na ich pobranie po naszej śmierci. Wielu chorych umiera, bo nie dożyli chwili, kiedy znalazłby się dla nich zdrowy narząd. Przeszczep pozwoliłby im żyć i normalnie funkcjonować.

Nie wszystkie organy można pobrać od żywego dawcy. Płuca, trzustkę czy serce można pobrać jedynie od dawców zmarłych. Od nich także pobiera się m.in. rogówkę, nerki, wątrobę, jelito, kości, skórę. Trzeba pamiętać, że pacjent może stać się dawcą tylko w wypadku, gdy wyczerpano wobec niego wszystkie możliwości leczenia, a komisja złożona z trzech lekarzy jednomyślnie orzekła u niego śmierć pnia mózgu, co oznacza nieodwracalne wyłączenie podstawowych funkcji życiowych, jak oddychanie i krążenie krwi, czyli - śmierć człowieka.

Śmierć pnia mózgu jest całkowicie nieodwracalna!
Gdy umiera mózg - narządy zmarłego mogą uratować życie.

Podczas operacji pobrania narządów ciało człowieka traktowane jest z należnym mu szacunkiem.

Prawo w Polsce stanowi, że na pobranie po śmierci narządów do przeszczepów obowiązuje zgoda domniemana, to znaczy, że każdy z nas jest potencjalnym dawcą.

Zgodnie z ustawą z dnia 1 lipca 2005 r. o pobieraniu, przechowywaniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów:

Cytat:Pobrania komórek, tkanek lub narządów ze zwłok ludzkich w celu ich przeszczepienia można dokonać, jeżeli osoba zmarła nie wyraziła za życia sprzeciwu.

W naszym kraju przyjęło się jednak, że lekarz zwraca się do rodziny zmarłego z pytaniem o zgodę na pobranie narządów. Dlatego warto wypełnić specjalne Oświadczenie woli, w którym informujemy jednoznacznie o naszej zgodzie na pobranie narządów dla ratowania życia i zdrowia innych ludzi. W takim wypadku lekarz respektuje je bez zastrzeżeń. W przeciwnym razie, rodzina zmarłego może wystąpić na drogę sądową o uniemożliwienie pobrania organów.

Oświadczenie woli jest świadomą deklaracją przekazania swoich narządów po śmierci do przeszczepu.
Ten niepozorny dokument daje szansę ratowania życia.
To najcenniejszy dar, jaki można przekazać drugiej osobie.

Oświadczenie woli może wypełnić każda osoba, która ukończyła 18 lat.
Nie trzeba tego faktu nigdzie zgłaszać, ani rejestrować, dobrze jest jednak poinformować bliskich o swojej decyzji.
Oświadczenie woli należy nosić przy sobie wraz z dokumentami, aby ułatwić lekarzowi decyzję w krytycznym momencie.

Oświadczenie woli można spisać samemu - powinna się w nim znaleźć nasza zgoda na pobranie narządów, imię, nazwisko, numer PESEL, adres zamieszkania i czytelny podpis. Przykładowa treść oświadczenia woli:

Cytat:Wyrażam zgodę, aby po mojej śmierci pobrano narządy i tkanki z mojego ciała w celu ratowania życia i zdrowia innych ludzi.
Cytat:Moją wolą jest, by w przypadku śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swojej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Cytat:Pragnąc budować cywilizację miłości i ratować życie innych, zgadzam się na pobranie po mojej śmierci tkanek i narządów do przeszczepiania.

Można również wydrukować i wypełnić gotowe Oświadczenie woli:

[Obrazek: oswiadczenie_woli.jpg] [Obrazek: oswiadczenie.jpg] [Obrazek: oswiadczenie-woli.jpg] [Obrazek: 007494_800.jpg]

Pomóż chorym i czekającym na nowy dar życia.
Wypełnij Oświadczenie woli i noś przy sobie.
Podziel się swoją decyzją z bliskimi.
Twoja decyzja może uratować czyjeś życie.
Nie zabieraj swoich organów do nieba!
Są potrzebne tu, na Ziemi!

Każdy przeszczep organu ma swoje źródło w decyzji o wielkiej wartości etycznej.
Szlachetność takiego gestu polega na tym, że jest on prawdziwym aktem miłosierdzia dla drugiego człowieka

Ojciec Święty Jan Paweł II

Odpowiedz
Popieram. Proponuję załączyć więcej przykładowych oświadczeń woli do wydrukowania.
Ja bym np chciał aby moja rodzina wiedziała, komu moje organy uratowały życie. I obdarowany też powinien wiedzieć. Aby darczyńca jako człowiek dobrej woli nie pozostał anonimowy, może to trochę egoistyczne, ale to miłe gdy ktoś pomyśli np tak:
"o dzięki temu gościowi ........ dzisiaj moge widzieć świat"
Wdzięczność - najpiękniejcza waluta na świecie.
Jeśli masz szybkie łącze i chcesz ściągać z kilkudziesięciu serwerów uploadowych bez limitu prędkości, przetestuj TO:
[Obrazek: new_400x50.jpg]
  Odpowiedz
polx napisał(a):Popieram. Proponuję załączyć więcej przykładowych oświadczeń woli do wydrukowania.
Dodałam jeszcze dwa wzory, ale w sieci można znaleźć ich mnóstwo.

polx napisał(a):Ja bym np chciał aby moja rodzina wiedziała, komu moje organy uratowały życie. I obdarowany też powinien wiedzieć. Aby darczyńca jako człowiek dobrej woli nie pozostał anonimowy, może to trochę egoistyczne, ale to miłe gdy ktoś pomyśli np tak:
"o dzięki temu gościowi ........ dzisiaj moge widzieć świat"
A ja bym pewnie chciała wiedzieć, od kogo ja dostałam narządy.
W Polsce jednak dla biorcy dawca pozostaje anonimowy. Biorca co najwyżej dowie się, że ma serce 30-letniego mężczyzny albo coś w tym stylu. Tak samo rodzina dawcy nie dowie się, kto otrzymał narządy ich zmarłego krewnego. Ma to zapobiegać ewentualnym żądaniom rodziny dawcy odszkodowania od biorcy za narządy ich bliskiego. Nie wiem, czy zdarzają/zdarzały się takie sytuacje, ale wiadomo - ludzie są różni...
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości