Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Odzyskiwanie danych
Witam, kilka dni temu byłam zmuszona zrobić nową instalację systemu powiązaną z formatowaniem dysku na komputerze należącym do kogoś innego.
Przed instalacją przeniosłam wszystkie dane z dysku twardego na dysk przenośny. Wszystko odbyło się poprawnie. Powrót danych na dysk twardy także.
Problem powstał w momencie gdy zaczęłam sprawdzać dane.
Omyłkowo przeniosłam powrotnie folder z ważnymi zdjęciami nie ten co powinnam (datowany wcześniej i trochę zdezaktualizowany).
Ten właściwy usunęłam z dysku zapasowego.
Proszę o podpowiedź czy jest możliwość odzyskania folderu ze zdjęciami z dysku zapasowego (ten nie był formatowany) lub z dysku twardego po formatowaniu.
Będę wdzięczna za pomoc.
Wiem, że sama stworzyłam ten problem. Dane nie były moje, wiem że bardzo ważne.
Pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz
Dane można odzyskać tylko i wyłącznie jeżeli na sformatowanym dysku nie było nic później zapisane.

Najlepszym programem tego typu jest Ontrack Easy Recovery.
Wersję testową programu możesz pobrać za darmo na chomikuj.pl TUTAJ - hasło do folderu z programami to 759426.

Dane mogą być odzyskane w 75% - 100% ale ich nazwy mogą zostać utracone.
Pliki na pewno będą miały podobne nazwy 8-bitowe lub nieznane literowo-liczbowe.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
tak jak mówi skrzypas jeżeli nic nie zapisywałaś na tym dysku (nadpisanie) to odzyskasz zdjęcia w znacznej części :)
  Odpowiedz
Na twardy dysk zostały przeniesione powrotnie dane, na dysku przenosnym nic nowego nie było zapisywane.
Dziękuję za program. Będę ćwiczyła.
  Odpowiedz
Ontrack Easy Recovery w znacznej części jedynie pogorszy sytuację, najpierw trzeba wykonać kopię posektorową dysku z którego będziemy przeprowadzać odzysk a dopiero później można przejść do czynności odzyskiwania.
Odzyskane dane (właściwie odzyskane) nigdy nie mają nazw literowych tylko cyfrowe.

Jednocześnie proszę aby osoby bez doświadczenia nie wypowiadały się na ten temat bo swoimi wypowiedziami jedynie możecie doprowadzić do pogorszenia sytuacji, znalezienie informacji w google to nic trudnego ale jeśli nie ma się doświadczenia w tej kwestii trudno jest odróżnić dobre porady od złych.
  Odpowiedz
Program ontrack ściągnęłam, niestety nie ruszył, pokazało się na czerwono że ma nieaktualny podpis cyfrowy.
Proszę o konkretną wypowiedź czy takie odzyskanie przeze mnie folderu ze zdjęciami jest możliwe po instalacji systemu na dysku C (ogólnie 3 partycje - C formatowana przed instalacją systemu D i E formatowane po instalacji folder ze zdjęciami był na partycji E jako plik ukryty)) lub też odzyskanie tych danych z dysku przenośnego który nie był formatowany a jedynie używany jako magazyn danych.
Podejrzewam że nie ma takiej możliwości, chyba że przy wykorzystaniu metod hakerskich.
Pozdrowionia dla wszystkich.
  Odpowiedz
Jest możliwość odzyskania (przynajmniej części) danych pod warunkiem że wcześniej zrobisz kopię posektorową dysku z którego będzie prowadzony odzysk.
Ogólnie odzyskiwanie danych nie jest łatwą operacją i wymaga sporej wiedzy w tej dziedzinie, do odzyskiwania danych nie używa się żadnych metod "hakerskich".
  Odpowiedz
Poszukałam i poczytałam trochę w necie.
Znalazłam programy:
testdisk-6.12.win
getdataback for Fat & NTFS 4.00.2
ontrack easyrecovery professional 6.03 pl crack
z tego co wyczytałam każdy z nich może pomóc w rozwiązaniu mojego problemu, niestety moja wiedza w tym temacie jest zerowa i nie wiem jak wykorzystać każdy z tych programów.
Tony jeżeli masz ochotę pomóc chociaż trochę to bardzo proszę, narobiłam bałaganu i staram się to naprawić.
Zdaję sobie sprawę że odzyskiwanie danych nie jest zajęciem dla takich laików jak ja.
Pisz prywatne wiadomości na odjechanych lub na maila, chętnie poczytam Twoje spostrzeżenia i uwagi, nie rozumiem pojęcia kopia posektorowa dysku.
Za pomoc dziękuję.
:)

Nie myślałam o prawdziwych "hakerskich" sposobach, wiem ile kosztują takie usługi, w tym przypadku są niestety nie adekwatne do mojego problemu.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości