Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Paradoks omnipotencji
Pewnie większość z Was nie spotkała się wcześniej ze stwierdzeniem: paradoks omnipotencji (paradoks wszechmocy).
Jest to paradoks pojawiający się przy rozstrzyganiu, czy byt wszechmocny (w tym przypadki Bóg) jest lub nie jest w stanie ograniczyć swoją własną wszechmoc.

Co za tym idzie, czy może zrobić coś czego już nie będzie w stanie kontrolować.
A jeżeli nie będzie mógł to udowodni, że nie będzie wszechmocny.

Najlepszym przykładem jest:
Czy byt wszechmogący mógłby stworzyć kamień tak ciężki, że nawet on sam nie mógłby go podnieść?

Ciekawi mnie Wasze zdanie w tym kierunku.
  Odpowiedz
Jak sam napisałeś to jest paradoks.
Tutaj nie ma odpowiedzi zadowalającej katolików.
Hans napisał(a):Co za tym idzie, czy może zrobić coś czego już nie będzie w stanie kontrolować.
A jeżeli nie będzie mógł to udowodni, że nie będzie wszechmocny.
Idąc tropem wiary, według której Bóg stworzył nas, to jesteśmy bezpośrednim przykładem. Stworzył nas , odebrał sobie prawo do kontroli nad nami (wolna wola). Czyli nie potrafi nas kontrolować a co za tym idzie nie jest wszechmocny.
Przyznam ,że dosyć to zabawne :)
  Odpowiedz
Okey :) Grypa mnie jeszcze żre ale nie mogę odpuścić sobie przyjemności ;) Przepraszam jeśli będę mało logiczny - postaram się jednak ... Paradoks omnipotencji funkcjonuje w oparciu o błąd logiczny - sprzeczność mającą podważyć wszechmoc Boga, nastawioną na kreację i pokonywanie trudności - tu pojawia się żądanie by Bóg tworząc rzeczony kamień sam sobie zaprzeczył bo albo, nie może stworzyć tak wielkiego by go nie móc podnieść - (świadczyć to będzie o braku mocy ) albo stworzy go i nie będzie w stanie go unieść ( znów tryumfują, sceptycy, słaby ten Bóg - stworzył coś czego nie może dźwignąć - więc gdzie jego wszechmoc ?). Hans przytoczył to delikatniejsze pytanie z kamieniem, to mniej delikatne brzmi : Czy bóg może sam siebie zabić ? Moja odpowiedź zawierać będzie wątki i w jednym i drugim przedmiocie. Zatem uważam, że Bóg już stworzył taki kamień - jest nim Wszechświat zasiedlony przez byty obdarzone własną wolą, część z nich korzystając z tej woli odchodzi od Boga. Myślę, że to jest tak, że po stworzeniu kamienia, najwyższy zaczął się zastanawiać jak go dźwignąć, ogląda go ze wszystkich stron, zbiera doświadczenia i wiedzę - a, że czyni to od zawsze - sądzę, że zna już wszystkie możliwe sposoby podnoszenia kamieni ;) Pozostaje jeszcze pytanie co do woli boskiej - oczekiwanie które postawiliśmy w pytaniach powyżej, może po prostu nie być zgodne z wolą Najwyższego. A o wolę chyba tu najbardziej chodzi bo to ona jest w nas i w Nim wolna i to dzięki niej można rozróżnić "móc" od "musieć" , a chcieć znaczy móc , a musieć - to nawet ja tylko odrobinę boski Wam powiem - ja nic nie muszę ;) a co dopiero Bóg na to ? A czy Bóg zabić może siebie ? - dzieło jego stworzenia, zmienia się każdego dnia - więc wiele umiera, by zrodzić się do nowego życia.
  Odpowiedz
Ejdam napisał(a):Idąc tropem wiary, według której Bóg stworzył nas, to jesteśmy bezpośrednim przykładem. Stworzył nas , odebrał sobie prawo do kontroli nad nami (wolna wola).
Po co miałby nas stworzyć i kontrolować?
Przecież niczym byśmy Go nie zaskoczyli (wie co się stanie, zna przyszłość).
Odebrał sobie prawo? Prędzej stawiałbym na 'miłosierdzie', słowo które uwielbiają katolicy.
Dał nam wolną wolę bo miał takie 'widzi mi się'.

Ejdam napisał(a):Czyli nie potrafi nas kontrolować a co za tym idzie nie jest wszechmocny.
Potrafi, idąc tropem osób wierzących.
Jak chociażby objawienia, cuda i inne, tego typu fenomenalne zjawiska, które są dziełem Boga.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości