Pierwszy samochód?
|
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
23.11.2011, 18:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.11.2011, 18:37 przez danielo117o.)
Ja osobiście polecam mazdę 626 kolega ma i jest dosyć pojemny, lecz wygląd trochę marny, fajny jest też 323.
Ja mogę ci polecić samochód którym sam jeżdżę Renault Megane I Coupe lub w hatchbacku , wadą jest żę jest mały,ale za to silnik 1.6 i na benzynie jeździ sie bardzo dynamicznie, podobnie jest na gazie.Nie wiem czy się zdecydujesz na ten model, bo pewnie sporo słyszałeś na temat renault,żę są wadliwe,ale takie rzeczy piszą osoby co nie oglądają samochodu przed kupnem a później wszystko się psuje bo kupił złoma. Jeżdżę takim modelem powiem szczerze mało miejsca z tyłu ale na krótsze trasy jest ok. Psuje się mało, czasem drobnostki elektryka czasem nawali. Naprawy do 100zł najczęsciej. Ja mam wersję z silnikiem 1.6 90KM i wija się dobrze. Na dłuższej trasie 200 da się osiągnąć ale nie o tym mowa. Samochód do 120KM/h rospędza się szybko. W tej megance jest wersja 2.0 150 KM jeżeli lubisz przycisnąć i jeździsz szybko. W takiej cenie również można kupić golfa 3 lecz jak dla mnie wnętrze ma marne podobnie honda civic chyba 5 ta krótka. Czego nie mogę powiedzieć o megane I coupe w którym wnętrze jest dosyć ciekawe. Deska nie jest kwadratowa jak w golfie lecz ciekawsza w senie okrąglejsza. Za tą cenę kupisz kilka fajnych samochodów,ale mógłbyś napisać czy chciałbyś jakiś duży czy mały , krótki i jaki silnik, możę coś ci polecę chodź nie jestem znawcą jak mechanik,lecz kilkoma samochodami jeździłem juz i widziałem, również znam opinię kolegów KruchyFix napisał(a):Proszę o ciekawe i sprawdzone modele aut.Wiem o czym mówisz. Jak widzę tego typu samochody to mnie dziwi gust tej osoby, przecież taki matiz i Seicento kosztują ponad 5 tys a za taką cenę jest wiele mark Fotki tego samochodu co ci proponuje, megane I coupe
23.11.2011, 18:55
Kruchy jak na prawdziwego gangstera z Krakowa przystało musisz zakupić stare BMW "rekina" i do tego dres, w innym samochodzie się nie pokazuj
A na poważnie to polecam właśnie Megane Coupe 1.6 - w miarę ekonomiczny i dynamiczny, części zamienne nie są drogie, "blacharka" też nie jest droga bo sporo takich auto z anglii ludzie przywozili i na allegro jest pełno części. Kolejne auto jakie mogę polecić to Honda Civic 5 generacji - silnik nie do zajechania, dobrze znosi gaz, jedyny minus to kupić auto w dobrym stanie, zazwyczaj blacha jest zgnita - to jest mankament wszystkich civic'ów. Następne w kolejności to Suzuki Swift - ekonomiczny, części zamienne bardzo tanie, przyjemnie się nim jeździ - minusy to często zgnita podłoga i wybite zawieszenie ale koszty naprawy nie są wysokie. tonyviroos napisał(a):Kolejne auto jakie mogę polecić to Honda Civic 5 generacji - silnik nie do zajechania, dobrze znosi gaz, jedyny minus to kupić auto w dobrym stanie, zazwyczaj blacha jest zgnita - to jest mankament wszystkich civic'ów. Ja również polecam ten samochód.Jest mały dzięki czemu silnik 1.4 75KM zwija się dobrze,ale tak jak mówiłem ładny wygląd na zewnątrz, czego nie można powiedzieć o środku samochodu.Taki prosty w środku że mnie to odpycha od niego,ale co do silnika to jak wyżej wymienione nie do zajechania może trochę ładniejszy w środku niż w maluchu
Ooo Kruchy trafiłeś w mój ulubiony temat - samochody ;-)
Tony w pełni rozumiem Twoje sugestie o BMW. Na temat tych samochodów miałem zdanie jak w tym kawale: Czy wiesz jak najszybciej zrobić sok z buraka? Wrzucić granat do BMW :bomba Teraz Cię zaskoczę lub nie, sam jeżdżę BMW ;-) Miałem identyczne zdanie jak Ty - dopóki się nie przejechałem tymi autami. Dobra, ale to inny temat. KruchyFix co w cenie do 5000zł? Odpadają Hondy bo dostać teraz ładną piątkę to tak jakby trafić szóstkę w totka. Wsiadasz do auta i jedziesz jak Flinstonowie bo wszystko zgnite na maxa. Niemal każda walona bo to bardzo popularny model wśród młodszych kierowców głównie za sprawą niskiego profilu nadwozia i "cooltowego" wyglądu. Odpuść sobie oglądanie tych aut. Zresztą jak chcesz spróbować to sam zobaczysz. Najczęściej rdza bierze nadkola, drzwi i tylną klapę. A rozmawiamy o tym aucie: Golf III Również ciężko trafić dobry i zadbany model. Auto jednak bardzo niezawodne, niesamowicie tanie w naprawach, a jak jeszcze trafisz wersję GT to wrażenia z jazdy niesamowite. Aż dziwne, że przy takich zazwyczaj małych silnikach te auta tak ładnie się zbierają. Silniki diesla doskonale sobie radzą nawet z olejem opałowym. Starej generacji turbosprężarki biorą wszystko co wlejesz i nic się nie psuje. Inaczej z tymi nowymi dieslami. Tam jakbyś zalał opał to pozamiatane, ale my tu mówimy o golfie trójce ;-) Teraz moja "nowa miłość" - BMW e36: Jak dobrze poszukasz, kupisz ten samochód do 5000zł., ale musisz dobrze szukać. Blacha ocynk więc zero rdzy. Silniki z tych aut 93r. przejadą jeszcze niejednego francuza z salonu. Posłuchaj sobie jak będziesz miał okazję jak pracuje silnik BMW, a jak dowolnego Francuza dla przykładu. Łańcuch rozrządu bez limitu kilometrów więc odpada Ci wymiana rozrządu co około 60tyś. km. Wymiana rozrządu to kosztowne sprawy jak pewnie wiesz. Rozwiązani techniczne pod maską mądre i przemyślane o czym miałem już okazję się osobiście przekonać. Niemal w standardzie masz 2x airbag i abs czego nie można powiedzieć o poprzednikach. Wada? Silnikami 1,6 nie pojeździsz. Słabe to trochę do zwykłej jazdy (taki właśnie mam). O wiele lepsze wrażenia z jazdy masz już w 1.8. Na zdjęciu to nie jest moja (a szkoda hehe) Opel Omega B: duże i przestronne rodzinne kombi. Również miałem ten samochód 2 lata. Cudowny wręcz komfort prowadzenia. Nie czuć żadnych dziur, jedziesz jak lord. Tylna kanapa to niemal królewskie łoże - miękka i wygodna. Super fabryczne nagłośnienie. Do wad mogę zaliczyć spalanie - około 15l gazu 12Pb. Lubi się posypać czujnik położenia wału, wyświetlacz w kabinie pokazujący temperaturę, godzinę lub RDS, żółkną przednie lampy (plastik niestety), słabe przednie zawieszenie (tulejki). I tu ciekawostka - do omegi pasują tulejki od BMW E36 i takie polecają na forum OPLA! Zaletą tego auta jest jego wyposażenie. Nie masz najmniejszych szans znaleźć auta za 5 tysięcy z takim wyposażeniem jak omega. Niemal każda omega wyposażona jest w: 2xairbag, abs, elektryczne i podgrzewane lusterka, elektrycznie regulowane fotele, elektryczny szyberdach, centralny zamek, wspomaganie (...) Silniki 2 litrowe nie zbierają się prawie wcale, za to V-kami lecisz jak odrzutowcem. Niestety koszty napraw V-ek są bardzo wysokie. Naprawy eksploatacyjne zawieszenia również nie należą do najtańszych. Dwie stówki to najtańsza z możliwych napraw w zawieszeniu. Fiat Bravo Auto o fajnym wyglądzie dla młodych kierowców, szybkie, zwinne i bardzo przyjemne. Jeździłem tym autem również 2 lata. Ma oczywiście wady jak niedziałający silniczek tylnej wycieraczki, psujące się rozruszniki, nierozbieralne tylne wahacze, ale silniki fiat ma jak dzwon. Na uwagę zasługuje tez wyposażenie bo możesz tam znaleźć 2x airbag, wspomaganie, centralny zamek. Silniki 1.6 16V są już całkiem zrywne i dynamiczne A to prawdziwa "moja była" Bravka: Mógłbym polecić Ci jeszcze Opla Corsę, Opla Tigrę, ale mam litość więc daruję sobie. Z wymienionych tu aut miałem Bravo, OmegęB i BMW e36 (obecnie). Wiem tyle na temat tych aut, że większość napraw jestem w stanie zrobić sam więc jak kiedyś się zdecydujesz na zakup któregoś z nich - chętnie pomogę. Temat jak kupić używane auto, to osobny wątek. Nie mieszajmy zagadnień Kruchy Oczywiście mógłbym Ci tu jeszcze sporo napisać o wadach i zaletach tych aut, ale nie obawiam się, że jakbym zaczął do siedział bym tu do rana klepiąc w klawiaturę. Nie sposób jest opisać wszystko więc masz ile mogłem. W razie "W" - pytaj. Renaulty, "pełgoty" itp pojazdy odradzam, ale to tylko moja subiektywna ocena.
24.11.2011, 12:12
Cóż, z opiniami na temat dwóch pierwszych samochodów (Honda i Golf) zgadzam się w zupełności, co do BMW to zapomniałeś Adminie dodać że również trudno trafić na e36 w dobrym stanie i nie składaną z 3, to auto jest bardzo popularne wśród niemieckiej i polskiej młodzieży ze względu na tylny napęd i w miarę dobry rozkład mas przez co ten model często służył małolatom do "trenowania" driftingu.
O jakości BMW nie ma się co dużo wypowiadać bo są to dobre auta, sam mam 740li oraz 850 i oba są rewelacyjne. Jeśli chodzi o Omegę to jak dla mnie jest zbyt duża i nie ekonomiczna, jak dla mnie zupełnie nie współmierne koszty eksploatacji do jakości jazdy. Fiat Bravo natomiast jest dobrą propozycją z kilku względów: tani w eksploatacji, łatwy w naprawie, jak na polskie drogi zawieszenie dobrze się sprawuje, apetyt na paliwo rozsądny. Fiat Bravo w wersji HGT to dopiero bajka ale koszty zakupu są dużo wyższe i spalanie też ma spore natomiast frajda jaka można mieć z jazdy tym autem jest warta swojej ceny
Dzięki za propozycje.
danielo117o napisał(a):Za tą cenę kupisz kilka fajnych samochodów,ale mógłbyś napisać czy chciałbyś jakiś duży czy mały , krótki i jaki silnikNo dobra... na pewno nie chce nic dużego, rodzinnego i terenowego. Auto ma być nie duże, mocne, szybkie i zwinne. Aaa... i niech chociaż jako tako wygląda. Renault proponowany przez Tonego i Daniela sprawia wrażenie dobrego i fajnego auta. Zaś mam znajomego który zdecydowanie odraza Renault. Poleca mi coś japońskiego, np Toyote Corolle, podobno bardzo dobre auta. Golf III to taki oklepany przeżytek ;D Wszędzie gdzie widzę to proponują tylko to... Honda Civic 5, na google widzę, że lubi być tuningowana, trzeba będzie się temu przyjrzeć bliżej. Suzuki Swift i Fiat Bravo nie podobają mi się ;P BMW Za fajne BMW trzeba chyba trochę dać. Jak jest u nich ze spalaniem? Mam jakoś tak, że jak słyszę tą markę to od razu wyobrażam sobie jakieś paliwożerne auto.
24.11.2011, 13:20
KruchyFix napisał(a):Za fajne BMW trzeba chyba trochę dać.Kruchy- za każde fajne auto trzeba trochę dać. Nie licz na to, że kupisz auto wsiądziesz i będziesz jeździł. Szybko zobaczysz, że średnio po zakupie będziesz musiał włożyć kolejne pieniądze. Wymiana eksploatacji, zawieszenie niemal na 90% będzie do grzebania i pewnie coś się jeszcze znajdzie. Nikt nie sprzeda Ci zrobionego auta. Trochę tego przerobiłem zarówno na sobie jak i moich znajomych. KruchyFix napisał(a):Jak jest u nich ze spalaniem?Pb około 9-10l LPG około 12l (spalanie podobne do fiata Bravo 1,6 16v Generalnie za normę przyjmij sobie spalanie 10-11l gazu i około 8-9Pb chyba, że chcesz auto małolitrażowe, ale to żadna frajda z jazdy. KruchyFix napisał(a):Mam jakoś tak, że jak słyszę tą markę to od razu wyobrażam sobie jakieś paliwożerne auto.Hehe bez przesady. BMW ma spalanie w miarę ok, gorzej z oplem omegą. To jest dopiero smok. Oczywiście, jak kupisz sobie BMW z silnikiem o mocy 180 koni to licz się z tym, że im więcej koni tym większe spalanie. Redukowane jest to w nowszych modelach, ale już nie w cenie do 5k. tonyviroos napisał(a):O jakości BMW nie ma się co dużo wypowiadać bo są to dobre autaDobrze gada tonyviroos napisał(a):co do BMW to zapomniałeś Adminie dodać że również trudno trafić na e36 w dobrym stanie'Tyż' prawda Trzeba się trochę nachodzić ale myślę, że warto. A i dodam, że wbrew powszechnej opinii BMW - będziesz miał wydatki - to jest absolutna bzdura. Ja bym określił inaczej: BMW - będziesz miał wygodę. Części są tańsze niż do Fiata Bravo (wiem na swoim przykładzie), dostępność 100%. KruchyFix napisał(a):Honda Civic 5, na google widzę, że lubi być tuningowana, trzeba będzie się temu przyjrzeć bliżej.Kruchy - kup sobie tunningowane auto to zobaczysz co Cię będzie czekać. Mam nadzieję, że masz dobrą pracę. Do tego zobaczysz jak trudno sprzedać auto po przeróbkach. Zła droga myślenia... oj zła... ale jak ja to mówię: frycowe trzeba zapłacić, aby nauczyć się kilku rzeczy. Sam zdecydujesz. tonyviroos napisał(a):sam mam 740li oraz 850 i oba są rewelacyjne.No proszę - najgłośniej krzyczący i naśmiewający się z BMW Gratuluję!
24.11.2011, 14:54
(24.11.2011, 13:20)admin napisał(a): No proszę - najgłośniej krzyczący i naśmiewający się z BMW Gratuluję! Ja się z niczego nie śmieję, "dres dla mnie jest, dres dla psa jest, zwłoki dla psa są, dres dla zwłok jest" BMW jest Kruchy tanie auto "po tuningu" to auto zajechane na maksa, trzymające się tylko na lakierze, każda część z innego szrotu. Auto typu Civic 5 po "tuningu" to zazwyczaj zgnity na maksa, bity z każdej strony złom na kołach który został sprytnie (lub mniej sprytnie) zamaskowany tak aby przypominał auto. Kup sobie takiego Civica to zawieszenie będziesz robił raz na 2 miesiące, silnik będziesz miał do kapitalnego remontu, skrzynia będzie działać jak w traktorze a sprzęgła nie będzie. Tuningowane "perełki" omijaj z daleka a jak ktoś Ci zaoferuje w super niskiej cenie to uciekaj z krzykiem
24.11.2011, 18:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.11.2011, 18:56 przez danielo117o.)
Widzisz kruchy sporo osób narzeka na renaulta, ale najczęsciej są to osoby które kupują samochód na szybko.
Byłem u mechanika i on mi powiedziała sam,że sporo osób narzeka,ale chyba nie wiedzą jak sie psuja inne samochody. Mówił mi,żę do takich meganek częsci są bardzo tanie. Nie chce cie namawiać,lecz tylko doradzić, ja ci doradzam z własnego doświadczenia. Miałem dwa renaulty dlatego coś o tym wiem. Miałem renault kangoo i teraz mam meganke i nigdy nie narzekałem na te samochody, częsci bardzo tanie, i sam powiedz z wyglądy meganka wygląda sporo nowocześniej niż golf 3 czy honda civic 5. Nie doradzam ci ze względu na wygląd zewnętrzny i wewnętrzny,ale również pod względem mechanicznym. Za 5 tyś nie kupisz w super stanie ja kupiłem za 4.900 tą meganke i jestem zadowolony. Za naprawy płacę max 100 zł, a to tylko dzięki tanim częsciom. Jeździłem z kumplem hondą jeździłem rownież golfem(mówie serio) Powiem szczerze ,że zawieszenie ma strasznie twarde honda jak i golf.Fajne są to samochody,lecz mam wiecej negatywnych wrażeń z jazdy niż pozytywnych. Meganką jeżdzę ponad 5 miesiecy i jak na razie wydałem na naprawy 110 zł. Zawieszenie jest miękkie co mnie dziwi jak na sportowe zawieszenie w tych samochodach. Nie wiem kruchy,ale jak bym miał 5 tys to jeszcze raz kupiłbym ten samochód. Co do golfa III i Hondy Civic V to bardziej bym stawiał na hondę Jeżeli chcesz więcej poczytać o komentarzach na dany samochód to wejdź na stronę http://cokupic.pl/produkt/Renault-Megane...1-6-i-90KM Popatrz na komentarze różnych samochodów które ci się podobają ale pewnie już zaglądałeś tam Co do hondy nie zgodze się by V kosztowała ponad 5 tys bo mój kumpel kupił na allegro za 3 tys w dobrym stanie i na allegro te które kosztumą ponad 5 to najczęsciej po tuningu Porównaj sobię wnętrza samochodów Golfa Hondy i Renault Renault Megane I coupe Golf III Honda V |