Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Piszę poprawnie po polsku
Franciszek Ksawery Dmochowski napisał kiedyś piękne słowa. Niech będą one przypieczętowaniem prowadzonego powyżej tematu.

Cytat:A nade wszystko szanuj mowę twą ojczystą, nie znać języka swego – hańbą oczywistą.

Być może powinnam coś jeszcze dodać, ale myślę, że byłoby to zbędne. Czasami proste przesłania trafiają do odbiorców skuteczniej niż wielogodzinne dywagacje.
  Odpowiedz
Kochani, ostatnio często widzę osoby, dla których znajomość ortografii czy gramatyki to czarna magia. Proszę pamiętać, że aby zachować poziom forum musimy dbać o jakość umieszczanych tu treści. W skrajnych przypadkach, moderatorzy będą wręczać moderacje postów i/lub ostrzeżenia. Ja rozumiem, że ktoś może mieć problemy z ortografią, ale technika poszła już na tyle do przodu, że można sobie z tym poradzić. Przeglądarki podkreślają Wam błędy, możecie użyć całej masy dostępnych w internecie słowników, które od razu wyrzucą Wam błędy. Wystarczy jednak zwracać uwagę na podkreślenia jakie pokazuje Wam przeglądarka.

Chcemy żebyście dobrze się u nas czuli więc piszcie poprawnie.
  Odpowiedz
Ja jestem dyslektykiem, i na tym forum popełniam dużą błędów, ale staram się pisać poprawnie, więc za wszystkie błędy które popełniam z góry przepraszam.
  Odpowiedz
I co z tego że jesteś dyslektykiem? Brak litości z mojej strony. Nawet największy dyslektyk nie jest ślepy i widzi, że przeglądarka podkreśla błąd tak? Po prostu wam się nie chce i popraw sobie błąd bo napisałeś "dużą błędów" zamiast "dużo błędów". Tego też nie widziałeś? Większość z was popełniających błędy nie jest dyslektykiem tylko leniem! Może zamiast wmawiać sobie dysleksję czas porozmawiać na temat niechlujstwa językowego? Nie wykręcaj się tu dysleksją bo net to niezbyt dobre miejsce do takich oświadczyn. A zwłaszcza fora internetowe.
  Odpowiedz
Tomek1 napisał(a):net
jak już tak bardzo chcesz pisać poprawnie po polsku, to przynajmniej używaj pełnych wyrazów. I jak byś miał dysleksję pewnie też o tym byś pisał bo nawet głupia jedna literka i już się nie podkreśla. Wiem bo mam dysleksję,dysortgraffie i dysgrafie .
  Odpowiedz
Wydrze wydrzę wydrze wydrze wydrze wydrzę – małe jednej wydry zabierze innej wydrze jej młode.

No cóż, cenię sobie poprawną polszczyznę. Choć każdy ma prawo do błenduw. Byleby nie były idiotyczne.

Za czepliwością bez sensu także nie przepadam.
Mądre zapożyczenia z innych języków już są powszechnie przyjęte, choć nie każdy za nimi przepada.
  Odpowiedz
Ktoś kiedyś powiedział, źe czasami błądząc moźna trafić nie tam gdzie się chce ale tam gdzie ktoś nas skierowalł. Moźna i trafniej powiedzieć, sztuką jest pisać bez błędów, a jeszcze większą przyznać sie do błędu;) Pozdrawiam wszystkich analfabetów. Czyli Analfabeci wszystkich stron Polski łączcie się
  Odpowiedz
Dnia 21 lutego co roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego. Mam nadzieję, że forumowicze nie dbający o to, zaczną wreszcie stawiać znaki diakrytyczne i znaki interpunkcyjne. Więc może warto przemyśleć to, aby coś zmienić w tym dniu?
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
OkOk Jestem za poprawną polszczyzną. Jak się czasami czyta jakieś wiadomości to aż się płakać chce
  Odpowiedz
Oczywiście, że powinniśmy posługiwać się poprawną polszczyzną, bo kto, jeśli nie my, Polacy. Dobrze, że ktoś porusza taki wątek, bo czytając niektóre wpisy, naprawdę można przeżyć szok. Nie twierdzę, że wszyscy musimy być specjalistami w tej dziedzinie, ale powinniśmy się starać, by nie pisać bzdur, nasączonych błędami. Szczególnie, jeżeli internetowy słownik podkreśla nam niektóre wyrazy.
"Wasz pisownia, to Wasz wizerunek w Internecie." - świetne hasło, pisownia to nasz wizerunek nie tylko w Internecie! ;)

Pozdrawiam;)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości