No to zaczynamy.
Najpierw rysujemy kształt zbroi, którą chcemy mieć. Gdyż jest to poradnik dla ludzi z średnimi umiejętnościami moja zbroja jest dość obfita jak to widać na obrazie. Nie musicie rysować kresek wewnątrz jednak, jeśli wicie, co chcecie otrzymać i jakie będzie miała ta zbroja kolory to śmiało rysować.
No teraz cieniowanie. Moja zbroja będzie w złote "paski". Ciemnym ciemnym złotym <żółtym> kolorem zaczynam malować dolne części każdego z pasków jak to widać na rysunku poniżej. Następnie obok nich rysujemy jaśniejsze kolory, następni obok nich jeszcze jaśniejsze aż dojdziemy do końca.
No teraz cieniuje kolejne moje części a mianowicie naramienniki i boczną "ozdobę". W moim przypadku będzie ona czarna. Chcę by efekt światłocienia był taki by światło padało z góry, więc i kierowało sie w kierunku środka danej części. Na początku rysujemy kolorem trochę jaśniejszym od czarnego brzegi danych części jak to widać na rysunku Górna część jest prawie cała zamalowana wokół gdyż światło padać ma z góry, więc ta część będzie najbardziej oświetlona, dlatego światłocień będzie zachodził się w środku lub w jakimś miejscu na górnej części, lecz nie na całej jej powierzchni. Dolna część jest niżej od poprzedniej części, dlatego zamalowywujemy danym kolorem boczne i dolne części danej części zbroi.
Kolejne warstwy robimy jaśniejsze od poprzedniej jak to widać na rysunku.
Kolejne warstwy są jaśniejsze od poprzednich i rysujemy je obok poprzednich.
Gdy już skończycie cieniować poprzednie warstwy możecie się zabrać za cieniowanie kolejnych warstw w moim przypadku już ostatniej.< Pamiętajcie jednak, że kolory danych części możecie przerabiać np. w miejscu ciemnych kolorów dodać trochę jaśniejszych by uzyskać lepszy efekt jak zrobiłem to ja. Taką czynność robi się po skończeniu cieniowania danej części. Najlepiej oddalić zbroje i zobaczyć gdzie, co można poprawić i poprawić i tak aż uzyskacie efekt, którego oczekujecie.> Moje ostatnie części zbroi będą czerwone <Na początku pomyślcie w głowie jak ma wyglądać dana część, jeśli wypukła cieniować najlepiej od środka, lecz ja będę miał daną cześć wypukłą nie od środka, ale od brzegu. Jeżeli chcecie otrzymać wypukłą zbroje z danego boku dany bok musi być jasny a kolejne warstwy coraz ciemniejsze. Jeśli chcecie daną część wklęsłą zaczynacie od ciemnego koloru a kolejne linie coraz jaśniejsze. Zasada gdzie ma być wgłębienie jest taka sama jak w wypukłym.> Moje części będą wypukłe w górnej prawej części, dlatego po przeciwnej stronie maluje ciemnym odcieniem w moim przypadku czerwonym jej duł. następna warstwa jest trochę jaśniejsza od poprzedniej.
Kolejne linie są coraz jaśniejsze i jaśniejsze jak widać to na moich obrazach.
Oczywiście na końcu jak mówiłem wcześniej możemy dodać pale kolorków gdzie indziej jak zrobiłem to na obrazie ja, przy czym zmieniłem kierunek światła z prawej do lewej górnej strony. Oczywiście nie musicie tego robić. Jeśli chcecie by obie strony były symetralne należy skopiować jakąś połowę zbroi, skopiować, wkleić i obrócić. To jest poradnik na poziomie zaawansowanym, dlatego moja zbroja nie jest symetralna, jeśli chodzi o światłocień.
A tak zbroja wygląda w oddaleniu