Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Płyta nie współpracuje z DDR - czy da się to obejść?
Witajcie,

mam oto taki problem. Posiadam stary komputer (6 lat) który chciałem wykorzystać w celach naukowych (chciałem zrobić z niego serwer). Komputer posiada takie oto parametry:

Płyta główna: Soltek SL-75FRN3-L
Zasilacz: L&C (najprawdopodobniej china) 300 Wat
Ram: GoodRam DDR 512 200 MHz
Procesor: AMD 2600+
Karta graficzna: Radeon 9200

Jak sami zauważycie ma bardzo mało ramu. Postanowiłem go dokupić. Kupiłem ram samsung DDR 333 MHz (płyta obsługuje do 400 MHz) 2x 1 GB. Niestety po włożeniu jej komputer nie uruchamia się (single czy dual tak samo). Wychodzi na to że płyta nie współpracuje z pamięciami samsung i tu nasuwa się pytanie czy idzie to w jakiś sposób obejść?

Oczywiście w Biosie częstotliwości ustawione są na auto, były także na 333.
Potem Bios był przywracany do ustawień domyślnych.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Hmm - na oko moje raczej nie da się obejść - ale zapytam się informatyka i dam znać .
  Odpowiedz
jeśli RAM jest prawidłowo zamontowany i komputer się nie uruchamia z takimi ustawieniami w biosie jak piszesz to masz 2 wyjścia spróbować skombinować inny ram najlepiej na forum poczytać jaki będzie działać pod tą płytę główna lub zainwestować w inną płytę główną ale to się nie opłaca
Jest jeszcze możliwość zmiany BIOS-u ale to polecam tylko zaawansowanym
  Odpowiedz
Próbowałeś włożyć jedną kość pod slot w którym masz obecną pamięć (512mb)?
  Odpowiedz
Heh kiedyś miałem podobny problem. Jeżeli ram nie jest wadliwy (a zapewne kupiłeś go używany) to rzecz jasna płyta nie jest kompatybilna z tak dużą ilością pamięci ram. Sprawdź w instrukcji płyty głównej jakie rodzaje ramu wspiera, a dopiero potem się kupuję pamięć. Ja kupiłem kiedyś kostkę 2gb, niby wszystko pasowało, częstotliwość itp. , ale kostka była 2gb, a maksymalnie płyta (i to nie był aż taki stary komputer) obsługiwała kości po 1gb. Może to też być wina niekompatybilności z procesorem, bo to procesor również narzuca ograniczenia na współpracę z ramem. Ja musiałem sprzedać swój ram i kupić inny. W twoim przypadku najwyraźniej chodzi o to że jest za duża kość do tej płyty. Zapewne płyta obsługuje max kości po 512mb
  Odpowiedz
(24.08.2012, 18:25)davi100 napisał(a): Heh kiedyś miałem podobny problem. Jeżeli ram nie jest wadliwy (a zapewne kupiłeś go używany)

Nie ram był nowy, nieużywany - prosto z hurtowni.

(24.08.2012, 18:25)davi100 napisał(a): rzecz jasna płyta nie jest kompatybilna z tak dużą ilością pamięci ram. Sprawdź w instrukcji płyty głównej jakie rodzaje ramu wspiera, a dopiero potem się kupuję pamięć.

Dziękuje za radę. Nie spojrzałem nawet w specyfikacje płyty głównej, kupiłem
na czuja to między DDR a DDR2 jest jakaś różnica? Tak serio płyta obsługuje
max 2 GB czyli po 1GB w jednym slocie w taktowaniach 266/333/400 Mhz.

(24.08.2012, 18:25)davi100 napisał(a): Może to też być wina niekompatybilności z procesorem, bo to procesor również narzuca ograniczenia na współpracę z ramem. Ja musiałem sprzedać swój ram i kupić inny. W twoim przypadku najwyraźniej chodzi o to że jest za duża kość do tej płyty. Zapewne płyta obsługuje max kości po 512mb

Błąd wynikał z powodu niekompatybilności ramu z procesorem. Szanowny,
miły sprzedawca nie wspomniał w swojej aukcji że te ramy samsunga nie
współpracują z chipsetami n-vidia. Co do ramu czytaj uważnie w pierwszym
poście napisałem że płyta obsługuje 2GB (2x1GB) w taktowaniach 400Mhz.

Na szczęście wymienił je na droższe (oczywiście z dopłatą z mojej strony) i wszystko działa.

Temat do zamknięcia.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Nie napisałeś że płyta obsługuje kości w konfiguracji 2x1gb. Może równie dobrze obsługiwać 4x512mb. Ale to szczegół. Ważne, że udało się rozwiązać problem :)
  Odpowiedz
(26.08.2012, 16:19)davi100 napisał(a): Nie napisałeś że płyta obsługuje kości w konfiguracji 2x1gb. Może równie dobrze obsługiwać 4x512mb. Ale to szczegół. Ważne, że udało się rozwiązać problem :)

Proszę bardzo, taki mały cytat z pierwszego postu.

Cytat:Jak sami zauważycie ma bardzo mało ramu. Postanowiłem go dokupić. Kupiłem ram samsung DDR 333 Mhz (płyta obsługuje do 400Mhz) 2x 1GB. Niestety po włożeniu jej komputer nie uruchamia się (single czy dual tak samo). Wychodzi na to że płyta nie współpracuje z pamięciami samsung i tu nasuwa się pytanie czy idzie to w jakiś sposób obejść?
  Odpowiedz
Tyle że to 2x1gb było już poza nawiasem. Tym się zasugerowałem.
  Odpowiedz
(26.08.2012, 17:27)davi100 napisał(a): Tyle że to 2x1gb było już poza nawiasem. Tym się zasugerowałem.

E tam nie ważne.
Ważne że wszystko działa.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości